overgangsalder

20 prosent av oss kommer enkelt igjennom overgangsalderen, mens 80 prosent opplever moderate til uutholdelige plager. 

© Getty Images

Vil du behandle overgangsalderen med hormonbehandling?

Er du midt i ­hetetoktene og humørsvingningene, kan du få hjelp av ­hormontilskudd. Vi har snakket med to eksperter om to ulike løsninger.

10. september 2017 av Gitte Høj

De to kvinnelige kjønnshormonene østrogen og ­progesteron spiller en helt sentral rolle for din biologi. 

Det finnes flere slags østrogener, primært østradiol og østriol, men samlet kaller vi dem for østrogen. Nivået av østrogen og progesteron øker og faller i balanse med hverandre gjennom menstruasjonssyklusen.

Du kommer i overgangsalderen fordi kroppen din går tom for de mange tusen egg som du ble født med. Det betyr at eggstokkene slutter å modne eller løsne egg, og da synker produksjonen av østrogen.

Det samme gjør produksjonen av progesteron, hormonet som dannes etter eggløsningen, og som har som oppgave å innstille livmoren din på å motta et befruktet egg.

Og det er nå problemet oppstår. Eller rettere sagt: Det er nå kan det oppstå. 

  •  20 prosent av alle kvinner ikke opplever noen problemer i forbindelse med overgangsalderen. 
  • 60 prosent har moderate plager. 
  • De siste 20 prosentene har uutholdelige plager.
overgangsalder psykisk sliten
Påvirker psyken:

Den hormonelle berg- og dalbanen kan påvirke psyken din. Noen kvinner opplever å bli trøtte, irritable, triste og at humøret går mer opp og ned enn vanlig. 

© Getty Images

Den tradisjonelle løsningen:

Medisinsk hormonbehandling

I dag kaller vi ikke lenger hormonene du kan få hos fastlegen din for kunstige hormoner, fordi de ligner så mye på de som kroppen selv lager. Fordelen er at de virker raskt. 

Medisinsk hormonbehandling er:

– Dette er en medisinsk behandling som kan hjelpe ved plager i forbindelse med overgangs-alderen. Det bør foreligge en god grunn for å ta dem, og derfor anbefales de kun til kvinner som er veldig berørt av symptomene. Og selv her er anbefalingen «en så lav dose som mulig i så kort tid som mulig».

De plager som typisk behandles med en medisinsk hormonbehandling, er blødningsforstyrrelser, hetetokter og forandringer i slimhinnene i skjede og urinveier.

Blødningsforstyrrelser skyldes manglende eggløsning og dermed manglende progesteron, mens hetetoktene og forandringene i slimhinnene skyldes at eggstokkene slutter å produsere østrogen, forklarer spesialist i allmennmedisin, Lotte Hvas.  

Spesialist i allmennmedisin Lotte Hvas
Eksperten:

Lotte Hvas er spesialist i allmennmedisin, dr. med. og seniorforsker ved Forsknings-enheten for allmenpraksis ved Københavns Universitet. Hun har tidligere vært allmennpraktiserende lege i 25 år, og har skrevet boken «Overgangsalderen – bedre end sit rygte».

Dette kan du prøve for å bli kvitt plagene dine 

Med hormonbehandling mener man som regel -østrogen, men det er litt mer nyansert enn som så.

Hvis du fortsatt har livmor:

– Du skal ikke ta østrogen alene, verken som plaster, piller eller gelé, når det handler om de nevnte plagene. Hvis du har livmoren din i behold skal du også ta gestagen, som ligner progesteron, men er syntetisk fremstilt. Østrogen alene øker risikoen for kreft i livmoren fordi slimhinnen kan begynne å vokse ukontrollert. Gestagen gis i form av en hormonspiral eller som piller eller plaster.

Hvis du ikke har livmor:

– Har du ikke livmor, kan du nøye deg med rent -østrogen.

Kun blødningsforstyrrelser:

– Opplever du kun blødningsforstyrrelser, kan du nøye deg med gestagen. Den gis alene som hormonspiral, som samtidig er en sikker form for prevensjon.

Mest slimhinneforandringer:

– Er det derimot forandringer i slimhinnene du plages av, er situasjonen litt annerledes. Hvis du har smerter ved samleie eller hyppig urinveisinfeksjon, kan du velge lokalbehandling med østrogen og behøver altså ikke å ta piller eller plaster som virker i hele kroppen.

Behandlingen fås som stikkpiller, krem, vaginalinnlegg – en ring, som legges i bunnen av skjeden – eller som vaginaltabletter. Er det kort tid siden siste menstruasjon, må du begynne en behandling hvor du først får regelmessige menstruasjoner. Ellers risikerer du å få småblødninger.

dame får hormonbehandling hos lege
HORMONBEHANDLING:

Legen din vil sjekke hvor mye symptomene dine plager deg og avgjøre om du kan behandles med hormoner.

© GettyImages

Dette skjer hos legen under hormonbehandling

– Først undersøker legen hvor mye symptomene plager deg, og om det er symptomer, som kan lindres med hormoner. Jeg tar normalt ikke en blodprøve for å måle hormonstatus. Det er nok at du beskriver symptomene. En måling tar heller ikke hensyn til at hormonnivået svinger fra dag til dag, fordi det fortsatt dannes litt hormoner.

Når vi har kartlagt behovet ditt, gjennomgår vi hvilke behandlinger som finnes. Det finnes for eksempel lokalbehandling til kvinner som verken ønsker piller eller plastre. Den er effektiv og stort sett uten bivirkninger, og relevant ved plager i skjede og urinveier.

Hva skjer etterpå?

– Hormonbehandling er på resept. Det gjelder også lokalbehandling, bortsett fra noen av vagitoriene. Legen vil be om tilbakemelding om hvordan det går etter en måned eller to – eller før hvis du får bivirkninger. Snakk med legen din minst en gang i året. Og husk at behandlingen ikke betyr at du skyver overgangsalderen foran deg. Det kommer kanskje noen symptomer når du slutter med behandlingen, men de går som regel raskt over.

Dette sjekkes også hos legen:

Hvordan er din generelle helsetilstand?

Er det blodpropp i familien?

Er det arvelige sykdommer?

Hvordan er blodtrykket ditt?

Hvordan fungerer underlivet ditt?

3 fordeler med hormonbehandling:

1. Effektivt. – Østrogen er effektivt mot hete- og svettetokter. Det samme gjelder gestagen, som får blødninger til å bli regelmessige.

2. Lokalbehandling uten begrensninger.
– En lokalbehandling mot forandringer i slimhinnene er stort sett uten risiko og kan i prinsippet fortsette, så lenge du har behov for det. Hvis du har hatt brystkreft skal du likevel snakke med legen din først.

3. Støtter skjelettet. – Østrogen har en støttende effekt på skjelettet. Den er likevel ikke stor nok til at man anbefaler å ta en hormonbehandling forebyggende, hvis det ellers ikke er andre problemer. 

3 ulemper med hormonbehandling:

1. Vanlige bivirkninger. – Vanlige og ikke så alvorlige bivirkninger kan oppstå. Som for eksempel fordøyelsesproblemer, kvalme, brystsprengninger og småblødninger.

2. Kan øke kreftrisiko. – Det er også en risiko for alvorlige bivirkninger, selv om den er veldig liten, hvis du maksimalt behandles i fem år. Hormonbehandling – særlig kombinasjonen av østrogen og gestagen – øker risikoen for brystkreft, kreft i eggstokkene og for blodpropper.

3. Vanskelig å forutsi. – En risikovurdering er vanskelig fordi ingen vet hvem som blir rammet og hvem som går fri. Noen kvinner har dog en høyere risiko, og det gjelder blant annet de som har eller har hatt brystkreft, livmorkreft eller blodpropper.

Les også: Dette skjer i kroppen din i overgangsalderen! 

hetetokter overgangsalder
Hetetokter

Hetetokter gir deg ofte en følelse av øyeblikkelig varme, svette og/eller rødme i ansiktet og på halsen, brystet og ryggen. De varer som regel bare noen minutter, men om natten kan de føre til at du sover dårlig.

© Getty Images

Den alternative løsningen:

Naturlig hormonterapi

I naturlig hormonterapi sjekkes eksakt hvilke hormoner som er i ubalanse. Dermed kan du få rettet opp ubalansen. Og ja, det kan kreve et hormontilskudd, men ofte betyr det også en endring av kost og livsstil. 

Naturlig hormonterapi er:

– Denne behandlingsformen bygger på antagelsen om at hvis kroppen din får tilført det den mangler, kan den selv utbedre årsakene til symptomene dine. Utgangspunktet er å undersøke hvordan det står til med balansen mellom seks frie hormoner: østradiol, østriol, progesteron, DHEA, testosteron samt stresshormonet kortisol.

Mangler du ett eller flere av disse frie hormonene, får du veiledning i hvordan du kan gjenopprette balansen. Det gjelder oftest progesteron.

 På samme måte får du hjelp til å finne og eliminere grunnen til at du har for mye av for eksempel østradiol og kortisol. Utover det er det også fokus på din øvrige livsstil. For eksempel kost, kosttilskudd og stresshåndtering.

Ved å gjenopprette en hormonell balanse og legge til rette for en sunn livsstil, får du kunnskap til å komme deg gjennom overgangsalderen med færrest mulige plager, forklarer sykepleier Helle Læssøe. 

sykepleier helle læssøe
Eksperten:

Helle Læssøe er sykepleier og arbeider ut fra en holistisk forståelse av kropp og helse. Les mer på sundehormoner.dk og naturlighormonterapi.dk.

Dette kan du prøve:

1. Et hormontilskudd:

– Har testen vist at du trenger tilskudd av bioidentiske hormoner som for eksempel progesteron, vil du ofte bli anbefalt en dose og en behandlingsperiode. Det er stor forskjell på de ulike hormonene når det gjelder innkjøp. Noen kan du kjøpe reseptfritt på apoteket, mens progesteron krever en resept fra fast-legen din. Søk råd og veiledning hos behandleren din.

2. En kostholdsendring:

– Har du for mye østradiol i kroppen vil det være viktig å få fjernet alle melkeprodukter og ost i kosten din fordi produktene fra naturens side inneholder østradiol. I tillegg kan det være bra å spise mer sunt fett fordi hormoner er bygget av fett.

Samtidig bør du skru ned på sukkerforbruket, fordi sukker blant annet øker nivået av androgener og dermed risikoen for hormonelle problemer som polycystisk ovariesyndrom (PCO) og uønsket hårvekst. Det er lurt å konsekvent kjøpe økologiske råvarer for å unngå sprøytemidler, fordi det er hormonforstyrrende stoffer som kan ødelegge hormonbalansen over tid. Her er tips til kosthold som skal gi bedre hormonbalanse!

3. Et kosttilskudd:

– Med utgangspunkt i kosten din og eventuelle mangler, kan det være nyttig å supplere med kosttilskudd som for eksempel B-vitaminer og -magne-sium. Det gjelder hvis du for eksempel har for mye kortisol i kroppen. Omega-3 eller fiskeolje og D-vitamin er gjerne et godt -supplement, fordi det er vanskelig for mange å få i seg nok fisk. Mange opplever underskudd av D-vitamin i de mørke månedene.

4. En stressjekk:

– Er du stresset påvirker det også hormonbalansen fordi kortisol stjeler progesteron. Puste-øvelser kan en være en del av -behandlingen sammen med mindfulness eller annen stressmestring. 

5. En utrensning:

– Det kan være bra med en utrensning for å skille ut skadelige kjemikalier, tungmetaller og fremmedøstrogener som belaster kroppen. En god start kan for eksempel være et kost­tilskudd med ­chlorella – en liten ferskvannsalge som kan virke utrensende. 

Dette foregår hos behandleren

– Du får et spørreskjema som avdekker symptomer. Det kan også være aktuelt å ta en en spytt-test som sendes til et avansert laboratorium. I Tyskland er for eksempel naturlig hormonterapi en konvensjonell behandling og mer utbredt.

Man tar en måling av kroppens frie -hormoner. Resultatet sendes til din behandler, som sammenligner det med svarene fra spørreskjemaet. 

I spytt-testen ser man på balansen -mellom østradiol, østriol, progesteron, DHEA, -testosteron og kortisol, og det viser seg ofte at 40+-kvinner har for mye østradiol og for lite progesteron.

Med dette som utgangspunkt har du en konsultasjon hos behandleren din og får en skreddersyd plan med konkrete tiltak.

Hva skjer etterpå?

– Etter avtale, men ofte etter 6–8 uker følger en kortere konsultasjon for å gjennomgå -forandringer og eventuelt justere planen. Det gir ofte mening å ta en ny spytt-test etter et halvt år. Da kan du se resultatet av innsatsen din. 

3 fordeler:

1. Behandler årsak, ikke symptomer. Man behandler årsaken til symptomene dine og ikke omvendt.

2. Er faktabasert. – Behandlingen er basert på forskningen om progesteron mot plager i overgangsalderen. Den kan du finne i boken «Naturlig hormonterapi – du har et valg» av Anette Paulin.

3. Kan forebygge andre hormonubalanser. – Ut over å lindre plager i overgangsalderen kan behandlingen forebygge hormon-relaterte sykdommer som stoffskifte--problemer og andre autoimmune sykdommer.

3 ulemper:

1. Ikke offisielt anerkjent. – Behandlingen er ikke anerkjent av myndighetene.

2. Dyrt. – Behandlingen er dyr, fordi du selv må betale.

3. Krever en stor innsats, inklusiv tålmodighet til å holde ut ubehag.
– Behandlingen er ikke en quick fix. Derfor kan det ofte ta to–tre måneder før du merker en forskjell. Akkurat som det også krever en stor innsats av deg fordi du både blir kjent med kroppen og kanskje legger om rutinene dine for å unngå skadelige stoffer. Du kan også oppleve ubehag i starten av en utrensning.

Ønsker du mer informasjon om hva som skjer i overgangsalderen? 

Vi har laget denne saken, som samler absolutt ALT du trenger å vite om overgangsalderen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...