hudpleie voksne damer

Hudpleie for voksen hud

Huden endrer seg med alderen og det samme bør hudpleierutinene dine gjøre. Her er 4 smarte råd for deg over 40!

11. februar 2019 av Mette Bundgaard og Trine Wang

Når du kommer i 40-årene, begynner det å skje endringer i huden din. Du ser eldre ut enn du har vært vant til, og det er bare å venne seg til at huden endres.

Det er en fordel å lære seg å omfavne med stolthet både alderen og de endringene som skjer i utseendet.

Men kanskje du bør bytte ut dine tidligere hudpleieprodukter med noen som er bedre tilpasset voksen hud?

Gode hudpleierutiner

Rydd unna plass på badehyllen, kast de gamle, halvtomme krukkene som du ikke har brukt på lang tid og gjør plass til de produktene som gjør godt for huden din. Ofte kan en fetere ansiktskrem hjelpe deg godt på vei. Selv en fet 40+ hud kan tørke ut.

Er du 45-50 år, begynner ofte huden å «sagge litt», og du kan få bruk for noe oppstrammende.

Er du midt i eller mot slutten av overgangsalderen skjer det enda flere endringer. Kroppen produserer mindre østrogen og det mannlige kjønnshormonet testosteron får mer plass. Dette resulterer ofte i en tørrere hud enn tidligere. Du trenger med andre ord mer næringsrik hudpleie, og næringen skal helst dypere ned i hudlagene.

1. Serum

... virker lengst ned i huden

Et serum har en mer flytende konsistens enn en krem ettersom det består av mindre molekyler. dette gjør serumet i stand til å trenge inn i de dypere hudlagene, ned til nivået hvor det styrker og endrer huden din.

Til tross for at de fleste serumer er vannbaserte, er de svært potente. Serum inneholder biologisk aktive ingredienser i langt større konsentrasjon enn kremer, og er derfor en intens blanding av gjenoppbyggende, fuktende, oppstrammende og utglattende ingredienser. De er altså på alle måter designet for å gå i dybden.

Slik bruker du serum

Er du i 50- eller 60-årene anbefales det å bruke serum daglig. Er du i 40-årene kan du vurdere om det holder å bruke serumet når huden din har behov for ekstra pleie og omsorg. Det er også mulig å få serum tilpasset spesifikke utfordringer, hvis du for eksempel ønsker å lysne pigmentflekker eller dempe rødmende hud.

Serumet skal oftest brukes under en dag- eller nattkrem siden serumet i seg selv ikke gir noen form for overflatebeskyttelse. Tenk på det som en hudpleiende undertrøye. Det finnes riktignok noen serum som kan brukes alene, og det har i det siste kommet mange hybrider på markedet hvor serum er blandet med olje eller foundation. Dermed får du litt mer på en gang.

Gode serum-ingredienser:

* Hyaluronsyre

* A-vitamin

* Peptider

* Antioksidanter

Les også: Slik går du fra farget til grått hår

SERUM:
SERUM:

Prodigy Reversis Serum skal gi langvarig pleie og mer glød, med edelweiss-ekstrakt som skal gjøre huden mer motstandsdyktig, 30 ml, kr 2280 (Helena Rubinstein). 

Q10 Plus Anti-Wrinkle Serum Pearls er fylt med rynkereduserende co-enzym, Q10, hyaluronsyre og gjenoppbyggende keratin, 40 ml, kr 160 (Nivea).

2. VITAMINER

... kryper inn i hudcellene


Vitaminer er avgjørende for hudens utseende og velbefinnende forid de holder hudcellene dine både sunne og unge, både innenifra og utenpå. De beskytter og reparerer cellene og stimulerer cellefornyelsen.

De viktigste hud-vitaminene er A-, B3-, C OG E-vitamin, og graden av effektfull virkning avhenger av hvilken konsentrasjon av vitaminene kremen inneholder.

Dette gjør A-vitamin

A-vitamin er noe av det mest virkningsfulle fordi det faktisk er i stand til å påvirke hudcellenes oppførsel. Det glatter ut rynker, lysner pigmentflekker og motvirker akne.

Kremer med A-vitaminsyre, også kjent som tretinoin, fås dog kun på resept ettersom det er sterke saker som kan gi bivirkninger som kløe, irritasjon, flassing og lysfølsomhet.

Retinol er en mildere versjon av A-vitamin og fås i mange kremer og serum. Retinol blir omdannet til A-vitaminsyre når det kommer i kontakt med huden, så det har en god effekt selv om det ikke er så sterkt. Det tar lenger tid å oppnå de samme resultater som med syren.

... og B-vitamin

Et av de viktigste B-vitaminer for huden er B3 ettersom det virker som en antioksidant. Det vil si at det binder frie radikaler og beskytter huden din mot miljøpåvirkniner som kan bryte ned huden.

Det har en anti-inflammatorisk virkning og øker hudens fettsyrenivå og kollagenproduksjon, noe som gjør huden din mer elastisk. Det bør helst være rundt to prosent B3-vitamin i kremen for at den skal ha en virkning.

... og C-vitamin

C-vitamin øker dannelsen av kollagenfibrene i lærhuden, og siden det er en veldig sterkt atioksidant, forebygger det også cellenedbrytning forårsaket av miljøpåvirkninger utenifra.

Det virker også  anti-inflammatorisk, det vil si at det passer godt til en rødmende, litt stresset hud. C-vitamin ødelegges hurtig i friluft, og har derfor ingen effekt i ren form i kosmetikk. Det brukes derfor i stedet C-vitamin-estere i hudpleie.

... og E-vitamin

E-vitamin er nesten ikke til å unnvære for en 40+ hud siden det forebygger for tidlig aldring av huden. Ettersom det er et av de kraftigste antioksidanter som finnes, styrkes hudens forsvar markant og det absorberer til en viss grad UV-lys.

 

Dette heter vitaminene også:

* A-vitamin = retinol og retinyl palmitate & acetat (ikke like effektivt som retinol)

* B3-vitamin = niacinamid

* C-vitamin = askorbinsyre, magnesium ascorbyl fosfat og ascorbyl palmiat

* E-vitamin = (alfa)-tokoferol

VITAMINBOMBER:
VITAMINBOMBER:

Superdefense Night Recovery Moisturizer skal reparere huden mens du sover, med algeekstrakter, vitamin C og E og proteiner, 50 ml, kr 440 (Clinique).

3. FUKT OG FETT

... holder huden din fyldig

Hudcellene dine har bruk for fukt for å holde seg friske og fyldige. Opprettholdes ikke hudens fuktnivå, slutter hudens stoffskifteprosesser å fungere, celledelingen skjer langsommere og du får hurtigere, flere og dypere rynker. Så sørg alltid for at huden din får fukt.

Det er faktisk ikke mulig å tilføre tilstrekkelig med fukt utenifra fordi det fordamper så raskt.

Derfor er man i kosmetikkproodukter avhengig av såkalte fuktmagneter som hyaluronsyre, urea og glyserin som binder fukten, og fettstoffer som ytterligere holder på og kapsler inn fukten. Jo fetere krem, jo mer isolering og jo mindre næring går tapt.

Gode fuktgivere:

* Fuktmagneter: hyaluronsyre, urea og glyserin

* Fettstoffer: sheasmør, kokosolje, arganolje, olivenolje, aprikosolje, mandelolje og jojobaolje

 

FUKTGIVERE:
FUKTGIVERE:

Norsk kildevann, mineraler og kaldpresset olje fra hawaiiske acaibærfrø skal gi ekstra fukt til huden. Hydra V Replemshing Moisture Cream, 50 ml, kr 383 (Artistry).

Neovadiol Compensating Complex er tilpasset hud etter overgangsalder, og skal gi ny vitalitet med glyserin, sheasmør og oljer, 50 ml, kr 354 (Vivhy).

4. PEPTIDER

... effektiviserer hudecellenes arbeid

Et peptid er et bittelite protein som finnes naturlig i huden og som kan bestå av helt opp til 50 aminosyrer. Peptider i hudpleieprodukter kan ha flere funksjoner. De fungerer som et slags kommunikasjonsstoff mellom cellene så de får satt igang eller fremskyndet prosesser.

De kan få de kollagenproduserende cellene til å produsere mer kollagen, og de kan i visse tilfeller virke som transportstoffer. Alle disse evnene gjør peptider svært populære å bruke, særlig i antirynkekremer og oppstrammende kremer.

Effektive peptider:

* Matrixyl – stimulerer kollagenproduksjonen

* Argireline – reduserer rynker fordi det får musklene til å trekke seg sammen med mindre kraft

Oppstrammende:
Oppstrammende:

Anti-Ageing Molecular Messenger Cream inneholder mer enn 11 forskjellige peptider. Booster kollagen- og hyaluronsyreaktiviteten i huden, 50 ml, kr 2949 (Tromborg).

Age Smart Overnight Retinol Repair har et tripeptid som skal stimulere hyaluron og kollagen, sammen med ceramider og vitamin A og C. Selges sammen med Buffer Cream som skal tilvenne huden retinol uten irritasjon. Retinol Repair, 30 ml, Buffer Cream, 15 ml, kr 1325 (Dermalogica).

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...