© Studio Dreyer Hensley / Mats Widén

Spis deg til smalere midje, mindre smerter og mer energi

Berit Nordstrand deler sine beste tips til en yngre kropp!

7. februar 2017 av Martine Haug Nysether

Nytt år betyr nye forsetter for mange av oss. Det er ikke få som ønsker å starte med blanke ark, og DETTE året skal vi jammen klare å holde oss unna sukker, søtsaker og ferdigmat. 

Allerede der mener lege Berit Nordstrand at mange gjør den største feilen.

– Vi bør ikke ha fokus på hva vi skal slutte med, men på hva vi skal starte med. Som spesialist i rus-og avhengighetsmedisin vet jeg at hjernen er laget slik at den higer etter å få mer av akkurat det du vil slutte med. Du kjemper imot suget, teller kalorier og forsaker nytelse. Folk gaper også over for mye på en gang, du bør ikke endre alt over natten, men ta små skritt som over tid blir et stort steg.

Se hvilke tegn som avslører om kroppen din eldes for raskt nederst i artikkelen!

Ikke vær for streng med deg selv!

Det er ingen tvil om at seksbarnsmoren fra Trondheim er lidenskapelig opptatt av å formidle kunnskap om et kosthold og en livsstil som bidrar til bedre helse, økt livskvalitet og en trygg vektnedgang dersom du har behov for det.

– Min metode betyr at du skal kose deg mer. Har du aldri trent før, skal du ikke begynne å løpe, men starte med å gå en tur to ganger i uken. Kjøp deg en pulsklokke og se hvor raskt formen blir bedre, selv når du bare går. Stillesitting er helsefarlig uavhengig av din BMI. Studier viser at selv moderat gange i 2 minutter har betydning for helsa – hvert eneste skritt teller.

Som spesialist i klinisk farmakologi ønsker hun ikke å oppfordre folk til slutte med medisiner, men hevder at alle har mye å hente på å legge om kostholdet. Mange kan redusere medisinbruken sin og bli kvitt plagsomme bivirkninger, noen kan også slutte helt med medisiner.

Skremmende utvikling

Tall fra Folkehelserapporten 2014 viser at mer enn 50 prosent av befolkningen lider av aldersrelaterte helseplager i ung alder. 

Det synes seksbarnsmoren er en skremmende utvikling, og forklarer at mye av årsaken skyldes at vi spiser næringsfattig mat, for lite plantebasert mat, at vi sitter for mye stille og at vi ikke har lært oss verktøy for å håndtere stress og sikre oss restitusjon og god søvn.

– Maten inneholder kanskje heller ikke de samme næringsstoffene som for 50 år siden. Innholdet av enkelte mineraler og vitaminer i grønnsaker og frukt har sunket drastisk de siste 70 år, samtidig som vi forstyrrer tarmfloraen og dermed næringsopptaket med alle de hvite raffinerte kaloriene vi spiser.

Stadig flere sliter med mageproblemer, og ifølge Nordstrand kan plagene føre til en rekke livsstilssykdommer og ekstra bukfett.

– Når tarmfloraen vår er forstyrret, og kiloene legger seg rundt midjen, lager både immunforsvaret og bukfettcellene betennelsesstoffer. Et kronisk høyt nivå av betennelsesstoffer kan svekke organfunksjonen i alle indre organer, svekke effekten av insulin, føre til avleiringer i blodåreveggene, stigende blodtrykk, hjerte-karsykdom, type-2-diabetes, psykiske helseplager og svekket hukommelse. Du kan rammes i ung alder av det vi før kalte ”aldersrelaterte helseplager” – de er ikke nødvendigvis aldersrelaterte lenger, men skyldes dårlige livsstilsvalg.

Brems aldringen med enkle grep

I sin siste bok «Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker» forteller Berit deg hvordan du kan bremse aldringen ved å ta små grep i hverdagen. Ifølge legen er dårlig kosthold, stillesitting og stress viktige faktorer som fremskynder aldringen og som gjør at vi moderne mennesker eldes raskere enn noensinne. Selv har Berit nylig fylt 50 år og i sin syvende bok avslører hun metoden hun selv sverger til.

– Men hvorfor kan vi ikke følge kostholdsrådene fra Helsedirektoratet?

– Kostholdsrådene er ikke nok. De må følges av praktiske verktøy som muliggjør endring og inspirasjon. Kostrådene bør selvsagt også implementeres i det offentliges serveringssteder slik som barnehager, skoler, sykehus og institusjoner, slik at myndighetene går foran som et godt eksempel. Jeg synes også kostrådene bør oppdateres hyppigere da enkelte av rådene er gått ut på dato, sier legen og legger til:

– Alt mettet fett er ikke farlig. Vi må hjelpe folk til å forstå hvilke typer mettet fett som er bra for oss og i hvilke mengder. Å ta bort melkefett fra kostholdet er et av rådene til Helsedirektoratet jeg er uenig i.

Hun er bekymret for en utvikling hvor mettet fett og salt i maten erstattes av diverse kunstige tilsetninger, for å få lang holdbarhet og lav pris i butikk.

Sprikende kostråd

Nordstrand forstår at folk blir forvirret i den sprikende kostholdsjungelen.

– Folk tuller sammen dietter for slanking med et sunt kosthold. Dietter sier ingenting om helsen din og er laget for de som er overvektige med en BMI på over 35. Såkalte trendy dietter kan være skumle å leve på over tid. Når et kosthold er trendy, betyr det at effekten av dietten ikke er dokumentert over tid.

Nordstrand mener vi bør skjele litt mer til hva våre forfedre levde av, og bytte raffinert, tøft bearbeidet og kunstig mat, til ekte og ærlig mat.


Berits tips til en yngre helse


Smarte byttetriks

 • Erstatt hvitt sukker med litt kaldslynget honning, kokosblomstsukker, melasse, rårørsukker, lønnesirup eller agavesirup. Begrens mengden søtt, og senk glykemisk indeks og blodsukkerkaoset i måltidet med fiber, protein og fett.

 • Bytt ut siktet moderne hvetemel med urkorn som økologisk fullkornspelt eller emmer. Det gir mer næring, svakere gluten og mindre stivelse.

 • Bytt hvit ris med fullkornsbygg, brun ris (villris), mathavre, linser, bønner, kikerter, quinoa, bokhvete og hirse, som er næringsrike og mer smaksrike alternativer.

 • Lys pasta erstattes med litt fullkornspasta av økologisk spelt eller pasta laget av bønner, bokhvete eller andre næringsrike råvarer. Lag egne pastastrimler av grønnsaker som squash, rødbete og gulrot med en enkel spiralkutter.

 • Glem magre varianter og lettprodukter fulle av kunstige tilsetningsstoffer, for nå er det ekte, rent og ærlig som gjelder.

Tegn på fremskyndet aldring

 • Mindre energi – mindre utstråling og en lang «dørstokkmil»

 • Dårligere søvnkvalitet – du er trøtt når du våkner selv etter 7–8 timers søvn

 • Stivhet og smerter i kroppen

 • Svekket muskelmasse og -styrke

 • Svekket kondisjon

 • Høyere hvilepuls, kolesterol, blodsukker og/eller blodtrykk

 • Økende midjemål – skjorta eller blusen spriker mellom knappene

 • Mer rynker i huden enn alderen skulle tilsi

 • Svekket motivasjon – du kjenner deg mindre gira og har lyst til mindre

 • Følelsesmessig avflatning – du kjenner deg mindre glad

 • Mindre lyst på sex enn før – du har ikke lenger de samme behovene

 • Mer glemsk – du glemmer hva du skal hente og roter bort mer

 • Du føler deg gammel


BERIT NORDSTRAND

Alder: 50

Familie: Ektemannen Arnfinn og seks barn i alderen 9 til 25 år.

Yrke: Lege med spesialisering i Klinisk Farmakologi, spesialisering i rus-og avhengighetsmedisin og utdannelse som kognitiv terapeut. Nå jobber hun fulltid som foredragsholder, blogger og forfatter.

Aktuell: Med sin syvende bok «Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker».

GODE RÅD I BOKFORM:
GODE RÅD I BOKFORM:

Berit Nordstrand er aktuell med boken «Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker», kr 399 (Gyldendal).

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...