Derfor bør du spise ren og naturlig mat

Taras kostholdsekspert Ulrika Davidsson testet clean eating i en uke. Hun ble overrasket!

30. mars 2016 av Ulrika Davidsson

Vi leser hele tiden om hvordan vi skal unngå sukker og tilsetningsstoffer og at vi bør spise naturlig mat, ikke sant? Men gjør vi det?

Clean eating er en ny trend, som handler om å velge uberørte og «rene» råvarer.

Se flere deilige clean eating-oppskrifter nederst i artikkelen.

Tanken bak er at maten skal være så naturlig, næringsrik og frisk som mulig. All mat skal lages fra grunnen av, og man skal selvsagt unngå tilsetningsstoffer. Helst skal kostholdet også være helt uten tilsatt sukker. I tillegg skal det være så lite bearbeidet som mulig.

Taras Ulrika Davidsson prøvde i en uke, og følte seg helt topp. Nå kan du også teste det ut!

 

Kun naturlig mat

Så – hva spiser man da? Frukt og grønt selvsagt, gjerne vegetarisk innimellom, og rent kjøtt og ren fisk passer absolutt inn. De som spiser «rent» hopper ofte også over gluten og laktose.

Jeg prøvde en uke med null-toleranse, og det var spennende. Men å spise 100 % naturlig mat er vanskeligere enn man tror! Jeg sluttet å spise sukker, tilsetningsstoffer, bearbeidet pålegg og kjøtt, mel pluss melkeprodukter, og spiste bare naturlig mat (unntatt kaffe …).

Resultatet var interessant.

Først og fremst innså jeg at jeg, selv om jeg spiser sunt, ikke spiser mat som er sukkerfri, tilsetningsfri, mel- eller melkefri. Og vanligvis spiser jeg en hel del bearbeidede kjøttprodukter.

 

Hjemmelaget matpakke 

Så var clean eating-uken verdt jobben?

Ja, det synes jeg. Jeg følte meg lettere – både i kroppen og mentalt. Og det jeg reagerte mest på var at jeg sov mye bedre og at jeg virkelig satte pris på maten – selv om jeg måtte passe på hva jeg fikk i meg, og var nødt til å tenke meg om hele tiden.

Mange ganger i løpet av uken var jeg nemlig i ferd med å stappe i meg noe som jeg ble budt på, eller bestille noe ute på restaurant, før jeg innså at maten inneholdt både sukker, tilsetningsstoffer og mel.

Derimot var det lett å lage mat hjemme og lage egne nistepakker når jeg først hadde gjort jobben og handlet hjem «ren» mat. En stor gevinst for meg var også at jeg ble tvunget til å være nøyaktig med å sjekke innholdet i de råvarene jeg ellers kjøper i troen på at de er helt naturlige.

 

Clean eating-challenge

Vil du prøve? Enten kan du gjøre det drastisk som jeg, og begynne å spise bare «rent» med en gang. Eller du kan velge den litt snillere metoden (les saken «Slik blir du en clean eater» under) ved å fjerne en ting av gangen fra kostholdet hver dag i sju dager.

For å bli inspirert får du også her flere oppskrifter på lettlagede og «rene» lunsj- og middagsretter av meg. Lykke til! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...