© Getty Images

Slik kan du ta sexlysten tilbake!

Kvinner har ikke mindre lyst på sex enn menn! Få noen gode råd til hvordan du kan få lysten tilbake.

13. mars 2019 av Marit Lien

Å ha god sex er så positivt at man gjerne vil ha det ofte og mye. Har man negative erfaringer så kan det gå utover lysten, og flere kvinner slutter da å ha sex.

For mange kvinner er det selve akten som blir problemet.

Kvalitet - ikke kvantitet

Vi lever i et sexfiksert samfunn, men ofte skorter det på kunnskap om hvordan kroppene våre egentlig fungerer.

På skolen lærte vi mye av det negative rundt sex, så det positive må vi erfare selv – og dét er på mange måter en ensom lærdom. F.eks. er det få som vet at i mannens penis sitter det titusenvis av erogene soner i form av nerveender, mens i kvinnens skjede finnes det bare noen få erogene punkter. Og slik er hun laget for at hun skal kunne føde barn.

Ved et tradisjonelt samleie vil kvinnens lyspunkt, klitoris, knapt bli stimulert, og da er det mange kvinner som kan føle at samleiet er bortkastet tid og energi.

Men menn kan ikke lastes for at kvinner ikke tilfredsstilles. Det hjelper ikke å fordele skyld. Men menn kan læres opp til å tenke nytelse i stedet for ytelse og kvantitet.

75% av menns lærdom om sex kommer fra pornoindustrien, og det de lærer derifra er veldig feil i forhold til kvinnens behov. Det er ikke antallet samleier som teller, men hvordan hvert enkelt samleie oppleves.

Tør du ikke spørre? Her er svarene på 12 pinlige sex-spørsmål

Finn sex-ordene dine

Når vi lærer om kvinnens underliv er ordene på en del kroppsdeler forholdsvis skambelagt: Ord som skamben og skamlepper er ikke akkurat lystfremmende.

Noen kvinner bærer med seg tung baggasje og har ikke ord for hva de synes er erotisk eller opphissende. Da kan det hjelpe å lese høyt for kjæresten fra f.eks. Cupido for å lære ord som gjør at man kjenner lyst.

Mens du leser skal du kjenne etter når du får lyst, også bruker du ordene for å forklare det for partneren din. Det kan blir en spennende reise for både deg og kjæresten din.

Vær allikevel varsom med å leve ut absolutt alle fantasier. Noen tenner ganske enkelt bare på at de får bekreftelse på at de er elsket og har en fin kropp.

Innse forskjellene på kvinner og menn

Mange kvinner tror ikke de kan ha sex når de er blitt foreldre. Derfor er det par som er flinke til å gi kjærtegn til barna, men som knapt tar på hverandre.

Enkelte kvinner blir tappet for energi og orker knapt tenke på mannen sin. Ofte ender slike relasjoner med at hun har sex med ham, men uten å føle glede. Hun ønsker bare at han skal blir fort ferdig.

Kvinner tenner som en gammeldags kokeplate, mens menn tenner kjapt som gassbluss. Når slike forskjeller ikke blir tatt hensyn til kan forholdet gå dårligere og dårligere fordi begge føler seg avvist.

En god del kvinner sier at de kunne klart seg fint helt uten sex, og da blir ofte mannen, forståelig nok, misfornøyd. Hvis dobbeltsengen er minebelagt kan man i en periode unngå å ha sex der – det kan være en enorm befrielse at sex ikke kobles til stedet man skal sove.

Husk at det også kan være rent hormonelle årsaker til at kvinner kan reagere med mindre lyst: Både p-piller, amming og stress endrer hormonnivået.

Kroppen forandrer seg, og tiden forandrer deg

Dersom et par overlever småbarnsfasen dukker neste krisepunkt opp når barna flytter ut. Tomheten man kan føle når det nærmest ikke er noen familie igjen kalles for empty nest-syndromet.

Men å igjen være bare to kan også bety nye, spennende muligheter, bl.a. til å ta i bruk hele huset under akten.

Vær imidlertid oppmerksom på at tenningsmønsteret forandrer seg med årene, og det som fungerte for 15 år siden fungerer ikke nødvendigvis nå. I tillegg endrer hudoverflaten seg, og det trengs sterkere stimuli for å tenne både fysisk og psykisk.

Når barna flytter ut er det mange som tar ut nye sider ved sin seksualitet, leter etter nye preferanser, og som tør å utforske. Det kan være rollespill, nye og andre steder å ha sex, fetisjisme, at man tenner på bestemte ting, at kvinner tør pynte seg mer, bondage, eller S/M.

Aller viktigst er det uansett å føle seg trygg. Husk at det alltid er tre ord som gjelder: Sikkert, sunt, og samtykkende.

Kvinnens kropp forandres også i overgangsalderen da skjedne kan føles tørr. En del kvinner får også oftere urinveisinfeksjoner. Da kan det hjelpe å trene bekkenmuskulaturen slik at mer blod pumpes til underlivet og skjeden blir våtere.

For andre kan overgangsalderen oppleves som en lystpille fordi de slipper mensen og engstelsen for å bli gravid.

Sliter du med overgansplager? Slik kan du spise deg bort fra plagene.

Har du rett partner?

Press er én ting som aldri hjelper på noe som helst - og kanskje aller minst på sexlysten. Oh den følelsen kan gå begge veier: Stadig flere menn føler at de ikke strekker til som sexpartnere. Forventningspresset kan virke som et blylodd på penis, og hvis mannen fysisk ikke klarer å ha sex, så kan han føle seg lite attraktiv.

Å være to vil alltid innebære å kompromisse. En del av seksualiteten din får du aldri utløp for i et forhold, og ofte er forventningene altfor høye. Alle må ta hensyn til egne grenser, men hvis alt er utforsket, testet og prøvd, så oppstår kanskje spørsmålet om man egentlig har rett partner.

Det kan høres fjollete ut, men å skrive en kravspesifikasjon er nok ikke så dumt. Ofte er vi langt mer bevisste på hva vi skal ha når vi kjøper ny bil enn vi er når vi velger kjæreste. Tenk over hva du egentlig ønsker deg i en kjæreste. Hvordan vil du ha det sammen med ham? Bruk god tid på å finne ut av dette før du går i gang med en ny seksuell relasjon. Da er sjansen for å lykkes langt bedre.

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...