Slik blir du kvitt magefettet


© Getty Images

Slik spiser du vekk magefettet

Halvparten av kvinner over 40 år har for stor livvidde. Se hva du kan gjøre for å bli kvitt det farlige magefettet!

31. mai 2017 av Gitte Høj

Kan det faktisk stemme? Ja, det kan det dessverre. Halvparten av oss kvinner over 40 år har en for stor livvidde og det bør vi ta alvorlig. Ikke for utseendets skyld, men for vår egen helses skyld. Det er nemlig et tegn på for mye magefett.

Når vi snakker om magefett, er det ikke den søte lille kulen på magen som er problemet. En myk mage gjør deg ikke usunn. Bare litt ekstra å være glad i.

Det farlige magefettet

Det er når den lille kulen har blitt til et bildekk rundt livet ditt at du bør være bevisst midjemålet. Den ringen er nemlig et tegn på det magefettet er et uttrykk for; at for mye fett har satt seg og opphopet seg i bukhulen din og rundt de indre organene, det vil si rundt nyrer, lever og tarmer.

Dette gjør fettet til den farligste typen fett du kan ha på og i kroppen. Spesielt hvis du får kronisk fedme i bukhulen og ikke får bukt med fettet. Fordi dette fettet forårsaker en økt mengde av frie fettsyrer som sprer seg til organene og blodårene dine – noe som igjen øker risikoen betraktelig for hjerte- og karsykdommer som for eksempel blodpropp og type 2-­diabetes.

Grunnen til en større livvidde blant oss 40+-kvinner skyldes dessverre blant annet alderen vår. Eller rettere sagt overgangsalderen. For når vi kommer til denne perioden i livet, begynner midje­målet vårt ofte å bevege på seg.

Vi har en tendens til å utvikle det man kaller for epleform. Hormon­balansen endrer seg og flytter rundt på fettet. Kroppen produserer mindre østrogen, og vi har derfor plutselig forholdsmessig mer testosteron i kroppen. Det materialiserer seg gjerne i mer mage og mindre rumpe. Det er ikke morsomt, og dessverre et faktum for mange.

Dette gjør stress med kroppen din: Stresshormonet kortisol kan forstyrre hormonbalansen.
Ro ned:

Stress er en del av livet. Men over tid, kan stresshormonet kortisol forstyrre hormonbalansen.

© Getty Images

Stresser du?

En annen grunn kan være et for høyt inntak av sukker eller alkohol. Fordi for mye sukker kan resultere i insulinresistens, som igjen kan resultere i lagring av fett – spesielt på magen.

En tredje grunn kan være stress. Det er noe vi voksne kvinner har en tendens til å slite med. Fordi det hormonet som stress utløser, kortisol, også påvirker den hormonelle balansen og får fettet til å sette seg inni bukhulen.

Hvis du har for mye fett lagret på magen din, er det første du skal gjøre å se nøye og grundig på din egen kost og livsstil. Spiser du usunt? Sover du dårlig? Og får du trimmet nok?

Sistnevnte er ikke bare avgjørende for fettprosenten din, men også for hvordan fettet fordeler seg rundt på kroppen din.

80 cm er det magiske tallet

Fordelen med at det er livvidden din som sladrer om magefettet, er at du kan holde et øye med det.

Du trenger bare å ha et målebånd for hånden og treffe 80 cm eller under rundt livet. Da er du sikker på at du ikke bærer rundt på farlig magefett og dermed får en økt risiko for-følgesykdommer.

80 CM OG UNDER

– lav risiko for følgesykdommer

81–88 CM

– moderat risiko for følgesykdommer

OVER 89 CM

– høy risiko for følgesykdommer

Slik måler du midjen din:

Stå med magen helt avslappet og finn midten mellom det nederste ribbenet og hoftekammen din. Her måler du omkretsen din med et målebånd.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

Matpakke: sunn lunsj
Spis smart:

Sørg for å lage sunne og mettende matpakker til lunsj. Her finner du mange sunne, fristende matpakker! 

© Wichmann+Bendtsen

Slik spiser du bort magefettet

Når du vil magefettet til livs med kostholdet, er det alfa og omega å få ­stabilisert blodsukkeret. Hvis det svinger, begynner kroppen din å lagre fett på magen.

7 råd til stabilt blodsukker:

1. SPIS REGELMESSIG

Det vil i praksis si en solid ­frokost som metter lenge, en variert lunsj og minst mat på kvelden.

2. SPIS PROTEINER TIL ALLE MÅLTIDENE

La egg, kylling, svinekjøtt, fisk, bønner, linser eller skyr fylle ¼ av tallerkenen din.

3. SPIS 600 GRAM FRUKT OG GRØNT HVER DAG

Spis karbohydrater som går sakte i blodårene og er fulle av kost­fiber. Begrens deg til to frukter om dagen. Fruktsukker får også blodsukkeret ditt til å stige og gjør at du lettere lagrer fett på magen.

4. TA ET TILSKUDD AV ESSENSIELLE FETTSYRER

Som for eksempel kaldpresset økologisk linfrøolje eller fiskeolje. Det holder blodsukkeret ditt stabilt fra morgenen av og minsker søtsuget resten av dagen.

5. SMÅSPIS MANDLER

Fordi de (akkurat som andre ­nøtter og avokado) inneholder enumettet fett som fremmer reduksjonen av magefett.

6. SLUKK TØRSTEN MED VANN

Du bør drikke cirka en tredjedel av din egen kroppsvekt i desiliter daglig. Det vil si at hvis du veier for eksempel 60 kilo, skal du drikke 20 desiliter vann. Men ikke drikk under et måltid, ettersom det forhindrer at fordøyelses­enzymene virker optimalt, akkurat som det får blodsukkeret ditt til å stige raskere. Nøy deg med å sippe til vannglasset når du ­spiser. Et ayurvedisk tips for å holde magen flat er å drikke varmt vann, fordi det stimulerer fjerning av giftstoffer, styrker fordøyelsen og hjelper deg med å bli kvitt fett.

7. UNNGÅ RASKE KARBOHYDRATER

Dropp sukker, brus og juice, og unngå å spise hvitt brød, hvit pasta og stivelsesrike matvarer alene, da de sender blodsukkeret i været og øker fett­lageret på magen. Spis heller langsomme karbohydrater som grønnsaker, grovt brød og havre­gryn.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...