Forebygging sykdommer
Forebygger sykdommer:

Spiser du mer plantekost, kan det ha en positiv innvirkning på helsen din!

© Getty Images

Så sunn er grønn mat for deg!

Du vet det allerede. Det er sunt å spise massevis av frukt og grønt, nøtter og belgfrukter. Men visste du at mange sykdommer kan forebygges ved å spise all den gode plantekosten?

6. januar 2019 av Gitte Høj

Råvarene fra planteriket kan tilføre kroppen din et arsenal av sunne næringsstoffer. Helt konkret de aller fleste vitaminene og mineralene, pluss naturlig nok et hav av plantestoffer og antioksidanter som bare finnes i plantekost.

Det er dette du som er kvinne på over 40 år kan ha spesielt nytte av. Risikoen for å bli rammet av skader, plaget av smerter og for å utvikle livsstilssykdommer – i det hele tatt bli syk – blir dessverre generelt større med alderen. I takt med at vi blir eldre, så svekkes kroppen. Slik er det bare. Men med plantekost kan du gjøre noe med det.

vegetarmat
Sunne næringsstoffer:

Grønn, sunn mat kan forebygge og lindre ulike sykdommer. 

© Getty Images

Plantekost kan forebygge sykdommer

Men det er forskjell på hvilke planter som er spesielt godt for hva. Her får du vite hvorfor og får også helt konkrete råd om kostholdet ditt!

1. Hjerte- og karsykdommer

Dette sier forskningen:

Altfor mange av oss rammes av hjerte- og karsykdommer som forårsaker bl.a. høyt blodtrykk, blodpropp og hjerneblødning. Årsaken til de fleste hjerte- og karsykdommer er åreforkalkning, og man vet at kostholdet er et effektivt middel for å forebygge dette.

Ofte nevnes middelhavsdietten (som ikke utelukker kjøtt) sammen med en livsstil som er sunt for hjerte- og karsystemet, men ny forskning fra American Heart Association viser at vegetarkost er minst like effektivt.

To grupper testet hver sin diett og byttet etterpå kostholdet. Nivåene av det farlige kolesterolet, LDL, sank mer hos de personene som utelukkende spiste vegetarisk mat.

Dette gjør du:

 • Fokuser på massevis av frukt og grønnsaker, belgfrukter, fullkorn og nøtter.
 • Hold deg unna mettet fett (smør, fløte …) og kutt ned på både salt og sukker.

Kilde: Sciencedaily.com

forebygge hjerte- og karsykdommer
Forebygge hjerte- og karsykdommer:

Hold fokuset på frukt og grønt, og spis gjerne mye av det!

© Getty Images

2. Diabetes

Dette sier forskningen:

Hvis du har diabetes type 2 klarer ikke kroppen å utnytte insulin optimalt, og dermed føres det overskytende sukkeret ikke vekk fra blodomløpet. Dette gir forhøyet blodsukker i stedet for energi.

Mange har prediabetes, et forstadium til diabetes, uten å vite det. En ny undersøkelse offentliggjort i tidsskriftet PLOS Medicin, peker på at et større inntak av plantekost (og et mindre inntak av mat fra dyreriket) vesentlig reduserer risikoen for å utvikle diabetes.

Virker positivt på tarmfloraen

I undersøkelsen delte man vegetarkosten opp i en sunn og en mindre sunn versjon. Den sunne reduserte risikoen med 34 prosent mot 16 prosent for den mindre sunne. Konklusjonen er altså at det ikke bare er animalske matvarer som utgjør en forskjell. Det er også fraværet av mettet fett og sukker.

Man tror at vegetarisk kost virker på grunn av det høye innholdet av antioksidanter, kostfibre og mikronæringsstoffer som for eksempel magnesium. Man tror også at vegetarkost innvirker positivt på tarmfloraen og på den måten er med på å redusere risikoen for å utvikle diabetes.

Dette gjør du:

 • Prioriter friske grønnsaker, ikke bearbeid råvarene, og lag maten mest mulig selv. Bare da kan du vite hva den inneholder. Det gjelder å unngå behandlet mat, for på den måten å holde mengden av mettet fett og sukker nede.
 • Vær også veldig måteholden med mettet fett fra meieriprodukter. Umettet fett i nøtter, mandler og olivenolje er mye sunnere, og inneholder også en rekke andre sunne stoffer som magnesium og kostfibre. På denne måten kan kostholdet være med på å holde blodsukkeret i sjakk.

Kilde: Medicialnewstoday.com 

forebygge diabetes sunn tarmflora
Forebygge diabetes:

Unngå behandlet mat, da begrenser du mengden mettet fett og sukker. Lager maten selv, så vet du hva du får i deg. 

© Getty Images

3. Noen former for kreft

Dette sier forskningen:

Mer av det grønne og mindre kjøtt og salt er et budskap som man er enig om når det handler om å senke risikoen for å utvikle kreft.

Vi vet for eksempel at bearbeidet kjøtt som kjøttpålegg, pølser og bacon inneholder kreftfremkallende forbindelser. Nesten 10 prosent av alle krefttilfeller skyldes et usunt kosthold. Ifølge Kreftforeningen i Danmark har kostholdet ditt spesiell betydning for utvikling av kreft i de organene som maten kommer i kontakt med, som munn, mage og tarmer.

Senker kreftrisiko i mage og tarm

En større amerikansk undersøkelse med nesten 70 000 deltagere, som ble offentliggjort i tidsskriftet American Association for Cancer Research, konkluderte med at et vegetarisk kosthold senket risikoen for å få kreft. Blant annet i mage- og tarmsystemet.

Dette gjør du:

 • Den største fordelen ved et vegetarisk kosthold når det gjelder kreft, handler i høy grad om den maten du velger å spise. Nemlig kjøtt fra firbente dyr som storfe, kalv, lam og svin, som Kreftforeningen anbefaler at man bare spiser 500 gram av i uken.
 • I tillegg spiller frisk frukt og grønnsaker en sentral rolle, både fordi de er fattige på fett, rike på fiber og fulle av sunne plantestoffer og fargepigmenter. Bland gjerne flere forskjellige typer og farger. Da får du nemlig i deg flest mulig forskjellige næringsstoffer. Helt spesifikt bør du sørge for å spise alle former av løk, alle slags typer kål og alle slags bær.
 • Spis i tillegg mer fisk og skalldyr. Og øk mengden fullkorn. Spesielt rug. Og kutt bevisst ned på inntaket av sukker og salt.

Kilde: Ncbi.nlm.gov, cebp.aacrjournals.org, pcrm.org

forebygge kreft
Senke risiko for kreft i mage og tarm:

Reduser inntak av kjøtt, og spis frukt og grønt i alle regnbuens farger!

© Getty Images

4. Inflammasjoner

Dette sier forskningen:

Inflammasjon er en betennelseslignende tilstand som oppstår som følge av irritasjon og slitasje i kroppen. Akutt inflammasjon er en forsvarsreaksjon, mens en kronisk inflammasjon er mye verre og kan gi grobunn for utvikling av både små og store sykdommer – fra fordøyelsesbesvær og eksem til hjerte- og karsykdommer, diabetes og demens.

Bekjemper betennelser i kroppen

Et grønt kosthold har vist seg å kunne bekjempe kroniske inflammasjoner. Det viser blant annet svensk forskning gjort av blant andre professor Inger Björk, leder for Antidiabetic Food Center ved Lunds universitet.

En gruppe deltagere ble satt på et antiinflammatorisk kosthold, og allerede etter en måned kunne man måle at blodtrykket deres hadde falt, og det samme gjaldt fettinnholdet i blodet og graden av inflammasjon.

Samtidig hadde dette antiinflammatoriske kostholdet også innvirkning på det kognitive, og ga deltagerne bedre hukommelse og skarpere hjerne.

Dette gjør du:

 • Omega-3-oljer eller fiskeoljer, linolje, rapsolje, olivenolje, nøtter, mandler og frø, er en viktig del av et grønt kosthold som bekjemper inflammasjoner. Derfor bør du la så mange som mulig av disse matvarene inngå i et daglig kosthold.
 • Det samme gjelder grønnsaker og bær i alle regnbuens farger. Spis så mange forskjellige som mulig og så mye at du blir mett. Den regnbuefargede maten gir deg nemlig inflammasjonsbekjempende antioksidanter, vitaminer og fiber.
 • Bytt til fullkornsvarianter av brød, pasta og ris, og legg til belgfrukter, bønner og linser. Gå gjerne berserk når det gjelder krydder og friske krydderurter.

Kilde: Ingredientswizard.com

dempe betennelse i kroppen
Reduser betennelser i kroppen:

Omega-3-oljer eller fiskeoljer, linolje, rapsolje, olivenolje, nøtter, mandler og frø anbefales. I tillegg er det sunt med masse krydder og urter i maten!

© Getty Images

5. Gikt

Dette sier forskningen:

Gikt er en kronisk sykdom som ikke kan helbredes, men det er mulig å dempe de smertefulle symptomene som du kan oppleve i alle kroppens ledd.

Demper symptomer på leddgikt og giktsmerter

En japansk studie offentliggjort i det amerikanske tidsskriftet Clinical Journal, konkluderte med at et større inntak av enumettede fettsyrer, også kalt MUFA, kan dempe symptomer ved leddgikt. Enumettede fettsyrer har også i andre studier vist seg å ha meget gode egenskaper ved giktsmerter.

Det samme har grønnsaker. Blant annet i kraft av sitt høye innhold av vitamin C. I det hele tatt leverer frukt og grønnsaker en stor mengde plantestoffer, vitaminer og mineraler som beskytter cellene dine og styrker immunforsvaret. På den måten blir immunforsvaret også bedre rustet til å bekjempe inflammasjoner, og det er nettopp dette som trengs når det gjelder gikt.

Dette gjør du:

 • Begrens inntaket av mettede fettsyrer fra meieriprodukter, og få heller i deg mer mat som inneholder MUFA. Det vil si: mandler, nøtter, avokado og olivenolje.
 • Sett ingefær på menyen daglig. Enten i shots eller i en kopp varmt vann.
 • Spis massevis av grønnsaker i alle farger. Spesielt kål. Spisskål, blomkål, hvitkål … Og bær. Bland favorittene dine og spis dem som snacks, eller dryss dem over yoghurten.
 • Til slutt bør du sørge for å spise fisk flere ganger i uken, og supplere med omega-3-kapsler eller tran hvis dette blir for vanskelig.

Kilde: Nutraingredients-asia.com. arthritis.org

mat mot gikt
Demper symptomer på gikt:

Spis gjerne fisk flere ganger i uken!

© Getty Images

Seneste

Kanskje er du også interessert i...