vegetarmat, sunn middag, lavkarbo
Gode tips til sunne matvaner:

Se våre tips til hvordan du kan spise smart vegetarmat med lite karbohydrater.

© Getty Images

Slik spiser du sunt uten kjøtt!

Taras vektcoach gir deg tips til hvordan du bør tenke for å lage vegetarisk mat og samtidig kutte ned på karbohydratene.

7. februar 2018 av Ulrika Pousette

Å få til et lavkarbo-kosthold kan være en utfordring hvis du vil spise mer vegetarisk. Du fjerner jo protein i form av kjøtt, fugl og fisk. Da er det lett å snuble i den raske karbohydratfellen med pasta, ris, massevis av brød, meierivarer og frokostblandinger.

Men dette er ikke den rette veien å gå hvis du vil ha vekk noen kilo. En del vegetarianere kan også ha vansker med å holde vekten, få store svingninger i blodsukkeret i løpet av dagen og et sterkt søtsug. Og det er jo det vi vil unngå!

Les også: Matlei? Her er 7 vegetaroppskrifter selv mannen vil elske!

Vegetarmat med lite karbohydrater 

Her får du oversikt over hvordan du bør tenke for å lage vegetarisk mat og likevel kutte ned på karbohydratene:

1. La den grønne maten oppta den største plassen på tallerkenen! Server rikelig med forskjellige typer grønnsaker som metter godt, som f.eks. brokkoli, blomkål, hvitkål, squash, aubergine, fennikel og brekkbønner.
2. Rotfrukter inneholder karbohydrater, men disse er langsomme hvis du spiser dem «al dente». Stek derfor gulrøtter, rødbeter, søtpoteter, sellerirot og kålrot i ovnen i stedet for å koke dem eller lage dem til mos.
3. Tenk på at «raw food» holder seg lenger i magesekken og metter derfor bedre, pluss at den inneholder mer næring og fremfor alt gode fordøyelsesenzymer. Server derfor alltid råkost til maten. Riv gulrøtter, strimle hvitkål og spis blomkål og brokkoli ukokt en gang iblant.
4. Varme supper metter mer enn du tror! En suppe inneholder en stor mengde grønnsaker som det tar lang tid for magesekken å bryte ned. Noen favoritter er tomatsuppe med pestomarinert mozzarella og spinatsuppe med hakket, hardkokt egg.
ovnsbakte gulrøtter, lavkarbo, sunn vegetarmat, tips vegetarianer
Ovnsbakte gulrøtter:

Stek heller rotfruktene i ovnen i stedet for å koke eller lage mos. 

© Getty Images

5. For en større metthetsfølelse og for mer protein i måltidet bør du toppe salater og grønnsaker med fetaost, hvit geitost, halloumi, nøtter og frø.

6. Å lage vegetariske og karbohydratfattige paier går utmerket an, og de smaker herlig. Bruk f.eks. mandelmel, bokhvetemel, kokosmel og fiberhusk (psyllium) i paibunnen.

7. De beste vegetariske proteinkildene som inneholder få karbohydrater, er: nøtter, frø, oster, alger, sjøgress-nudler, tofu og egg.

8. Følger du et mer liberalt kosthold, som GI-metoden, kan du også bruke bønner, linser, quinoa, havrekjerner og bokhvete som er kjempegode proteinkilder og fine å bruke i mettende salater.

9. Sjekk i frysedisken og se om du finner gode, vegetariske alternativer til kjøtt, og også produkter av quorn eller soyadeig. Men se opp for produkter med mye tilsetningsstoffer, hvetemel og sukker.

10. Fett metter godt, legg gjerne til oliven, avokado, nøtter, frø eller olje. Prøv å lage dine egne sauser og tilbehør som pesto, tapenade og aïoli, eller en kremet dressing basert på majones – da holder du deg mett lenge og blodsukkeret vil holde seg på et jevnt nivå.

vegetarmat
Sunne salater med topping:

Topper du salaten med nøtter, frø og for eksempel fetaost, vil det gi en større metthetsfølelse.

© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...