Berit Nordstrand Tarmens Medisin
Berit Nordstrand med ny bok:

Bli friskere med sunn tarm!

© Studio Dreyer Hensley, Gyldendal

- Slik kan en sunn tarmflora hjelpe deg til en friskere kropp og et klart hode

Berit Nordstrand forklarer hvordan nøkkelen til mange av våre sykdommer og plager ligger i tarmen!

5. mars 2018 av Bjørnhild Fjeld

– Det frustrerer meg som lege at vi i altfor stor grad medisinerer symptomer og sykeliggjør mennesker i stedet for å finne årsaken til symptomene og behandle dem, sier Berit Nordstrand, legen som har blitt kjent i hele Norge for å forskrive mat som medisin gjennom sine bøker, foredrag og artikler.

Nøkkelen til våre plager

Etter at den tyske legen Giulia Enders kom med sin internasjonale bestselgerbok «Sjarmen med tarmen», har stadig flere fått øynene opp for hvilken rolle tarmfloraen spiller for å bevare en god helse.

Berit mener også at nøkkelen til mange av våre sykdommer og plager ligger i tarmen. Nå kommer hun med boken «Tarmens medisin» som er et medisinsk oppslagsverk og gir deg en 6-trinns metode til en sunnere tarmflora. 

Tarmens medisin
Sunnere tarmflora:

Boken «Tarmens medisin» fra Berit Nordstrand.

© Gyldendal / Berit Nordstrand

Påvirker deg fysisk og psykisk

Berit Nordstrand mener som nevnt at tarmbakteriene spiller en langt viktigere rolle enn bare å sørge for å fordøye maten – de påvirker både fysisk og psykisk helse.

- Hvis de gode bakteriene i tarmen blir svekket, får gjærsopp og dårlige bakterier dominere miljøet i tarmen. Både sykdomsfremkallende bakterier, bakterierester og sopprester kan lekke over i blodet, trigge immunforsvaret og gi helseplager. Det dreier seg gjerne om diffuse plager som utmattelse (fatigue), luftplager, diaré, forstoppelse, stadige urinveisinfeksjoner, forstyrret menstruasjon, allergi, intoleranse og psykiske helseplager, forklarer hun.

Hjemmelaget sjokoladepålegg
Fermentert er godt for magen:

Hjemmelaget sjokoladepålegg med fermenterte hasselnøtter.

© Studio Dreyer Hensley, Gyldendal & Jan Ivar Nykvist

Bakteriene kommuniserer

– Jeg sier ikke at en metode passer alle og at alle blir friske, men gjennom et langt liv som lege har jeg erfart at mat virkelig er medisin, og at symptomlindring og tilfriskning er mulig hvis man spiller på lag med sine egne tarmbakterier, sier hun.

– Bakteriene i tarmen kommuniserer med alle cellene i kroppen og med 130 milliarder hjerneceller. Tarmbakteriene holder hjernen trimmet, konsentrert, ved god hukommelse og i god sinnsstemning. 

– De kommuniserer med hjernen både ved hormoner eller signalstoffer og via lange nervebaner. Forstyrrer du tarmbakteriefloraen, svekker du med andre ord hjernen.

Tjukkmjølk
Tjukkmjølk med fermenterte byggryn:

Oppskriften er hentet fra Berit Nordstrands nye bok, Tarmens Medisin. 

© Studio Dreyer Hensley, Gyldendal & Jan Ivar Nykvist

Ditt indre jordsmonn

– Fra fødselen av har de fleste av oss en tarmflora i balanse, i hvert fall hvis vi fødes naturlig og ammes i seks måneder. Men videre gjennom livet påvirkes tarmbakteriefloraen av livsstilsvalgene våre. Mat og drikke, medisiner, miljøgifter, fysisk aktivitet, søvn, stress og destruktive tanker – alt «setter seg» i tarmen.

– Jeg kaller tarmbakteriefloraen for ditt indre jordsmonn, sier Berit.

Som i de fleste andre bøkene sine har hun lagt opp til en trinnvis metode for å styrke bakteriemangfoldet i tarmen. Dette er fordi hun blant annet gjennom sin erfaring som lege innen rusmedisin har erfart at det er lettere å gjennomføre livsstilsendringer hvis du gjør det trinn for trinn.

Gul ertesuppe Berit Nordstrand
Sunn middag:

Deilig hjemmelaget ertesuppe laget på næringsrike gule erter.

© Studio Dreyer Hensley, Gyldendal & Jan Ivar Nykvist

Velg økologisk!

Berit Nordstrand er også en sterk tilhenger av økologisk matproduksjon og mener at dette kan gi helsemessige fordeler.

– Selv om det finnes lite forskning på direkte helsefordeler, anbefaler forskerne økologisk og usprøytet mat. Jeg er skuffet over den norske regjeringen for deres manglende satsing på økologi. I Danmark serveres økologisk mat på sykehus og sykehjem, hvorfor gjør ikke vi det?

– Økologiske grønnsaker har en naturlig bakterieflora, sier hun. 

Skal du lykkes med å få en god tarmhelse, mener Berit at første bud er å velge usprøytet, økologisk og kjemikaliefritt.

Les resten av de 6 trinnene til bedre tarmhelse!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...