Din nettleser er utdatert! Dessverre støtter ikke dette nettstedet eldre nettlesere. Vennligst oppgrader nettleseren og forsøk igjen.
Les merBØNNER OG LINSER: Dette er to probiotiske råvarer Berit Nordstrand anbefaler deg å spise mer av.
© GettyimagesNå er vi godt i gang med det nye året - og mange av oss prøver å spise litt sunnere og ta bedre vare på helsa.
Her er noen av Berit Nordstrands beste tips til hvilke råvarer du bør spise for å få orden på tarmfloraen og magen din.
Probiotika er gode melkesyrebakterier (lactobacillus) som finnes i tarmen din - som du kan innta gjennom mat. Mat med disse melkesyrebakteriene tilfører imidlertid ikke tarmensamfunnet nye, faste innbyggere.
Under finner du de vanligste probiotiske matvarene du kan spise:
Prebiotika er ikke bakterier, men næringen de probiotiske bakteriene trenger. De spaltes og brytes ned i tykktarmen. Det er viktig at du får i deg omtrent like mye av begge, slik at de klarer å hjelpe hverandre i tarmen.
- Prebiotika mater de nyttige bakteriene: laktobasillene og bifidobakteriene. Spiser du fiber, kan nyttige bakterier fråtse i mat som gjør dem sterke. Prebiotika bidrar således til et rikere indre jordsmonn, skriver Berit Nordstrand i sin nye bok Tarmens medisin.
Vær oppmerksom på at et for høyt inntak av prebiotiske rådvarer kan føre til luft i magen. Her må du kjenne deg frem og se hvordan din kropp reagerer.
Når du har forstått betydningen av både pre- og probiotika, gir uttrykket magefølelse ny mening. Ikke bare styrker hjelsomme tarmbakterier immunforsvaret, gjør det enklere å oppnå en stabil trivselsvekt, forebygger sykdom og bremser aldringen - de påvirker både tanker, følelser, konsentrasjon og hukommelse.
Få smarte tips om helse og kosthold, deilige oppskrifter og spennende intervjuer. Les mer