Disse 15 råvarene er gull for magen din
Magen din vil takke deg om du spiser mer av disse råvarene.
Her er noen av Berit Nordstrands beste tips til hvilke råvarer du bør spise for å få orden på tarmfloraen og magen din.
Disse probiotiske råvarene bør du spise
Probiotika er gode melkesyrebakterier (lactobacillus) som finnes i tarmen din - som du kan innta gjennom mat. Mat med disse melkesyrebakteriene tilfører imidlertid ikke tarmensamfunnet nye, faste innbyggere.
Under finner du de vanligste probiotiske matvarene du kan spise:
- Syrnede meieriprodukter uten tilsatt sukker, slik som kefir, surmelk og yoghurt
- Fermenterte grønnsaker slik som kimchi og ekte surkål (sauerkraut)
- Fermentert vann, slik som vannkefir
- Surdeigsbrød
- Tilskudd av probiotiske bakterier
Disse prebiotiske råvarene bør du spise
Prebiotika er ikke bakterier, men næringen de probiotiske bakteriene trenger. De spaltes og brytes ned i tykktarmen. Det er viktig at du får i deg omtrent like mye av begge, slik at de klarer å hjelpe hverandre i tarmen.
- Prebiotika mater de nyttige bakteriene: laktobasillene og bifidobakteriene. Spiser du fiber, kan nyttige bakterier fråtse i mat som gjør dem sterke. Prebiotika bidrar således til et rikere indre jordsmonn, skriver Berit Nordstrand i sin nye bok Tarmens medisin.
Vær oppmerksom på at et for høyt inntak av prebiotiske rådvarer kan føre til luft i magen. Her må du kjenne deg frem og se hvordan din kropp reagerer.
- Fiberrike rotgrønnsaker som gulrot, kålrot, sellerirot og andre røtter
- Sikori/endive, asparges og artisjokk
- Fiberrike bønner, linser og erter
- En håndfull nøtter
- Løk og hvitløk
- Ingefær
- Epler med skall og overmoden banan
- Fulkorn av byggryn og havre
- Frokostblandinger og matvarer bekriket med FOS (fruktooligosakkarider), som for eksempel inulin.
- Honning