5 lette og delikate viner som er perfekt til mat

Taras vinekspert og sommelier Gunnhild Bjørnsti lar oss gjenoppdage muscadet. En flott vinstil som passer som hånd i hanske med tidens trend av friske, lettdrikkelige hvitviner. Hun viser oss også hennes fem favoritter.

11. september 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Muscadet på 1-2-3

  • Muscadet er en type vin og et område vest i Loiredalen.
  • Sur lie er en produksjonsmetode – vinen får hvile på gjærrestene for å utvikle seg.
  • All muscadet-vin er laget på én drue – melon de Bourgogne.

VOKSER: Loiredalen er i rivende utvikling, det er kreativitet og energi i dette store vinområdet.

Gunnhild Bjørnsti

Gunnhild har vært Taras faste vinspaltist siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.

Le Douceur Angevine» er et vakkert fransk uttrykk som betyr «mild stemning i Angers». Ordene beskri­ ver en rolig og behagelig atmosfære som råder i den vestlige delen av Loiredalen. Klimaet er mildt, stressnivået lavt og livskvaliteten er høy. Mildheten gjenspeiler seg også i vinene, der muscadet er kongen på haugen. Vin­ rankene strutter med et bakteppe av slott, vollgraver, elver, broer og idyllisk natur. Loiredalen blir med rette kalt Frankrikes hage.

Området vest i Loire som dyrker musca­ det­druer, er verdens største enkeltstående område for en type hvitvin, og prisene er fortsatt gode. Vinkjennere anser muscadet for å ha et stort potensial, og vinbøndene sat­ser iherdig. Muscadet lages på kun én drue, melon de Bourgogne, og har et visst melon­ preg som gir rund, myk smak i tillegg til noter av sitron, epler, og mineralitet og flo­ rale elementer. I modne utgaver utvikles et fint tropisk preg. Vinstilen har ufortjent fått et rykte om å være litt tynn og ikke så spen­ nende som sine venner i prestisjefulle områ­ der som for eksempel Bourgogne. Verdt å vite er at muscadet er en populær vin i Frankrike, lett og delikat, perfekt til lunsj, nydelig til skalldyr. Muscadet og østers er en klassisk kombinasjon.

MATVENNLIGE VINER: De slanke, lette hvitvi- nene fra Muscadet er svært matvennlige, og passer perfekt til fisk- og skalldyrretter.

Et stykke Frankrike i Norge

Brasserie France i Oslo serverer et hav av østers hver uke. Gjerne med litt muscadet til sine mange faste gjester og frankofile som reiser i nærmiljøet. Det å komme til Brasserie France er som å komme til et stykke Frankrike. Det summer ved bordene, er vi i Paris?

Knut Wesenberg, en av eierne, har reist mye rundt i Frankrike generelt og Loire spe­ sielt. Han viser frem interessante muscadet­ viner på kartet. – Muscadet gir mye vin for pengene, forteller han og tar frem husvinen laget av Les Frères Couillaud.

– Produsenten er tre brødre som har løf­ tet opp statusen til området. De lager så mye spennende. Mange tror ikke det kan være muscadet de smaker på.

Hvem passer muscadet for?

– Liker man chablis, liker man også musca­det. Vi har alltid mye muscadet å by på, også i eldre årganger fra gode vinmakere. De utvikler en fylde og rikhet som minner om hvite viner fra Nord-Rhône. Virkelig godt, påpeker Knut entusiastisk.

Brasserie France opplever også en fornyet interesse for østers.

– Det er en boom nå. Vi serverer opptil 400–500 østers i uken, ofte med muscadet til. Det matcher som hånd-i-hanske. I Frankrike er det vanlig med et glass muscadet med noen østers til når man er på bar.

Han forteller at østers faktisk også er en norsk tradisjon fordi vikingene spiste østers som forrett.

– Muscadet passer til mye mer enn østers, vi serverer den til sjømat, salater og lettere retter. De modne utgavene kan stå til kalv, kylling og utallige fiskeretter.

LOIRE-KJENNER: Knut Wesenberg på Brasserie France i Oslo.

Mer matvennlig

Når vinene er lagret på gjærcellene, står det «sur lie» på etikken og smaken blir rundere og fyldigere. Reglene sier at vinen må tappes mellom 1. mars og 30. november i året etter innhøstingen.

Metoden er den samme som hos champagne, hvor drikken utvikles på gjærcellene og får umamipreg. Muscadet Sévre et Maine Sur Lie er svært god på smak. Når den lagres, utvikles spennende aromaer av syltet frukt, sopp og mineralitet, så moden muscadet passer godt til rike fiskeretter med feite sauser, skalldyr, aromatisk og krydret mat og til oster. Blir du nysgjerrig? Bare å prøve neste gang du vil ha en ny type hvitvin.


2015-Årgangen

Her er en mer utviklet smak som gir spennende fylde. Deilige noter av grapefrukt, sjø og mineraler på duft. Forfriskende stil, med sitrus og tørket frukt på smak. Tydelige mineraler i ettersmak, og god lengde.

9739401 Landron Le Fief du Breil 2015, Muscadet de Sèvre-et-Maine/Loire, Frankrike, 239.90 kr (BU) 


2018-Årgangen

Den perfekte lunsjvin, og produsenten jeg smakte til østers hos Brasserie France. Druene er fra 30 år gamle vinstokker. Det gir duft av eple, sitrus, sjø, mineraler og blomster, og saftig, fast smak med god balanse og syre. En lang mineralsk smak. Bare å nyte!

11182701 Ch. de la Ragotière Les Vieilles Vignes Musca- det Sèvre et Maine Sur Lie Ragotier 2018, Muscadet de Sèvre-et-Maine/Loire, Frankrike, 169.90 kr (BU) 


2010-Årgangen

Nå snakker vi stil. En virkelig lekker vin med deilig utviklet preg, men som fortsatt er frisk. Den har dyp og kompleks duft av mineraler, østers, sopp, nøtter, jod og lime. Med fyldig smak, frisk syre, god dybde og lengde. Denne flasken blir nok fort tom.

5065401 Ch. du Coing de St. Fiacre Comte de St. Hubert 2010, Muscadet de Sèvre-et-Maine/Loire, Frankrike, 259.90 kr (BU)


2013-Årgangen

Her dukker stadig mer velutviklete aromaer og smaker opp. Med fokusert aroma av epler, kalk, sitrus og kvede. Tørr, lekker smak med kremet fyldighet og høy syre, og lang ettersmak.

10064301 Les Bêtes Curieuses Monnière- Saint Fiacre 2013, Muscadet de Sèvre-et- Maine/Loire, Frankrike, 199.90 kr (BU) 


2017-Årgangen

Energisk og mineralsk muscadet med finesse, god friskhet og silkemyk stil. Kjenn kjølig, røykpreget og saftig smak av modne grønne epler, fersk melon, sitrus og nøtter som munner ut i en lang, saltaktig avslutning. Lagret 6 måneder på g jærceller.

7617101 Bonnet-Huteau Muscadet Sèvre et Maine sur Lie Les Dabinières 2017, Muscadet/Loire, Frankrike, 189.90 kr (BU)

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...