Rengjøre grill grillrist grillbørste

PÅ TIDE Å RENGJØRE: Enten du har gass- eller kullgrill, er det på tide å rengjøre grillen etter sommerens grilling.

© Weber Grill

Slik rengjør du grillen

Etter en sommer med grillkos, er det på tide å rengjøre grillen. Men det betyr ikke at du må sette den bort! Så snart du ser hvor fin og «ny» grillen blir, vil du kanskje bli fristet til å forsette å grille utover høsten og vinteren – tips til gode grillretter til gassgrill og kullgrill får du også her!

25. september 2020 av Cecilie Espensen

6 trinn til ren gassgrill

1. Børst grillristen

Varm opp grillen og bruk en grillbørste til å børste grillristen fri for fett og matrester både over og under. Du trenger ikke såpe og vann. Bruk ev. en grillrens hvis smusset sitter ekstra godt fast på risten. Hvis grillen har støpejernsrist, er det lurt å spraye den med en oljespray etter rengjøring for å sikre en fortsatt beskyttelse av risten samt en non-stick overflate som er klar til neste grilling.

2. Skrap bunnen

Når grillen er avkjølt, tømmer du bunnen for synlige rester. Bruk en grillskrape som ikke riper til å skrape bunnen fri for fett og smuss og skrap det ned i oppsamlingsformen i bunnen av grillen. Skyll bunnen med rent vann, ikke såpevann.

3. Bytt oppsamlingsform

Hvis oppsamlingsformen under grillen er tilsmusset av fett og kjøttsaft, er det på tide å bytte den ut og vaske selve holderen med såpe og vann.

4. Rengjør brennerørene

Sørg for at grillen er kald. Rengjør rørene med en ren børste. Det er lurt å ha to grillbørster – en til risten og en til brennerørene. Rengjør brennerørene ved å børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull. Børst også grillens Flavorizer Bars fri for fett og smuss.

5. Rengjør lokket

Tørk utsiden av av grillen med en oppvridd mikrofiberklut. Du trenger ikke tørke innsiden av lokket – fettlaget der tetter og gir en bedre forbrenning når du griller. Alle emaljedeler kan med fordel renses med f.eks. Weber Grillrens Utvendig emalje, som gjør overflaten blank. Tørk til slutt av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann.

Har du en gassgrill i rustfritt stål, kan du spraye overflatene med f.eks. Weber Grillrens Rustfritt Stål som både gjør flatene rene og blanke i tillegg til å beskytte mot overflaterust.

6. Sjekk gassen

Gassslangen og gassfordeleren i den ene enden av slagen bør sjekkes et par ganger i året for skader og lekkasjer – og nå når du nå renser grillen. Slik gjør du det:

  • Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste overfladiske rift, må du skifte ut slangen.
  • Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Smør blandingen på slangen, litt om gangen. Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.
  • Åpne gasstilførselen før du kontrollerer manifolden (gassfordeleren) for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden. Eller du kan smøre såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dannes det bobler, må du skifte ut manifolden.

Raske hverdagsretter på gassgrillen:

Kyllingspyd med rødkålsalat

Sunne grønnsaker på grillen

Saltbakt ørretfilet med couscous og fennikelsalat 

Honningbakte gulrøtter med kikerter og sesamfrø

Torskepizza med oliven og rødløk

5 trinn til ren kullgrill

1. Børst grillristen

Varm opp grillen og bruk en grillbørste til å børste grillristen fri for fett og matrester både over og under. Du trenger ikke såpe og vann. Fjern eventuelle matrester fra kullristen i bunnen av grillen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke f.eks. Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30–60 sekunder. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Etter at du har rengjort risten, kan du med fordel spraye den med en oljespray etter rengjøring for å sikre en fortsatt beskyttelse av risten samt en non-stick overflate som er klar til neste grilling.

2. Skrap bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger. Slik kommer du «til bunns» i rengjøringen:

  • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
  • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe.
  • Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).
  • Skift ut dryppformen som du ev. har stående i grillen til oppsamling av fett og kjøttsaft.

3. Tøm oppsamleren

Hvis grillen har askeoppsamler eller askeskuff, bør du børste den ren eller ta den ut og tømme den.

4. Rengjør lokket

Tørk utsiden av av grillen med en oppvridd mikrofiberklut. Du trenger ikke tørke innsiden av lokket – fettlaget der tetter og gir en bedre forbrenning når du griller. Alle emaljedeler kan med fordel renses med f.eks. Weber Grillrens Utvendig emalje, som gjør overflaten blank. Tørk til slutt av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann.

5. Kast gammelt kull
Hvis du ønsker optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker hvis de har vært oppbevart for lenge – med mindre du har oppbevart dem tørt.

Kilde: Weber Grill

Helgekos på kullgrillen:

Grillet entrecôte med sitron- og persillesmør

Grillet lammelår med valnøttsalat

Saftige sliders

Spicy grillfavoritter

Grillet vannmelon med kokoskrem

TIPS! Slik får du alltid perfekt kjøtt på grillen

Seneste

Kanskje er du også interessert i...