Saftig kjøtt:
Saftig kjøtt:

Grilling er ikke alltid like enkelt, men vi gir deg tipsene så grillingen blir en suksess – hver gang.

© Getty Images

Slik får du alltid perfekt kjøtt på grillen

... og tips til deilige desserter du MÅ lage på grillen i sommer!

21. juli 2016 av Martine Haug Nysether

Vi har fått vår populære matblogger Fru Timian til å dele sine aller beste grilltips. Så hva venter du på? Finn frem grillen og sett i gang, da vel!


– Hvordan kan man unngå at kjøttet blir tørt? Og hvordan vet du at kjøttet er ferdig?

– Jeg liker godt å enten grille grillspyd – som har små biter med kjøtt, og som derfor trenger kort grilltid  eller helgrille for eksempel en entrecôte eller indre/ytrefilet. Da griller jeg over direkte varme først – hele veien rundt, og så legger over på indirekte varme. Jeg bruker også steketermometer.

Her finner du en fin oversikt over ulike kjernetemperauturer


– Hvordan steker du den perfekte biffen på grillen?

– Ta ut kjøttet fra kjøleskapet i godt tid før du skal grille, så rekker det å bli temperert. Først steker du på direkte varme for å få en god stekeskorpe på begge sider, deretter på indirekte varme. 

For en biff på ca. 1 1/2 cm tykk, trenger den da å ettersteke følgende: 

Rå: ca. 1 minutt på hver side, 

Medium stekt: 2-3 minutter på hver side

Godt stekt ca. 4 minutter på hver side.

Snu biffene ganske ofte under etterstekingen.

Biffsalat:
Biffsalat:

Ofte frister det med litt lettere middager på sommeren. Prøv Fru Timians deilige quinoasalat med biffskiver og grønnsaker.

© frutimian.no


– Hvor på grillen skal ingrediensene plasseres?

– Små stykker, griilles som regel over direkte varme – og da må det plasseres rett over grillkullet eller gassflammene. Større stykker, grilles ofte over direkte varme først, så over indirekte. Det betyr at dersom du bruker kullgrill, er det lurt å ha et felt hvor du ikke legger kull under – der får du indirekte varme. På en gassgrill vil det som regel være mulig å slå av flammene noen steder. Husk også at det ikke er lurt å løfte på lokket på grillen hele tiden. Da forsvinner varmen ut.


– Er det noe som kan være lurt å tenke på når det kommer til marinade?

– Hvis det er mye sukker i en marinade - for eksempel til spareribs, vil det veldig lett brenne seg på grillen. Det kan derfor være lurt å ha på det helt til slutt. Og det kan være lurt å bruke aluminiumsfolie slik at grillen ikke blir helt nedgriset.


– Hva er det perfekte tilbehøret til grillmaten?

– Jeg elsker grillede grønnsaker og tzatiki til grillmaten


– Har du tips til noen overraskende kombinasjoner på grillen?

– Jeg vet ikke hvor overraskende det er, men kombinasjonen av den sterke persillesausen og de grillede ananasskivene, på disse grillspydene er knallgod.

Himmelske grillspyd:
Himmelske grillspyd:

Det er lettere å få et saftig og godt grillresultat på grillspyd enn når du griller store kjøttstykker. 

© frutimian.no


– Kan man lage dessert på grillen?

– Det er kjempegodt å grille frukt. Både ananas, fersken, nektariner, epler og pærer gjør seg godt. Og s’mores – som er amerikanernes ultimate grilldessert.

Tips til desserter du kan lage på grillen:

Bakte epler med snickers og is

Grillet ananas med den beste vaniljesausen

Grillede nektariner med yoghurtkrem


– Har du noen tips til noen litt uvanlige matretter man kan grille?

– Dette er det beste jeg lager på grillen er fylt ribbe med nydelige poteter og hvitløksmajones. Det er kanskje ikke så veldig uvanlig lenger, men pizza på grillen er jo veldig poppis.


– Har du noen andre tips eller triks?

– La det du skal grille være romtemperert.

– Ofte skal vi lage ferdig noe inne samtidig som vi griller ute. Dersom du ikke er en supererfaren grillkokk, kan det være lurt å lage ferdig det du skal lage inne først, før du setter igang med grillingen. Skal du langtidssteke noe på grillen, kan du selvfølgelig gjøre begge deler samtidig.

– Husk at kullgrill blir veldg varm, så ting brennes mye fortere der enn på en gassgrill.

– Bruk steketermometer! Da er det rett og slett mye enklere å ha oversikt over hva du holder på med. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...