Slider er amerikansk for liten burger. Lett å holde og metter akkurat passe hvis det er flere fristelser på grillmenyen. Her får du oppskriftene på våre tre favorittburgere, komponert av Taras egne Grillpiker Cecilie Espensen og Helle Valebrokk.
Okseslider med salsa mojo og rødbetechips og karamellisert løk
Antall: 8 sliders
400 g kjøttdeig av okse
8 hamburgerbrød, se oppskrift nederst
Salsa mojo:
2 røde snackpaprika
2 ss olivenolje
salt
nykvernet svart pepper
1 hvitløksfedd
Rødbetechips:
2 rødbeter
1 liter solsikkeolje
salt
Karamelliserte løk:
1 løk
1 ss olivenolje
1 klype salt
2 ss sukker
1 dl vann
Slik gjør du:
1. Salsa mojo: Grill paprikaene på direkte varme til skinnet er lettere brent. Legg dem over i en plastpose i 5 min. før du renser paprikafiletene for skinn og frø.
2. Kjør paprika i blender sammen olivenolje, litt salt og pepper og skrelt hvitløksfedd.
3. Skiv rødbetene tynt med ostehøvel eller mandolinjern.
4. Varm opp oljen i en høy kasserolle. Pass på at oljen ikke koker, da brenner chipsen seg. Friter rødbetskiven i omganger til de begynner å bli sprø. Ta opp med hullsleiv og la renne av på kjøkkenpapir. Salt dem lett.
5. Skrell og skjær løken i tynne skiver. Varm opp olivenoljen i en stekapnne, tilsett løken og 1 klype salt. Surr løken myk, ikke stekt. Dryss sukker over og bland godt. Hell 1 dl vann over løken og kok opp og la koke i et par min. Senk temperaturen til middels la det trekke slik at løken blir lett karamellfarget.
6. Form 8 små burgere av kjøttdeigen. Press en senkning i midten med tommelen for et perfekt grillresultat. Grill burgerne i 2-3 min. på hver side på direkte varme.
7. Legg et lag mojo på hamburgerbrødet, så burgeren. På toppen legger du karamelliserte løk. Server med røbetechips.
Lammeburger med fetaost, tzatziki og tomat
Antall: 8 sliders
Drøm deg bort til de greske øyer med denne smakfulle, lille burgeren.
400 g lammekjøttdeig
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet svart pepper
1 ts tørket oregano
1 stykke fetaost
Tilbehør:
8 hamburgerbrød, se oppskrift nederst
16 tomatskiver
Kjapp tzatziki:
1 agurk
4 ss gresk yoghurt
1 hvitløksfedd, presset
1/2 ts salt
litt nykvernet hvit pepper
1 ss sitronsaft
Slik gjør du:
1. Tzatziki: Riv agurken. Rør agurk, yoghurt, hvitløk, salt, pepper og sitronsaft godt sammen. La gjerne tzatzikien stå kjølig 1 time før servering.
2. Bland lammekjøttdeigen med ønsket mengde smuldret fetaost, salt, pepper og oregano. Form til 8 små burgere. Press en senkning i midten med tommelen for et perfekt grillresultat. Grill burgerne i 2-3 min. på hver side på direkte varme.
3. Anrett slideren med tomatskiver, lammeburger og tzatziki.
Jukse-pulled pork med chipotlemajones og coleslaw
Antall: 8 sliders
Her har vi jukset og laget pulled pork på minutter i stedet for timer. Kjøttet ramler ikke fra hverandre på samme vis, men det er likevel saftig og godt.
2 nakkekoteletter av svin
3 ss ketchup
1 ss sterk chilisaus
Rub:
1 ss fenikkelfrø,
1 ss anisfrø,
1 ss flaksalt,
1 ss paprikapulver,
1 ss engelsk sennepspulver,
1 ts hvitløkspulver.
1 ss tørket oregano
Chipotlemajones:
1 helt egg
1 tørket chiptle, kvernet til pulver
1 ts dijonsennep
1 klype flaksalt
1 ss sitronsaft
ca. 1 dl solksikkeolje.
Coleslaw:
¼ kålhode
1 grønt eple
1 gulrot
5 ss majones
2 ss yoghurt naturell
1 ss sitronsaft
salt
pepper
Slik gjør du:
1. Chipotlemajones: Ha hele egget i en høy beholder. Tilsett chipotlepulver, dijonsennep, salt og sitronsaft. Kjør det raskt sammen med en stavmikser.
2. Tilsett solsikkeolje i tynn stråle. Jobb stavmikseren opp og ned til du har en kremete konsistens. Smak til om du trenger med sitron eller salt.
3. Coleslaw: Skjær kålen i tynne strimler. Skrell og riv eple og gulrot.
Rør sammen majones, yoghurt og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Vend Vend kål, eple, gulrot og dressing sammen.
4. Rub: Knus alt til pulver. Får du rub til overs, kan den oppbevares i en lufttett beholder.
5. Gni inn kotelettene med rub. Grill dem på direkte varme i ca. 2 min. på hver side. Etterstek kotelettene på indirekte varme til de er gjennomstekte, 5-6 min.
6. Skjær koteletten i supertynne skiver som blandes med ketchup og chilisaus.
7. Anrett slideren med pulled pork, chipotlemajones og coleslaw i burgerbrød.

Sliderbrød/Pølsebrød
Tid: 10 min. + 1 + 1 time hevetid + 10 min. steketid
Antall: 16 slidersbrød/8 pølsebrød
Når du først baker hamburgerbrød, er det lurt å doble opp oppskriften. Tenk hvor deilig det er å ha hjemmlagde pølse- og hamburgerbrød på lur i fryseren!
35 g usaltet smør
1/2 dl melk
2 1/2 dl vann
11 1/2 dl hvetemel
1 pakke tørrgjær
2 ts sukker
1 ts salt
2 egg, sammenpisket
Pensling:
1 egg, sammenpisket til sliderbrød
vann til pølsebrød
sesamfrø/ røkt paprikapulver
Slik gjør du:
- Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melk og vann og varm opp til fingervarmt (37 grader).
- Ha hvetemel, gjær, sukker og salt i en bakebolle, tilsett smør- og melkeblandingen samt egg, og elt sammen til en smidig deig, ca. 5 min i maskin eller 10 min for hånd.
- La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 min.
- Del deigen i 16 emner til slidersbrød/8 til pølsebrød. Trill runde boller til slidersbrød, gjør det samme til pølsebrød, men trill dem deretter til pølser og trykk dem litt ned. Plasser på stekebrett kledd med bakekpapir.
- Pensle med sammenpisket egg/vann, dryss over sesamfrø/røkt paprikapulver.
- Stek midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min. til overflaten er gyllen.

Cecilie Espensen fra Tara Smak (til venstre) og grafisk designer-kollega Helle Valebrokk kom på tredjeplass i kokkeprogrammet "Norges grillmester" på TV2 våren 2014.