Sunne grønnsaker på grillen - se oppskriftene
Grønnsaker går stort sett raskt å grille. Innled middagen med en eller to gode småretter direkte fra grillen, eller by på grillede grønnsaker på brød som en forrett.
Grillede beter og gulrøtter med dill og salt yoghurt
Forkort grilltiden ved å koke gulrøtter og beter en stund før du griller.
Tid: 20 min
Porsjoner: 4
1 bunt små beter, gjerne i forskjellige farger
1 bunt gulrøtter
½ dl tyrkisk yoghurt
2 ss vann
½ ts + ½ ts salt
1 potte dill
2 ss olivenolje
1 krm kvernet svart pepper
Slik gjør du:
1. Skrubb beter og gulrøtter. Kok dem halvmyke i saltet vann. La renne av og tørk på kjøkkenpapir.
2. Grill beter og gulrøtter rundt til de har fått tydelig farge og er blitt litt myke.
3. Bland yoghurt og vann. Krydre med ½ ts salt.
4. Topp beter og gulrøtter med dill. Ringle over olje. Krydre med ½ ts salt og pepper. Ringle over litt av yoghurtsausen og server resten ved siden av
Se også: Honningbakte gulrøtter på grillen
Grillet løk og asparges med kikertkrem
Kikertkremen kan lages 2–3 timer i forveien og oppbevares i kjøleskap.
Tid: 20 min.
Porsjoner: 4
250 g grønne asparges
1 bunt vårløk
Kikertkrem
1 boks kikerter (400 g)
½ dl tahini
½ dl tyrkisk yoghurt
½ dl vann
3 ss olivenolje
1 ss presset sitron
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
½ ts salt
Garnering
1 ss olivenolje
2 ts hvite sesamfrø
1 ts hel spisskummen
Slik gjør du
1. Kikertkrem: Skyll kikertene i kaldt vann og la renne av. Bland kikerter, tahini, yoghurt, vann, olje, sitronsaft og krydder til en jevn røre. Smak til med salt.
2. Rens asparges og vårløk. Bryt av den nedre delen av aspargesen. Grill asparges og vårløk på varm grill til de er myke, ca. 5 min.
3. Fordel kremen på et fat. Ringle over olje og dryss over sesamfrø og spisskummen. Topp med de grillede grønnsakene og server.
Grillet paprika med soyaglaze og tofukrem
Silketofu har myk konsistens, noe som gjør den perfekt å bruke som dipp.
Tid: 20 min.
Porsjoner: 4
12 minipaprika
2 ss japansk soya
2 ss honning
1 sitron
Tofukrem
200 g silketofu
2 dl tyrkisk yoghurt
½ hvitløksfedd
½ ts salt
Garnering
1 potte koriander
2 ts sumac
2 ss furikake eller ristede sesamfrø
Slik gjør du
1. Tofukrem: Rør tofuen jevn. Bland den med yoghurten. Skrell og rasp hvitløken. Krydre med salt.
2. Bland soya og honning. Grill paprikaene rundt til de har fin farge. Pensle med soyaglaze mens de grilles. Skyll sitronen godt i lunkent vann. Del den i to og grill den ved siden av paprikaen til den har fin farge.
3. Grovhakk korianderen. Topp tofukremen med koriander, sumac og furikake. Server med den grillede paprikaen og grillet sitron.
Bruschetta med mozzarella og tomat
En perfekt og litt mettende brødskive å starte grillkvelden med.
Tid: 15 min.
Porsjoner: 4
½ squash 12 sherrytomater
2 ss + 2ss olivenolje
1 ss presset sitron
125 g mozzarellaost
4 skiver hvitt surdeigsbrød
½ dl hakket mynte
1–2 ts koreansk chilipulver eller chiliflak
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper
Slik gjør du
1. Riv squashen, gjerne med mandolinjern.
2. Grill squash og tomater raskt på grillen slik at de får litt farge. Ta dem opp og bland grønnsakene med 2 ss olje og sitronsaft. Riv osten.
3. Pensle brødskivene med 2 ss olje og grill dem slik at de får litt farge.
4. Topp brødskivene med revet mozzarella, squash, tomat og mynte. Strø over chili. Krydre med salt og pepper og server.