Bålpanne solnedgang terrasse

Vi vil gjerne nyte sommernatten med kos og varme fra en ildsted ute.

© Getty Images

Bålpanne, utepeis og pizzaovn – har du fått med deg årets store trend?

Den forstående hjemmesommeren har ført til at solseng, gressklipper og fars grill må vike plass for bålpanne, utepeis og pizzaovn! I sommer er det god gammeldags varme fra ved som trender. Les hvorfor her.

12. juni 2020

Det selges over dobbelt så mange bålpanner og utepeiser nå, sammenliknet med samme tid i fjor. Mange bruker mer tid hjemme på å gjøre det hyggelig i hagen eller på uteplassen, og utepeis er en av sesongens store trender.

Flere av leverandørene og forhandlerne av ildsteder forteller om både dobling og tredobling av salget av utepeiser så langt i år.

– Salget av utepeiser og bålpanner har tatt helt av! Vi legger merke til at mange vil gjøre det koselig i hagene og på uteplassene sine, siden flere holder seg mer hjemme. Vi selger spesielt mye utepeiser, mer enn på samme tid i fjor, sier Jens Christian Mikkelsen, daglig leder i Ildstedet.

Rune Ek Larsen i Varmefag bekrefter at alt som kan brukes ute går bra nå, også hos dem, og at dette skaper stor trafikk i butikkene.

– Utepeiser, bålpanner og ikke minst de små, nye pizzaovnene går godt i dagens marked, sier Ek Larsen.

Også René Christensen, konserndirektør for salg i Jøtul, har merket økt pågang på utepeiser i år.

– Det er absolutt en økt etterspørsel etter utepeiser, og det rapporteres om bra salg, sier Christensen.

Fokus på hjemmekos

Nordpeis lanserte nylig et nytt, modulbasert utepeiskonsept som har blitt godt mottatt av både forhandlere og kunder. Dette engasjementet har spesielt kommet til syne gjennom det Nordpeis har lagt ut av utepeiser på nett og sosiale medier.

– Vi ser helt klart en trend i at folk bruker mer tid hjemme og at dette gir utslag i et ønske om å pusse opp i både hjem og hage. Dette påvirker videre interessen og salget av vårt sortiment av utepeisprodukter, sier Christian Kildal Hansen, markedssjef i Nordpeis.

Vi flytter ut

Hagedesigner Marit Næss Jørgensen har drevet Hageplanlegging.no i 20 år, og spesialiserer seg på trender for hager og uteområder. Hun bekrefter at utepeiser har blitt en stadig mer etablert del av nordmenns hager og uteplasser de siste årene.

– I våre dager bruker vi uterommet på samme måte som inne. Vi innreder og tar med oss innelivet ut. Med varme dager og til dels hurtig avkjølte sommernetter, gir utepeiser oss også muligheten til å sitte ute lenger og nyte de lyse sommerkveldene, sier Næss Jørgensen.

Hun sier videre at utepeiser blir brukt som et møbel i utesammenheng, og at det ikke alltid må ha en praktisk funksjon, men at det ofte brukes som et stemningsskapende hyggeelement.

– Noen trender som går igjen for hager og uteområder denne sesongen er blant annet ildfulle elementer og farger, minimalistisk stil med harde materialer, planter i krukker og en dus fargeskala, samt metalliske og dempede farger som grått og dus lilla. De mer langsiktige hagetrendene heller mot det rustikke og er dominert av et «tilbake til naturen»-preg. Her passer de rentbrennende ildstedene naturlig inn, sier Næss Jørgensen.

Kommet for å bli

Marianne Stensrud, stylist i Bohus, mener utepeiser og bålpanner er en trend som har kommet for å bli hos det norske folk.

– Vi ønsker alle at sommeren skal vare lenge, men i Norge er hagesesongen ganske kort og veldig ulik etter hvor i Norge man bor. Bålpanner og utepeiser er en fin måte å forlenge tiden vi får på uteplassen. De skaper kos og varme på litt for kalde vårdager og på sene sommerkvelder. Nå som alle tilbringer mer tid hjemme har det også blitt mye viktigere å få utnyttet uteplassen, selv når været ikke er på sitt beste, sier Stensrud.

Se utvalget av bålpanner, utepeiser og pizzaovner her:

Bålpanner 

Med en bålpanne og en favn ved har du garantert kos og mange timer med varme og hygge på uteplassen din. Det finnes både enkle og mer avanserte utgaver og med en grillrist kan du også bruke bålpannen som grill. 

LITE RØYK: På grunn av lufttilførsel øverst i bålpannen, vil du ikke oppleve å få sur røyk i øynene med bålpannen Hemsedal.

Rentbrennende bålpanne

Rolige, varme flammer uten røyk som svir i øynene er det du får med bålpannen Hemsedal i 100 % syrefast stål som ikke ruster. Bålpannen veier bare 7 kg så den er enkel å flytte rundt på eller ta med seg fra huset til hytta - eller omvendt. Prisen er 2999 kr via Varmefag.no

Bålpanne Krimo vedstativ gnistfanger grillrist

TIL UTEKOSEN: Praktisk bålpanne fra Krimo for deg som også gjerne skulle grillet litt – denne leveres med grillrist.

Bålpanne med vedstativ

Praktisk bålpanne fra Krimo med både gnistfanger og grillrist i pakken så du også kan bruke den til å grille enklere mat. Prisen er 949 hos Lagerpriser.no

Bålpanne til hytta

Denne bålpannen fra Espegard gir deg en rekke muligheter med en favn ved: Varme, grilling, kaffekoking og kokkelering på siden. Fyrfat 80 har varmebestandig lakk og kan brukes hele året og leveres med grillrist, to sidebord, to gnistfangere samt opphengstårn til grillrist og kaffekjele. Prisen er 6427 kr hos byggeshop.no. 

Utepeis

Vi nordmenn elsker peis, hjemme og på hytta – og nå vil vi gjerne ha en ute også for å forlenge kosen når solen går ned. 

Utepeis nordpeis air modulær

UTEPEIS MED MULIGHETER: Air fra Nordpeis lanseres med en rekke påbyggingsmuligheter for den som kanskje også vil bruke utepeisen som grill. 

Utepeis som kan bygges om til grill

Air heter nyheten fra Nordpeis som er en modulbasert utepeis som du kan bygge på med bla. vednisje, stekeplate og hylleplater hvis du ønsker å bruke den som grill også. Grunnmodulen her koster 6990 kr hos Proffpeis.no.

Utepeis Nordpeis loke cortenstål corten

CORTENSTÅL: Utepeisen Loke fra Jøtul er bygget i cortenstål som gradvis får et vakkert rustbelegg.

Utepeis som ruster naturlig

Loke fra Jøtul kan stå ute hele året og plasseres rett på terrassen med en egen underlagsplate. Utepeisen har også praktisk oppbevaringsplass til ved og er produsert i cortenstål som etter kort tid får et trendy rustbelegg. Prisen er nå 3990 kr hos Ildstedet.no.

Utepeis morsø kamino tuscan støpejern

SKULPTUR: Utepeisen blir som et vakkert møbel på uteplassen som både sørger for deilig varme på kjølige sommerkvelder – og som du kan bruke som en enkel grill.


Flyttbar utepeis

Kamino er en staselig utepeis i støpejern fra Morsø som måler 180 cm på «strømpelesten». Utepeisen kan flyttes og dreies i forhold til vindretning og innredning. Med grillristen Tuscan kan du også bruke utepeisen som grill til mindre ting som pinnebrød og pølser. 10 995 kr fra Hyttehygge.no.

Pizzaovner

En vedfyrt pizzaovn er drømmen for enhver matentusiast. Hjemmesommer kan bety litt mer penger igjen på feriekontoen – hva med å investere i en pizzaovn som du trylle frem ekte italiensk pizza fra hele året?

pizzaovn vedfyrt italiensk One Alfa Camp kulinaris

RYKENDE VARM: På bare 10 minutter er den vedfyrte pizzaovnen One rykende varm.


Italiensk pizzaovn

One fra italienske Alfa kan stå ute hele året og er såpass lett (50 kg) at den enkelt kan flyttes på. Den vedfyrte pizzaovnen går fra 0 til 500 grader på kun 10 minutter og steker pizzaen på bare 1 minutt – du så den kanskje på tv-programmet Camp Kulinris? Prisen er nå 14 995 kr hos Spaxo.no.


Slik lager du ekte italiensk pizzadeig

Pizzaovn vedfyrt murstein Barboletta forno

KAN OGSÅ BRUKES SOM GRILL: En todelt dør på pizzaovnen Barboletta gjør det mulig å grille grillspyd også.

HÅNDLAGET 

Barboletta er en klassisk pizzaovn som er murt i brannfast murstein med innside av terracottastein for optimal varme. Pizzaovnen er vedfyrt og har todelt dør som gjør det mulig å steke grillspyd. Den oppnår 400 grader etter 45–600 minutter og leveres med komplett pipe. Prisen er 8500 kr fra Forno.no.


Oppskrift på pizza med torsk, rødløk og oliven

Pizzaovn alfa pizza ciao s bakerovner.no
Pizzaovn vedfyrt Alfa Pizza Ciao S bakerovner.no

LITEN OG KOMPAKT: Er uteplassen liten? Da kan Alfa Pizza Ciao S kanskje passe perfekt inn.

TIL MINDRE UTEPLASSER 

Alfa Pizza Ciao S er perfekt i størrelsen til små uterom og er enkel å flytte på. Den vedfyrte pizzaovnen varmes opp på kort tid og steker pizzaen din på under 3 minutter. Et termometer på utsiden gjør det enkelt å følge med på temperaturen inne i pizzaovnen. Prisen er 12 999 kr fra Bakerovner.no.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...