© iStock

13 viktige spørsmål om underlivet ditt

Vi har stilt eksperten alle spørsmålene du lurer på!

17. juli 2017 av Gitte Høj

EKSPERTEN: Anette Tønne Pedersen er overlege, klinisk lektor ved gynekologisk klinikk ved Rigshospitalet i København. Jobber med forstyrrelser i eggstokkenes funksjon og hormonbehandling av kvinner.

1. Hva er det viktigste jeg som kvinne 40+ burde vite om underlivet mitt?

– Når du er kvinne over 40 år er det en god idé å holde spesielt godt øye med celleforandringer. Du bør regelmessig sjekke deg, og du bør kontakte lege hvis du får blødninger under samleie eller opplever uregelmessige blødninger som ikke stopper.

I tillegg er det lurt å finne ut hvilken type prevensjon som passer deg best, og hvor lenge du bør bruke den. Pluss å forebygge de uregelmessige menstruasjonene som mange får i 40-års alderen. En hormonspiral kan løse dette.

2. Hva slags forandringer forårsaker overgangsalderen i underlivet mitt?

– Det skjer forandringer i underlivet hele livet, men under klimakteriet begynner produksjonen av østrogen i eggstokkene å bli ustabil, og det er et sikkert tegn på at du er på vei inn i menopausen. Dette kan skje noen år før din aller siste menstruasjon.

Den ustabile produksjonen av hormoner kan gi kortere syklus og kraftigere blødninger, eller uregelmessige menstruasjoner. Stadig lavere østrogenproduksjon vil gradvis påvirke slimhinner, bindevev og muskulatur.

Når du har hatt siste menstruasjon og er ferdig med klimakteriet, produseres det ikke østrogen i eggstokkene.

3. Hvilke forandringer kan være alvorlige?

– Småblødninger mellom menstruasjonene og blødning ved samleie kan være symptomer på celleforandringer. Blødning etter overgangsalderen skal alltid undersøkes. Det kan bety celleforandringer eller kreft i livmorhalsen.

Langvarige blødninger som ikke stopper eller starter raskt opp igjen, kan være symptomer på problemer med hormonene.

Tyngdefornemmelser, forstoppelse, kraftige blødninger eller smerter ved samleie kan være symptomer på muskelknuter i livmoren.

4. Hva betyr livsstil for underlivet mitt?

En sunn livsstil er viktig for en velfungerende kropp og smitter over på underlivet. Derfor er 40-årene et godt tidspunkt for å endre livsstil.

Mosjon er generelt sunt for muskulaturen, også i den viktige bekkebunnen, noe som kan beskytte deg mot inkontinens.

Mosjon kan også bety mye for hvordan du føler deg under overgangsalderen, for overvekt øker risikoen for både inkontinens, blødningsforstyrrelser og celleforandringer i livmorens slimhinner etter klimakteriet.

Å slutte å røyke vil være bra for slimhinnene. Et aktivt sexliv holder slimhinnene sunne og påvirker kjertelvevet positivt, slik at det fortsetter å produsere sekret også etter overgangsalderen. Det vedlikeholder slimhinnene, styrker bekkenbunnen og muskulaturen.

5. Jeg er usikker på om flekkblødninger er ufarlige?

– Hvis du blør litt etter et samleie, kan dette skyldes celleforandringer i livmorhalsen, noe som du bør undersøke med en celleprøve.

Etter overgangsalderen kan blødning etter samleie også skyldes at slimhinnene dine er blitt mer ømfintlige på grunn av den mang­lende østrogenproduksjonen.

Flekkblødninger etter klimakteriet – når menstruasjonen har stoppet helt opp – er heldigvis sjeldne, men det bør alltid undersøkes da dette også kan dreie seg om celleforandring i livmoren.

6. Er det normalt at både lengde og styrke på menstruasjonen forandrer seg?

– Ja, når du er i 40-årene er det ikke uvanlig at blødningene dine blir uregelmessige, så det bør ikke gjøre deg nervøs. Det er typisk at syklusen blir kortere og blødningene kraftigere.

Når du er i overgangsalderen kan du også oppleve at du hopper over noen menstruasjoner, og at den kan bli kraftig og langvarig. Dette fordi du menstruerer uten at det har skjedd en eggløsning.

7. Noen ganger er blødningene mine virkelig kraftige. Bør jeg være bekymret?

– Ofte blir syklusen kortere, og blødningene kraftigere med alderen.

Kraftige blødninger kan også skyldes cyster eller muskelknuter – et fibrom – i livmorens hulrom. Som regel er de helt ufarlige og kan fjernes ved en kikkhulloperasjon i livmoren.

8. Når eller hvordan vet jeg at menstruasjonen min er helt opphørt?

– Når du ikke har hatt menstruasjon i løpet av 12 måneder, har du definitivt passert klimakteriet.

Men det er likevel vanskelig å fastslå dette hvis du fortsatt har blødninger som skyldes bruk av P-piller, eller hvis du bruker en hormonspiral som hindrer livmorens slimhinner i å blø.

9. Det har blitt vanskeligere for meg å unngå urinlekkasje. Hva kan jeg gjøre med det?

– Du kan trene opp bekkenbunnen, slik at du holder den så sterk som mulig.

Hvis du samtidig passer på ikke å overdrive hygienen nedentil og har regelmessig sex, så gjør du ditt beste for å holde underlivet sterkt og sunt slik at du beskytter deg mot inkontinens.

Samtidig bør du vite at det faktisk er helt normalt å oppleve litt lekkasje på grunn av de forandringene som medfølger den fallende østrogenproduksjonen. Elastisiteten i bindevevet blir slappere, og det samme gjelder muskulaturen i bekkenbunnen.

10. Jeg synes ikke jeg har så lyst på sex som tidligere. Kan dette skyldes biologien eller forandringene i kroppen?

– Det kan faktisk være begge deler.

Når eggstokkenes hormonproduksjon gradvis avtar, så synker også deres produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Og både østrogen og testosteron har betydning for sexlysten din.

11. Jeg sliter med tørre slimhinner i underlivet. Hva hjelper best mot dette?

– Du bør selv vurdere om intimhygienen din er for overdrevet, og også forsøke å unngå å bruke vanlig såpe. Dessuten er regelmessig sex et godt middel mot tørrhet, fordi det får kjertlene dine til å produsere mer sekret slik at skjeden din holder seg fuktig. 

Dette er likevel ikke alltid nok, og derfor kan du selv velge om du vil bruke stikkpiller med fuktighet eller velge en type lokal østrogenbehandling. 

En lokal østrogenbehandling styrker generelt bekkenbunnen og innebærer ingen risiko når det gjelder å utvikle brystkreft.

12. Jeg har vanskelig for å bli våt når jeg har sex med mannen min, og noen ganger gjør det også litt vondt. Hva bør jeg gjøre?

– Ha mer sex! Et aktivt sexliv styrker slimhinnene dine og stimulerer dannelsen av sekreter. På den måten tilfører mer sex også mer fuktighet til skjeden. «Use it or loose it» som man sier.

Tenk også over om du kan gjøre noe annet for å få lyst på mer sex slik at du dermed også kan produsere mer sekret.

Du kan også prøve deg frem med stikkpiller med fuktighet eller bruke en glidekrem eller mandelolje.

13. Jeg opplever i perioder litt kløe som irriterer meg. Bør jeg bare overse dette?

– Det trenger du ikke, men vær oppmerksom på at overdreven hygiene kan være en forklaring fordi det gjør slimhinnene overfølsomme.

Kanskje hjelper det å vite at når produksjonen av østrogen blir mindre, påvirker dette også dannelsen av sekreter, og dette gjør slimhinnene dine mer ømtålige.

Noe som du kan oppleve som kløe i underlivet. Dersom kløen vedvarer eller er svært intens, bør du imidlertid oppsøke lege. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...