Sterke menssmerter, smerter under samleie
Endometriose:

Gir sterke menssmerter og smerter under samleie.

© Getty Images

Sjekk om du har endometriose

Endometriose gir store smerter og er en nokså vanlig tilstand - men likevel kan det ta i gjennomsnitt 7 år før kvinnene som har endometriose blir diagnostisert! Da kan det være for sent!

20. januar 2019 av Irene Mårdalen og Merethe Hommelsgård

Uutholdelige sterke smerter

Sterke menssmerter som melder seg før du begynner å blø, ofte kombinert med smerter under samleie, kan skyldes tilstanden endometriose. Men smertene kan også forekomme under hele syklusen - det er dette som kan gjøre tilstanden vanskelig å oppdage.

Smertene, som kan oppstå allerede ved første menstruasjon, er beskrevet av kvinnene som lider av sykdommen, som uutholdelige. Men det mest frustrende er ofte å ikke få hjelp tidsnok. Mange sliter med å få riktig behandling for tilstanden, og det kan i gjennomsnitt ta 7 år før en diagnose blir stilt. 

Da kan det være for sent - ubehandlet kan smertene dessverre bli kroniske.

Dette er endometriose

Endometriose er en kronisk betennelsessykdom hvor noe av livmorslimhinnens celler finnes utenfor livmoren. Disse kan sette seg fast i buken og skape en del plager - også for organene i næheten. Ved svært alvorlige tilfeller kan endometrioser finnes langs tarm eller urinblære og gjør det smertefullt å gå på toalettet.

10% av norske kvinner i fruktbar alder kan lide av endometriose.

En lignende tilstand er adenomyose. Den har mange like trekk med endometriose. Man antar at hele 20% av kvinner i fruktbar alder kan lide av adenomyose.

Diagnostisering av endometriose

Diagnostisering av endometriose og adenomyose må sees i sammenheng med pasientens sykehistorie, ultralyd og lapraskopi. 

Behandling kan bestå av å bruke hormonell prevensjonsmidler som virker mot kraftig menstruasjon, smertestillende, operasjon for å fjerne endometriose i bukhulen eller operasjon for å fjerne livmor etter at kvinnen har fått barn.

Det er dessverre vanlig at kvinner med endometriose sliter med å unnfange. Flere må ha hjelp for å bli gravide og mange mislykkes.

Hele 40-50% av kvinner som sliter med å unnfange lider av endometriose. Årsaken til infertiliteten er at endometriosen kan skape sammenvoksinger og opptre i form av arrvev på eggstokkene, egglederne og ellers i underlivet. Det kan opereres bort, men har en tendens til å komme tilbake.

Smertene kan bedre seg ved overgangsalder, men hvis du starter med østrogenbehandling, kan smertene komme tilbake. 

Sjekk om du har endometriose

Er du usikker på om du kan lide av enten endometriose eller adenomyose? Da kan det være lurt å bestille time hos gynekologen din! Du kan finne mer informasjon om både endometriose og adenomyose fra Endometrioseforeningen i Norge i videoen under:

Seneste

Kanskje er du også interessert i...