voksen sex
© Getty Images

10 spørsmål om voksen sex

Vet du hva som skjer med sexlivet ditt når du blir eldre? Her er svarene!

25. januar 2019 av Birthe Bonde

Sexlivet ditt er ikke det samme nå, som for ti år siden. Vi utvikler oss både mentalt og fysisk, og det påvirker både forhold og sex.

Men hva er forskjellen? Vi har stilt sexolog Birthe Bonde ti spørsmål om sex og aldring.

1. Blir sex bedre med alderen?


– Ja, det kan det faktisk bli. En dansk undersøkelse fra 2007 viser at single kvinner med barn over 15 år har mer spontan lyst på sex enn yngre gifte eller samboende kvinner med småbarn hjemme.

2. Hvilke seksuelle fordeler er det for kvinner over 45?


– De fleste modne kvinner er mye mer bevisste på sine seksuelle behov. De vet hva de liker og hva de ikke liker. De er mye mer lekne og vet hvor grensene går, fordi de har mer styr på seksualiteten sin. Det betyr at den modne kvinne generelt er bedre til å uttrykke behovene sine for en mann. Så sånn sett kan faktisk alle menn bli fantastiske elskere, for menn er egentlig veldig tilpasningsdyktige hvis bare damene guider dem i riktig retning.

3. Hva kan gjøres hvis du ikke lenger kan få orgasme?

– Kvinners følsomhet blir ikke bedre med alderen, og i tillegg blir klitoris mindre når østrogenproduksjonen har stanset. Det skjer rundt et år etter at menstruasjonen har uteblitt. Dessuten mister man fett i kjønnsleppene og får flere rynker og hudfolder som kan hindre full stimulering av klitoris.

– En løsning kan være nye samleieteknikker – for eksempel å bruke sexleketøy eller finne andre stillinger når man har sex. Men hvis man har vanskelig for å få orgasme, kan det også skyldes at man ikke lenger tenner på partneren sin. Hvis så er tilfelle handler det om å være flink til å bruke fantasien.

4. Hva er den beste kuren mot tørrhet i skjeden?


– Hvis problemet har oppstått i forbindelse med overgangsalderen, kan det skyldes at slimhinnene i urinrøret og i skjeden blir tynnere. En løsning kan være livslang lokal behandling med østrogen som legen foreskriver. Når man behandles lokalt med østrogen, går ikke østrogenet – som hvis man for eksempel bruker p-piller – i blodet, og derfor er det ingen forhøyet kreftrisiko ved å få denne lokale behandlingen.  

– Hvis man ikke ønsker hormonbehandling, kan glidekrem eller mandelolje brukes ved samleie. Det finnes også stikkpiller og spesielle oljer til skjeden som kan øke tykkelsen på slimhinnen. Men hvis du fortsatt har regelmessig menstruasjon, og dermed fortsatt har tykke slimhinner, kan tørrhet skyldes at du rett og slett ikke har lyst.   

5. Hva kan gjøres med en manns manglende potens?


– Menn må også gjøre bekkenbunnsøvelser. Det er den enkleste behandlingsformen når en – ellers frisk – mann har potensproblemer. Hvis mannen har problemer med blodtrykk, diabetes eller andre sykdommer som kan ha innvirkning på potensen, så er det ikke sikkert at bekkenbunnsøvelser hjelper.

– Har mannen potensproblemer, kan det hjelpe å ha sex når han ligger på ryggen og er passiv, for eksempel om morgenen eller natten. Da får han mest blod til penisen og størst sjanse for en holdbar ereksjon.

6. Hva gjør du hvis du ikke lenger har lyst til å gå til sengs med mannen din, men fortsatt elsker ham?

– Bruk fantasien og tenk på alle de gangene da sex var godt for å komme i den rette stemningen. Lysten faller ikke ned fra himmelen, den må du bevisst gi næring.

– Kanskje dere bør prøve noe nytt sammen: Elske andre steder, i andre stillinger eller prøve å bli stimulert på andre måter. Et besøk i en sexbutikk eller på en sexside på nettet kan kanskje åpne opp for noe nytt. Husk på at lysten starter i deg selv, ved at du føler deg attraktiv og er oppmerksom på kroppen din og dens behov.

Tør du ikke spørre? Svarene på 12 pinlige sex-spørsmål

7. Hva kan du gjøre for å unngå urinlekkasjer når du har sex?

– Noen kvinner får våte orgasmer. Det vil si at det kommer væske ut av urinrøret under orgasmen. Noen produserer også væske i urinrøret når de blir opphisset.  Det har ikke noe med urin å gjøre og kan ikke kureres.

– Det kan være mange årsaker til at du har vansker med å holde tett. Det kan skyldes stort væskeinntak og for få vannlatinger. Andre ganger er årsaken en for svak bekkenbunn, og da kan knipeøvelser hjelpe. Noen trenger bare gjøre øvelsene to-tre ganger i uken, mens andre bør gjøre dem daglig. Det avhenger av formen på bekkenbunnen og de eventuelle skadene du har fått hvis du har født.  

8. Kan du risikere å dø av å ha sex hvis du har dårlig hjerte?

– Ja, det kan du. Men risikoen for å dø av anstrengelsene under et samleie er ikke større enn ved andre fysiske aktiviteter – som for eksempel å gå på toalettet.

9. Hvor viktig er et aktivt sexliv midt i livet for helsen?

– Sex er en drivkraft, og hvis du beholder den, kan du øke livskvaliteten. Du får bekreftelse som menneske. Problemet for middelaldrende kvinners sexliv er ofte at menn har potensproblemer.

– En yngre mann er faktisk den beste matchen for en moden kvinne. Som kvinne må du også være oppfinnsom og tørre å leke med det seksuelle uttrykket, fordi du kan ikke alltid forvente at «verktøyet holder».

10. Hvor ofte er det normalt å ha samleie når du er over 50?

– Det «normale» sexliv finnes ikke, men vi vet at både menn og kvinner har mindre sex med alderen. Undersøkelser viser at man i midten av livet i gjennomsnitt har sex en til to ganger i uken.

– Vi blir ikke for gamle til å ha sex, men de fysiske evnene kan svikte. Det kan skyldes tørrhet i skjeden, impotens, gikt eller operasjoner.
Men følelser eldes ikke.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...