Gunnhild har vært Taras faste vinspaltist siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.

© Gunnhild Bjørnsti

- Flere sammen styrker sanseapparatet. Selv om man bare er en liten gruppe.

Diskuter vin, lukt og smak – det er alltid noe nytt å lære.

12. februar 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Det å dele gode smaker og sanseopplevelser sammen med flere, forsterker den gode stemningen. Jeg var så heldig å bli invitert til Tromsø for å holde vinsmaking – det ble veldig vellykket. 

Silja Skoglund, glassblåser og eier av Blåst Glasshytte, forvandlet et nøytralt rom til det beste smaksstudio man kunne tenke seg. Bord og stoler ble satt opp med fin avstand, hvite duker og flott dekor pyntet opp. Munnblåste glass ble satt frem, og som et trylleslag var industrilokalet omskapt til gjestehus. Så moro! At det ble litt mer dempet belysning enn vanlig fordi noe av strømmen gikk da vi skulle starte opp en fremviser, gjorde ingenting. Stemningen ble bare enda mer personlig. Alle deltagerne storkoste seg, og Silja hadde til og med bursdag. Jeg tror det må ha vært hennes mest spesielle feiring noensinne, med så livsglade gjester, ulike viner og en atmosfære fylt med glede. 

Flere sammen styrker sanseapparatet. Selv om man bare er en liten gruppe. Det å lukte godt nede i vinglasset tar jo litt tid, og det krever konsentrasjon å finne frem til ulike nyanser og sammenligninger. 

Da er det bare så utrolig hyggelig å dele sine tanker med andre. Og så smaksopplevelsene, da – klart det er noe ekstra å kunne fortelle hvilke viner man liker best. Arrangementet i Tromsø viste at man kan sitte sammen på de utroligste steder. Utenfor var vinterstemningen mildt sagt magisk. Med blekt sollys fra bak fjellene og rosa himmel med nymåne som forvandlet seg til stjerneklar kveld. 

Jeg drar gjerne til Tromsø igjen for å jakte på nordlyset, dette lysshowet på himmelen som turister reiser halve jorden rundt for å se. Nå er det eksotisk også for oss å oppleve aurora borealis med egne øyne. I vårt vakre land, i vår rene natur, på vår nattehimmel. Med dette ivrer jeg etter å fortsette å oppdage Norge fra nord til sør, fra øst til vest, også i 2021.


TROMSØ: Ivrige deltagere luktet og smakte seg igjennom ulike viner med stor glød i Glasshytta Blåst.

© Privat

Hva kan natur ha med vin å gjøre?

Jo, når vi drar rundt omkring i Norges land for å se på lys og landskap, så besøker vi kanskje venner og familie. Vi setter oss ned, samtaler og spiser noe godt. Da kan det være en idé å ha med en flaske vin eller to som presang, og som man kan nyte sammen på kvelden.

Et eller annet nytt trengs av og til å snakke om, og hvorfor ikke samtale om lukt, smaker og vinpreferanser? Det pleier å sette folk i godt humør og få frem engasjementet.

Smaksinntrykkene varierer fra person til person, og da har man garantert mye spennende å snakke om. Som at det lages vin av nordmenn rundt omkring i verden. 

Som i Chile hos Odfjell Vineyard, startet av den bergenske Odfjellfamilien for over 25 år siden. De har viet seg til økologisk og biodynamisk vindyrking, med norske fjordhester mellom rankene. Økologisk er midt i blinken for dagens livsstil. Vinene skal smake godt, gjerne fremstilt på lag med miljøet. Sønnen i huset, Dan Odfjell junior, var forresten den første vinpersonligheten som tok turen til Norge i fjor høst. Det å møte ham og endelig snakke om vin igjen, viste hvor viktig det er å møtes. 

Ekte menneskemøter må vi bare fortsette med, selv om vi er få av gangen.

Psst... TEST DEG SELV: Hvilken treningsform passer best til deg? 

GOD STEMNING: Gunnhild glitrer når hun får holde vinkurs for engasjerte lyttere.

© Privat

Tips

Vil dere ha noe nytt å samtale om, snakk om vinpreferanser og smaker!

«Norsk» og økologisk vin finnes også i naturskjønne Toscana hos kunstner Bibi Graetz, hvis mor var kunstneren Sunniva Rasmussen. Bibi og kona Benedicte fra Oslo bor i 1100-tallsborgen Vincigliata i skogen ved landsbyen Fiesole, rett utenfor Firenze. 

Fra januar blir deres nydelige økologiske rødvin på basis, en super allrounder til å nyte hjemme alene eller når man får besøk. Christopher Moestue, kjent vinimportør, kjøpte seg tidlig opp med vinmarker i Frankrike. Ikke for å dyrke og lage vin selv, «det har jeg ikke tid til», forklarer han, men for å hjelpe dyktige vinmakere som ikke har råd til å kjøpe land. 

Burgund er jo kjent for himmelske vinsmaker, her har Moestue en godbit på lur. Skal dere ha vinsmaking privat, prøv flere viner sammen. I Tromsø startet vi med musserende vin, fortsatte med ulike rødviner og amarone. Det gikk helt strålende. Som et eksempel på hvordan man kan dele smaksopplevelser.

Viner til din egen vinsmaking

Start med bobler 

Når kvelden begynner med bobler, er stemningen i gang. Her er en rimelig allround utgave som gir mye for pengene. Stilen er myk og forfriskende, med kun 11 % alkohol. Duft og smak har fokus på modne pærer, gule epler, fersken, sitrus og litt florale noter. Passer til aperitiff, småretter, salater, skalldyr og fisk.

1112001 Riondo Castelforte Prosecco Extra Dry DOC, Veneto, Italia, 109,90 kr (BU)

Norsk kunstnervin fra Firenze 

Kommer på basis til denne prisen fra januar og med Organic i navnet. Vil dere prøve vin fra håndplukkede, økologisk dyrkede sangiovese-druer fra eldre, høytliggende vinranker? Som er naturlig produsert uten tilsatt sukker? Smakfull og sjarmerende sunn, det passer oss damer. Kjenn saftig og bærpreget aroma, med skogsbær og kirsebær. Deilig leskende, balansert og sitrende smak av kirsebær og røde skogsbær. Kan fint nytes alene når du trenger et godt glass rødvin, og til kylling, lam, pasta, pizza, skinker og oster. 

10094106 Bibi Graetz Rosso Organic, Toscana, Italia, 495 kr (3 liter, basis) 

«Norsklaget» vin fra Chile

Under Sør-Amerikas sol vokser cabernet sauvignon-druene seg modne og saftige, og gir en smaksstil preget av modne mørke bær og urter. På duft kjennes modne solbær, grønne urter, blomsterpreg, litt lakris og lett krydder. En bløt rødvin som passer til utrolig mange kjøttretter, som lam, storfe, vilt, grillmat og gryteretter

3438701 Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2019, Maipo, Chile, 149,90 kr (basis) 

Meditasjonsvin

Om vinteren smaker det av og til ekstra godt med noe fyldig. Som en amarone. En vakker fiolettrød vin laget på tørkede druer og med tre års lagring på flaske. Med spennende duft av tørkede frukter, krydder og litt balsam. Fyldig smak med modne tanniner. På vinsmakingen i Tromsø var denne utrolig populær. Passer til kraftige kjøttretter, faste hvite oster og som meditasjonsvin.

12300501 Castelforte Amarone della Valpolicella Riserva 2015, Amarone della Valpolicella/Veneto, Italia, 399,90 kr (BU) magnum 469,90 kr 

Norsk-Fransk eleganse

Liker du en rød burgunder, finnes her en variant som har en del år på baken, til fornuftig pris. Vinen er delikat og transparent på duft med preg av bringebær, floralt og litt jordlig preg. Nydelig smak med god fruktsødme, konsentrasjon og friskhet. Står balansert til lyst kjøtt som kylling og lettere vilt av fugl samt kalv og svinefilet. Takler fete sauser takket være høy syrlighet. 

890501 Moestue Volnay 2011, Volnay/Bourgogne, Frankrike, 360 kr (BU)

Ny Tara-podkast

Vil du lære mer om vin, om vingårder og smaksopplevelser? 

Lytt til Taras nye podkast Tara VIN. Her møter du vår vinekspert Gunnhild i samtale med Taras sjefredaktør Torunn Pettersen. 

Du finner den der du finner dine podkaster.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...