© Privat

Se den beste drikken fra Norge - med norske gründere

Kreativiteten blomstrer i landet vårt. Det skjer mye spennende på drikkefronten, også med nordmenn i utlandet.

21. november 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Det lages norsk akevitt, eplesider og vin på frukt og bær, men det er kun én vin på druer fra Norge til salgs på Vinmonopolet. Den heter Egge Gård One musserende, og er laget på solaris-druer dyrket i Lier kommune. Solaris-druen er en kloning av blant annet riesling og pinot gris, og passer til å dyrkes i kjølig klima. Den modner tidlig og er motstandsdyktig mot frost og råte.

– Velkommen, sier Marius Egge på Egge Gård. 

Han står på trammen og har utsyn over det vakre landskapet med mange epletrær. Vi er på gårdsbesøk hos pioneren i Norge som har utviklet utallige drikker av epler, som den prisbelønte dessertvinen Iseple, eplesider med og uten bobler, og rosé, akevitt og gin, bare for å nevne noe. Marius sprudler av ideer, er helt ustoppelig med å utvikle nye smaker. Det er ikke overraskende at han ble den første til å lansere en vin med norske druer på polet. Fremstillingsteknikken lærte han i Champagne, så One er laget på tradisjonell metode med annengangs gjæring på flaske. 

Vi rusler bort til området bak gården med vinrankene. Druene er godt modne, og det er tid for å høste i siste halvdel av september. Det er jo fantastisk å være med på en drueinnhøsting i Norge i dette året hvor man ikke så lett reiser på vingårdbesøk i utlandet. Druene er saftige og smaker så godt! Gleder meg til de blir forvandlet til boblende vin. 

– Solaris-druene skal presses til One, og jeg skal la denne årgangen ligge litt lenger på gjærcellene for mer modning. Jeg slipper den til jul 2021, forklarer Marius med sterkt engasjement.

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker 

EGGE-GUTTA: Marius Egge, 11. generasjon på Egge Gård, har ansatt vinmaker Eirik Lund Andersen for å videreutvikle vinproduksjonen i Lier til nye høyder. Jeg gir tommelen opp! 

© Privat

Med på laget har han vinmakeren Eirik Lund Andersen, som har jobbet på mange vingårder i utlandet, blant annet i New Zealand og California. Egge Gård satser også på nyplantinger med pinot noir og riesling, sistnevnte godt kjent fra Tyskland. 

– Riesling-druene her kan være klare til innhøsting tidlig i november, forklarer Eirik.

Han tester druesaften på reagensrør og sjekker nivået på modningen. Marius tar oss med på en liten kjøretur til hans nyplantede område med pinot noir og andre druevarianter tilpasset nordlig klima. 

– Jeg har 5–6 hektar med vinranker her nå, det er samme størrelse som en gjennomsnittlig familieeid vingård i Europa, påpeker Marius. Jeg er virkelig imponert!

– Det er bare å inspirere leserne til å komme på besøk. Vi har gårdsutsalg med salg av drikke opp til 22 % alkohol. Vi arrangerer også smakinger, sier Marius som er i en familie som har drevet gården fra 1702. 

NORSK I FRANKRIKE: Bente Trondalen lager deilig musserende vin på sin franske vingård.

© Privat

Han har nøye fulgt utviklingen på klimaet fra han startet med vindruer i 2010. 

– Klimaet på Egge kan sammenlignes med klimaet i Champagne-området slik det var for 150 år siden. Kombinert med den magre sandjorden på Eggemorenen gir dette gunstige vekstforhold for vindruer, forklarer Marius Egge. 

Musserende viner er i vinden, og norske Bente Trondalen dyrker vindruer utenfor Bordeaux og lager en virkelig flott variant, Bastoney Crémant de Bordeaux, som har vunnet en gullmedalje i Frankrike.  

Datteren Christina har tegnet etiketten, og det er bare å ta av seg hatten for innsatsen til familien Trondalen som stadig utvikler nye viner. Halvor Bakke, hele Norges interiørekspert, elsker bobler, og han har sammen med sin fastlege, som også er vinimportør, laget en musserende vin i Provence. Hverdagsboblene går bokstavelig talt så det griner. 

– Det har tatt helt av. Dritgøy! slår Halvor Bakke fast på telefon mellom tvinnspillinger.

Norskprodusert og -inspirert drikke

© Produsent

Kremlikør til dessert 

Mange nyter Baileys og kaffe etter middagen, og her er en norskprodusert variant laget av blant annet norsk krem, karamell, kakao og hasselnøtt. Aroma med tydelig preg av hasselnøtt, innslag av sjokolade, karamell og litt sitrus. Søtlig middels fylde og fint preg av nøtt, sjokolade, karamell og sitrus. Produsert i Sandane, midt i Nordfjord, Sogn og Fjordane. Kremlikøren vant gullmedalje i International Spirits Challenge 2020 i sin kategori, og passer ypperlig som alternativ til dessert.

Fjording Hazelnut Caramel, Vestland, Norge, 399,90 kr (50 cl, BU), 179,90 kr (20 cl, BU) 10008302

© Produsent

Norsk-fransk satsing 

Dette er familien Trondalens flotte musserende vin, laget på en spennende druemiks av cabernet franc, merlot, muscadelle, sémillon og ugni blanc. Duft og smak er fruktig frisk og aromatisk med preg av eple og sitrus. Vinen har fylde, god balanse og sitter lenge med frisk, behagelig lang ettersmak. Fine små bobler. Passer perfekt som aperitiff når du har gode venner på besøk, og som festdrikk til småretter og fiskeretter. Mye vin for pengene.

Bastoney Crémant de Bordeaux, Bordeaux, Frankrike, 179,90 kr (BU) 10835401 

© Produsent

Lavalkohol-sider 

En flott gyllengul sider laget på discovery, aroma og gravenstein fra Sørfjorden i Hardanger, med perfekte vekstforhold for kompleksitet på smak. Aroma med fint preg av nypresset eple, innslag av sitrus og urter. Den gode eplesmaken kommer frem som ung, saftig og lett perlende, preg av epler og urter, hint av fin bittertone i ettersmaken. Fermentert med vingjær. Nydelig smak i tørr stil, perlende og kun 6,9 % alkohol. Så praktisk! Herlig som aperitiff, og til de anledninger og matretter hvor du ønsker å ha et alternativ til hvitvin. 

Alde Eplesider 2019, Vestland, Norge, 159,90 kr (basis) 5895501

© Produsent

Til hverdags 

Halvor Bakke elsker bobler, helst på chardonnaydruer som her. Vinen er tenkt å skulle glede deg i tide og utide! Med duft av hvite frukter og sitron, og med balansert og frisk smak. Hint av hvite frukter og sitrus. Hverdagbobler er fremstilt på tank som prosecco. Passer til aperitiff, småretter/ tapas, skalldyr og det du ellers liker bobler til.

Halvor Bakke Hverdagsbobler, Provence, Frankrike, 188,10 kr (BU) 12150001

© Produsent

Pionèren av bobler 

Dette er den musserende vinen som viste hva man kan få til i Norge. Den har 0 gram restsukker – ideelt for alle som tenker på formene. Vinen har aromatisk duft av sitrus og mineraler, med hint av blomster, gjær og stikkelsbær. Konsentrert og fyldig på smak med en spenstig og frisk syre. Delikat med god konsentrasjon. Lang ettersmak med fin mousse. Passer til aperitiff, skalldyr og lyst kjøtt, og nordisk mat som er så i tiden.

Egge Gård One 2018, Lier, Norge, 409 kr (BU) 2206001

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...