berit nordstrand smoothie
Sunn smoothie

Berit Nordstrand og kokk Kjartan Skjelde gir deg verdens beste smoothier

© Arne Bru Haug

Slik lager du en sunnere smoothie

Berit Nordstrand: Det skal mer enn bær og juice til for å få smoothien din sunn

25. februar 2019 av Berit Nordstrand

Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand gir deg gode råd og inspirerende oppskrifter for et sunnere liv.

En god smoothie skal både pirre smaksløkene, sikre et stabilt blodsukker etter inntak og tilby kroppen nyttige næringsstoffer, byggeklosser som jeg kaller dem. 

Blodsukkerkaos

Lager du smoothies av frukt og bær alene, så får du en drikk som skaper blodsukkerkaos etterfulgt av søtsug. Du går også glipp av mye næring, fordi drikken mangler fett for optimalt opptak av både plantestoffer, vitaminer og mineraler. 

En smoothie er en gylden anledning til å lure inn råvarer du kanskje ikke liker, slik som avokado, nøtter, spirer og bladgrønt.

Smoothie til frokost og kvelds

I boken ”Verdens beste smoothie” deler jeg og Kjartan Skjelde våre beste smoothietips. Vi sikrer deg råvarer med byggeklosser du gjerne får for lite av, gjennom de lekreste fristelser. 

Del inn året i smoothie-uker og bli kjent med nye, spennende smaker gjennom de neste 12 måneder. Smoothies a la Berit& Kjartan kan serveres som forretter, hvileretter, dessert eller kveldskos. Og vi nyter begge at du koser deg med næring med flere gode byggeklosser til kropp og sinn.

Flott med fett

Moderne kropper mangler fettsyrer til nye cellefabrikkvegger. De behøver strake mettede fettsyrer til plank, kolesterol til reisverk og sikksakkformede umettede fettsyrer til nye vinduer og dører. 

Tilstrekkelig med fett behøves også for at antennene (receptorene) i cellemembranen skal virke godt. 

Uten fett i en smoothie så tas mindre plantestoffer opp i kroppen din, så derfor er det flott med litt fett fra avokado, gresk yoghurt, syrnet melk eller eggeplommer. 

Mineralene kroppen din mangler

Moderne kropper mangler også vitaminer (eks. B2, B9 og C) og mineraler som jern, magnesium, selen, sink, kalsium og jod. Verktøy nødvendig i hundrevis av prosesser i cellefabrikker som produserer alt fra stressdempere og søvnhormon, til signalstoff for for konsentrasjon og sinnsstemning og fibre for sterke muskler og smidig hud. 

Frukt og grønt som vokser seg raskt store, trekker opp mindre næring fra jorda og tilbyr deg færre byggeklosser. Et jordsmonn med lite mikroliv frisetter også mindre næring fra jorda til plantenes røtter. 

Næringsfatttig, billig ferdigmat bidrar også til mangel på vitaminer, mineraler og plantestoffer. 

Øk næringsverdien i smoothies ved å lure inn både nøtter og frø, kli og kim, spirer og bladgrønt der det passer. 

Den moderne tarmen

Moderne kropper sliter også med svekket mangfold av tarmbakterier. Bakterier som skal vedlikeholde tarmveggen, kappe opp maten i oppsugbare småbiter, programmere immunforsvaret og produsere næringsstoffer til kroppen slik som kortkjedete fettsyrer (SCFA), aminosyrer, vitaminer (eks. K2, B9) og en rekke bioaktive forbindelser. 

Det leie faktum er imidlertid at tusener av bakterieslekter i moderne mager nå sliter med å holde seg i livet. De får ikke den maten de trenger lenger for å overleve. De behøver langt mer fermenterbare fiber fra for eksempel belgfrukt, havre, bygg og rotgrønnsaker. 

Våre forfedre fikk i seg 50-100g fiber hver dag, vi får beskjedne 20g i snitt. Slett ikke nok til et rikt mangfold i tarmen.

Gi bakteriene dine næring

La bakteriene dine få næring fra prebiotiske råvarer som belgfrukt, havre, bygg, hvitløk, ingefær, epler og løk. Berik dem med probiotiske bakterier i syrnede meieriprodukt og fermentert mat og drikke. Kombucha, kefirvann og fermenterte urteekstrakter kan godt berike en smoothie. 

De elsker litt sødme fra kaldslynget honning, kokosblomstsukker og banan, mens de hater sukker. 

Tenk litt på ”bakterie-Mons” i tarmen når du komponerer smoothies, fordi du trenger de arbeidsoppgavene de utfører for deg. Bruk syrnet melk fremfor søt og gå gjerne til innkjøp av fermenterte urteekstrakter. Jammen kan det hende du kan lure inn litt belgfrukt også - hvite bønner og kikerter kan godt gjemmes i en smoothie som smaker frukt, bær eller sjokolade. Jeg liker å lure barna litt – når det er godt for dem. 

Unngå blodsukkertopper

Nå har du en smoothie med både fiber, protein og fett for en glykemisk indeks og blodsukkertopp kroppen din kan tåle. Fruktjuice, frukt og bær alene kan gi høye blodsukkertopper. 

Den glykemiske indeksen på en smoothie bestemmes ikke av tallverdien på hver enkelt råvare. Honning alene kan typisk ha en GI på 55, men i en smoothie med fett, fiber og protein dempes kroppens sukkeropptak og resultatet kan bli lavglykemisk (GI <55) tross nydelig sødme. 

De gode byggeklossene

Det er innlysende at god helse, overskudd og glede ikke handler om antall kalorier i maten, men om gode byggeklosser som jeg kaller dem, næringsstoffene. Det handler om gode smaker i ekte, ren og ærlig mat. 

Så handler det om avstressing og tilstedeværelse, positiv tankekraft og mer bevisst nytelse. Nytes smoothien med andakt som min bestemor sa det (hun mente at man skulle kjenne på de gode smakene i hver liten slurk), så kommer metthetsfølelsen gradvis mens man koser seg og kaloriinntaket begrenser seg bedre selv. 

Drikk ikke opp når du kjenner deg passe forsynt. Sett på lokket, plasser resten i kjøleskapet og bruk overskuddet du kjenner strømme gjennom kroppen til noe hyggelig. En slik smoothie er et godt bidrag til at du kan få nyte den beste utgaven av deg selv.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...