Det er mange helsefordeler ved å drikke vannkefir som er godt for magen.
Vannkefir:

Vannkefir inneholder probiotika som er bra for magen!

© Getty Images

Vannkefir: Hva er det og hvordan lager du det?

Vannkefir er en probiotisk drikke, som minner om den populære kombuchaen. Her kan du bli klokere på drikken og finne oppskrifter på hvordan du kan lage vannkefir selv.

23. januar 2023 av Kaja Berentsen og Ellinor Engelstad

Vil du bli klokere på den populære, sunne og smakfulle drikken vannkefir? Vi lærer deg alt om vannkefir og kalorier, bivirkninger av vannkefir, smakfulle oppskrifter på hvordan du kan lage det selv, og forklarer deg selvfølgelig hva vannkefir er. 

Hva er vannkefir?

Den probiotiske drikken vannkefir, kan minne om den stadig mer populære kombuchaen. At drikken er probiotisk vil si at drikken inneholder levende bakterier, som er spesielt bra for en god tarmflora. 

Stress og dårlig kosthold kan være faktorer som gir ubalanse i tarmfloraen. Ubalanse i tarmfloraen kan gi diare, forstoppelse eller andre mageproblemer. De probiotiske bakteriene vil være med på å skape balanse i tarmen. 

vannkefir sunn brus
God og sunn erstatning til brus:

Vannkefir er sunt fordi man slipper de kunstige tilsetningene som finnes i brus.

© Getty Images

Oppskrift: Slik lager du vannkefir

Vannkefir kan du enkelt lage hjemme, ved å tilføre kefirkorn i sukkervann. Kefirkornene omdanner sukkeret til melkesyre og organisk syre. Og etter 24 til 48 timer vil du ha en probiotisk drikke som ikke bare magen din vil takke deg for, den er også utrolig godt. Vannkefir er et godt alternativ til brus, og det er bare fantasien som setter stopper for smakene du kan lage.

Vannkefir (grunnoppskrift)

Sådan laver du vannkefir:

Genbrug resten af teksten fra den nuværende artikel

- 1 liter vann

- 2 ss vannkefirkorn

- 2 skiver sitron

- 1 håndfull rosiner

- 4 ss rårørsukker/ hvitt sukkker

Hell vannet og sukkeret i en krukke og rør ut sukkeret, så du får sukkervann. Tilsett deretter vannkefirkornene, sitronen og rosinene. Sku på lokket løst, eller bruk et håndkle med strikk til å dekke krukken.

La krukkene stå på kjøkkenbenken i 24-48 timer. Det kan være lurt å smake på den etter 24 timer. Jo lenger du venter jo syrligere blir den, fordi vannkefirkornet spiser opp sukkeret. Sil blandingen, så du får ut sitronene, rosinene og vannkefirkornene. Nå er vannkefiren klar til å drikkes. Oppbevar i kjøleskap.

Les også: Derfor bør du spise bokhvete

vannkefir oppskrift smak
Vannkefir med smak:

Vær kreativ! Det er bare fantasien som setter grenser for smakene du kan lage når det kommer til vannkefir!

© Getty Images

Oppskrift på vannkefir med smak

Lag en basisoppskrift med vannkefir. Når du har silt av rosinen, sitronene og vannkefirkornet kan du tilsette ønsket frukt eller bær. La blandingen stå i 12-24 timer med lokket løst på. Så siler du av bærene og heller drikken på glassflaske.

Forslag til smak

Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan tilføre vannkefiren. Alle typer frukter og bær, kanelstang, vaniljestang/vaniljeekstrakt, ferskpresset juice, mynte eller andre urter. Prøv deg frem og finn ut hva du foretrekker.

vannkefir oppskrift
Vannkefirkorn:

Disse kan brukes om igjen når du er ferdig med en runde fermentering.

© Getty Images

Hva er vannkefirkorn?

Vannkefirkorn er ikke korn, men en sammensetning av gunstig bakterier og gjær som lever sammen i kulturer. Disse kulturene ligner på små krystaller eller små klumper av korn, derav navnet. Vannkefirkorn er funnet i mange land, og er derfor kjent med mange ulike navn.

Tibi, Tibicos, og japanske vannkrystaller er eksempler på andre navn på de populære kulturene. Det er usikkert hvor vannkefirkornene kommer fra, men det spekuleres i om det kommer fra Mexico, Tibet eller Ukraina. Man ved med sikkerhet at folk har brukt vannkefirkor til å fermentere drikke helt tilbake til 1800-tallet, men trolig er de brukt lenge før det også.

Vannkefir kalorier

Vannkefir er et sunnere alternativ enn brus!

© Getty Images

Hva er vannkefir godt for?

Bente Brunvoll holder kurs i fermentering og står bak nettsiden og bloggen fermentering.com. Hun forteller at vannkefir er en god og sunn erstatning til brus, da drikken inneholder melkesyre og probiotiske bakterier som er godt for tarmens bakterieflora.

- Alle har en individuell bakterieflora. Ca 1/3 av bakteriefloraen i tarmen har vi felles. De resterende 2/3 av tarmfloraen er individuell. Derfor vil det som fungerer veldig bra for en person, kanskje ikke virke like bra for en annen. Dette er en grunn til at jeg ikke vil påstå at alle bør drikke vannkefir. Men mange vil ha glede av vannkefir fordi det smaker godt, det tilføres gode probiotiske bakterier, og man slipper alle de kunstige tilsetningene som finnes i brus, forklarer Brunvoll.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...