Ellen-Beate Wollen har skrevet en praktbok for alle som er nysgjerrige på de gamle metodene for å ta vare på det naturen gir oss, før fryseren og kjøleskapets inntog i de tusen hjem.
– Sylting er ikke lenger en nødvendighet, men likevel er det få ting som gir meg en så dyp følelse av jording som akkurat det å ta vare på det jeg høster. Det henter frem jegeren, samleren og sankeren dypt der inne. Dette er slik vi en gang holdt oss i live gjennom hele året. Det høres kanskje litt ekstremt ut, men jeg innrømmer at det gir en helt egen følelse å fylle matboden med glass og flasker, og fryseren med bokser og poser,
sier Wollen.
Her deler hun tre oppskrifter krydret med julesmaker som garantert vil glede mottakeren, så finn frem frukt og bær fra fryseren, eller kjøp inn friske, modne råvarer, og gå i gang med julegavene! Men vær obs på at sylting er moro – det er lett å bli hekta …
1. Gulrot- og appelsinmarmelade med kardemomme og nellik
Denne er like fin på skiva om morgenen som til ostefatet om kvelden. På ostefatet går den også veldig godt sammen med pepperkaker, så kanskje du skal lage et par glass til jul? Marmeladen er også kjempegod til å stryke på et lag sukkerbrød, en sjokoladekake eller gulrotkake som smakstilsetning.

4 appelsiner skåret i skiver og så delt i fire. Ta bort steinene.
5 dl vann
4 hele, grønne kardemommefrø som du knuser og tar ut de små frøene av. Skallet kaster du.
4 kryddernellik
3 gulrøtter, skrelt og grovt revet
Saften fra 1 sitron
200 g sukker
Eventuelt også 2 ss appelsinlikør
Slik gjør du:
1. Legg appelsinene i en bolle og hell på kaldt vann. La det stå kaldt over natten. Dette tar bort noe av bitterheten i skallet.
2. Hell dem i en kjele sammen med 5 dl vann, kardemomme og nellik. Kok opp og skru ned varmen. La småkoke i 30 min. til appelsinskivene er myke.
3. Tilsett gulrøtter og sitronsaft og kok opp igjen. Tilsett sukker og rør om til sukkeret er oppløst. La det koke i 30 min. uten lokk under omrøring.
4. Ta gelétesten (se forrige side) og se om marmeladen er stiv nok. Kok eventuelt noen min. til om marmeladen er for rennende. Tilsett eventuelt appelsinlikør og hell på rene glass. Skru lokket tett på.
2. Rabarbra- og daddelchutney
Rabarbra trenger ikke nødvendigvis bare brukes til søtt og desserter. Denne oppskriften er engelsk, der det er vanlig å bruke chutney til både kjøtt, fisk og ikke minst ost. Nydelig til ost!

700 g rabarbra kuttet i små biter
½ kg rødløk i tynne skiver
1 tommelfingerstor bit frisk ingefær
3 dl rødvinseddik eller balsamicoeddik
½ dl vann
½ kg epler, skrelte og kuttet i små biter
200 g dadler uten stein, hakket i små biter
200 g rosiner
1 ss sennepsfrø
1 ss karripulver, for eksempel garam masala
400 g muscovadosukker
2 ts salt
Slik gjør du:
1. Legg løken i en kasserolle sammen med ingefær, eddik og vannet. Kok opp og la det småputre i 10 min.
2. Hell resten av ingrediensene, unntatt rabarbra, i kasserollen og kok opp igjen. Rør og la det småputre igjen uten lokk i 10 min. til eplene er møre.
3. Nå kan du røre inn rabarbraen og la det koke videre på svak varme til chutneyen er tykk og deilig. Det tar ca. 15 min. Om den blir for tykk, heller du på litt mer vann, men den skal ikke være rennende.
4. Hell den på varme, steriliserte glass helt til toppen. Pass på at kantene er tørre og rene. Lukk lokket tett igjen og la chutneyen kjøle ned. La den stå i minst en måned før du spiser den. Den holder seg et år, til du er klar til å lage ny. Server til ost, kjøtt og fisk.
3. Jordbærketchup
Norske jordbær er søte og gode, men de har også en del syre i seg. Dette gjør at de passer godt til saltmat også, og de passer godt til å lage syrlige retter. For eksempel jordbær-ketchup, som er kjempegodt til både oster, til pizza eller på hamburgeren.

200 g jordbær
2 dl hakket løk (1 stor løk)
4 kryddernellik
4 korn allehånde
1 klype sennepsfrø
1 laurbærblad
1 dl eplesidereddik
2–3 ss brunt sukker
1 klype kanel
salt og hvit pepper
Slik gjør du:
1. Bruk en morter og knus kryddernellik, allehånde, sennepsfrø og laurbærblad.
2. Del jordbærene i biter og legg dem i en kjele sammen med løk. Surr på svak varme til det blir mykt.
3. Hell blandingen i en blender og kjør til en puré. Hell den tilbake i kjelen og tilsett eddik, sukker og kanel, og smak til med salt og pepper. La det putre til det tykner. Dette er en fin saus til alt du normalt ville brukt ketchup til. Den er spesielt god til pølser.
Tips: Her kan du bruke rabarbra fra fryseren. Frukt og bær mister litt av pektininnholdet ved frysing, men det kan du kompensere for ved å tilsette mer pektin. Du kan selvfølgelig også bruke importerte jordbær i denne oppskriften.

I «Vel bevart mat» finner du mange spennende oppskrifter på sylting, safting, tørking, sursylting, hermetisering og fermentering – et must hvis du virkelig går inn for å lage flere spiselige julegaver. 399 kr (J. M. Stenersen).
© J.M Stenersen ForlagGelétesten:
Hvordan kan du vite at syltetøyet eller geleen har perfekt konsistens? Ikke for tynt, ikke for seigt og ikke for tykt? Da må du ta gelétesten:
Legg en tallerken i fryseren mens du koker syltetøyet/geleen. Ta den opp når den har blitt kald, og hell litt sylte-tøy/gelé på den. La det gå ett minutt. Hvis du nå tar fingeren og trekker den gjennom massen, skal det ligge igjen på sidene i en litt rynkete form, og ikke flyte sammen. Gjør det det, har du det perfekte syltetøyet eller geleen.