Akevitten som passer til julematen
Velg rett akevitt til julematen! Se 24 nye og gamle juleakevitt-favoritter, og maten som passer best til.
Rett akevitt til julematen
Akevitt får julematen til å smake enda bedre, og er et av de voksnes høydepunkter i julen.
Men har du tenkt over at akevitt er som vin – og at ulike typer passer til ulik mat?
Her får du oversikt over hvilke akevitttyper som passer til hvilken anledning – enten en avec foran peisilden, til sildebordet på julebrunsjen, eller til selveste julemiddagen.
Husk å drikke alkohol med måte, særlig hvis det er barn tilstede. Er du veldig glad i akevitt, er det et godt tips å drikke lettøl eller alkoholfritt øl ved siden av.
Kilder: Tara Smak, Arcus, Løiten Aquavitens venner, Norske akevitters venner, Egge gård.

Gilde juleakevitt
Årets juleakevitt fra Gilde en fint krydret akevitt med god fylde, antydning til sødme og fint integrerte fatoner.
Akevitten passer til den tradisjonelle, norske julematen – som juleskinke, skinkestek, og sild.
Kr 399,90 (70 cl)

Hellstrøms juleakevitt
Hellstrøm Juleaquavit 2019 kommer i et begrenset opplag på 2800 nummererte flasker og er fyldig og rik, samtidig sval og frisk, med lang ettersmak og er lagret i minimum 2 år hovedsaklig på madeirafat og delvis på sherryfat. Akevitten er kompleks og fokusert med preg av søtlige krydder, urter, karve, sitrus og anis. Du kan jo drikke den til
Lag Eyvind Hellstrøms perfekte juleribbe
Denne fungerer også bra som avec.
Kr 439 (50 cl)

Epleakevitt til julematen
Egge gård lager flere gode akevitter, og vi har valgt oss ut deres epleakevitt, som er en klassiker. Den er laget på potet, eple og villkarve, og lagret på eiekfat som tidligere er brukt til Egge Eplebrennevin.
Resultatet er gyllen, balansert og frisk akevitt, som passer bra til til svinekjøtt (prøv den til ribbe med svisker og eplebiter) og pinnekjøtt med kålrotstappe.
Kr 328,50 (50 cl)

Akevittklassikeren til julematen
Løitens Linie er den klassiske akevitten for mange. Det er en smaksrik akevitt med tydelig preg av karve og anis. Den har klare fataromaer og lang ettersmak.
Passer til norsk tradisjonsmat, eller alene sammen med øl.
Kr 414,90 (70 cl)

Juleakevitt fra Den slemme nissen
Bad Santa Juleakevitt er en bløt og krydderpreget akevitt. Den har en fruktig duft av sitrus, anis, fennikel og hint av stjerneanis.
Den passer til juleribbe, pinnekjøtt og lutefisk med mye bacon. Prøv den også til smaksrike, harde oster.
Den uhøytidelige etiketten gjør kanskje dette til en god, smakfull julegaveidé til en du kjenner?
Kr 384,90 (50 cl)

Fruktig dansk juleakevitt
Dansk akevitt med strågul farge, fruktig duft, og krydder som dill, anis og koriander.
Aalborg Jubilæums Akvavit passer til sild og julens koldtbordretter, kylling/kalkun og alene sammen med en øl.
Kr 369,90 (70 cl)

Sommerakevitt også til jul!
Løitens Sommer Aquavit er en lettere, men smaksrik akevitt med fremtredende fat- og vaniljesmak.
Den passer godt til en julebuffet hvor det er mye fisk. Den er også god til bacalao og fiskesuppen bouillabaisse.
Kr 399,90 (70 cl)

Juleakevitt til sild og sushi
En helt klar akevitt, med kraftig krydderduft og fokusert karvesmak. En kompleks og elegant akevitt med et spennende bruksområde – den passer til både sild og sushi, surkål og skalldyr, fet mat og lette fiskeretter med sitrus.
Kr 364, 90 (70 cl)

Mild juleakevitt
Fru Lysholm Aquavit har karamellpreg og er mildt krydret, med hint av vanilje fra fatlagringen. Dette er en god nybegynnerakevitt, og det rette valget til lettere retter.
Passer godt til fiskesuppe og reker, og milde retter med lyst kjøtt.
Kr 379,90 (70 cl)

Allround-juleakevitt
Gammel Opland er en mild og balansert akevitt som passer til all julemat, også lutefisk.
Et godt valg til spekemat, vellagret Jarlsberg, og gammelost med smør og honning.
Kr 444,90 (70 cl)

Juleakevitt med hint av vanilje
Akevitten Gammel reserve har et rikt krydret smaksbilde, hint av vanilje, og eikepreg.
Den passer til både den tradisjonelle julematen, inkludert rakfisk, og røkt og saltet kjøtt.
Kr 419,90 (70 cl)

Juleakevitt til lutefisk
Gilde Norsk lutefiskakevitt er tilpasset det tradisjonelle lutefiskmåltidet ertestuing og bacon. Lagring på spanske sherryfat gir både eikepreg og sødme som står godt til lutefisk.
Kr 434,90 (70 cl)

Juleakevitt til rakfisk
Gilde Oplandske Rakefisk Aquavit er laget spesielt til den tradisjonelle, norske rakfisken, og har et rikt og komplekst krydderbilde som står til den kraftige smaken av modnet rakfisk.
Det perfekte valget til rakfisklaget, men også god til spekemat.
Kr 434,90 (70 cl)

Juleakevitt til ribbe
Liker du juleribbe med et mørkt og humlerikt øl ved siden av, er dette en akevitt for deg. Gilde ribbeaquavit er en kraftig og smaksrik akevitt krydret med stjerneanis og fennikel, og med nok karve til å stå godt til surkålen ved siden av.
Kr 319,90 (50 cl)

Juleakevitt til lam og sau
Dette er pinnekjøtt-akevitten! Stor karvesmak og en anelse sitrus gir en kraftig og smaksrik akevitt som passer til det salte sauekjøttet.
Gilde Smala-dram passer til pinnekjøtt, fårikål, smalahove, og andre retter av røkt eller saltet sauekjøtt.
Kr 319,90 (50 cl)


Juleakevitt til fisk og skalldyr
Akevitten Helt klar fra Arvesølvet/Det norske brenneri egner seg godt til julens skalldyr- og fiskeretter.
Kr 349,00 (70 cl)

Juleakevitt til røkelaks
Lysholm Linie er en behagelig avstemt akevitt med toner av sherry, vanilje og fat. Den er litt mindre krydret, og er super til røkelaks og julens fiskeretter, samt i cocktails.
Kr 424,90 (70 cl)

Trestjerners juleakevitt
Løitens *** Aquavit er en godt krydret akevitt med smak av karve og sitrus.
God til saltet og speket mat, eller ved siden av en kald øl.
Kr 354,90 (70 cl)

Juleakevitt som er mild i munnen
Løiten Export er lagret på en stor andel nye fat, og får en mild fatsmak som gir en rund munnfølelse. Det er en tradisjonell akevit med mye krydderpreg.
Passer til sild, gravet fisk, laks og spekemat.
Kr 374,90 (70 cl)

Nord-Norges juleakevitt
Nord-Norges akevitt har dyp gyllen farge, og smak med preg avsitrus og karamell. Gilde Maquavit er god som avec eller kosedram, og det perfekte følget til modnet ridderost.
Kr 469,90 (70 cl)

Juleakevitt lagret på portvinsfat
Opland akevitt lagret på portvinsfat er en smaksbombe og en spennende opplevelse med mye krydder og fatsmak.
Vi har fått den servert som en avec til kaffen, og den passer også til ostedesserter, pepperkaker med blåmuggost, mørk sjokoladekonfekt og mørt viltkjøtt.
Kr 499,90 (50 ml).

Juleakevitt fra Larvik
Larvik-akevitten Jægersborg var ny i polhyllene i 2014. Den er laget etter en gammel oppskrift fra det som var byens største bryggeri i første halvdel av 1800-tallet. Akevitten er brygget på potet, karve og fennikel, og smaken beskrives som bløt og rik, med preg av anis, karve og litt sitrus.
Kr 479,90 (70 cl)

Juleakevitt til frokost og brunsj
Aalborg Norguld er dansk akevitt destillert med ravolje, som gir et hint av barnål og kvae, med et hint av sitrus.
Akevitten er eikelagret og passer godt til kjøtt, røkt fisk og leverpostei – alt du finner på julens frokost- og brunsjbord.
Kr 399,90 (70 cl)
