Slik lager du årets julerakfisk
Lyst til å prøve deg på en av de mest tradisjonelle julerettene?
Slik lager du rakfisk
Mange elsker den og noen hater den, men ingen er likegyldige. Rakfisk er en viktig del av norsk matkultur.
Rakfisk er fermentert fisk, som oftest ørret. Fisken blir saltet og lagt ned i lukket butt på høsten, og i ukene før jul er den ferdig fermentert. Fermentering er en prosess hvor fisken blir påvirket av mikroorganismer for å oppnå biokjemiske forandringer i maten. Med andre ord: Fisken får økt holdbarhet, blir lettere å fordøye og smaker godt.
Det er veldig viktig å være nøye med hygienen når du lager rakfisk selv. Slik gjør du det!

Slik serverer du klassisk rakfisk
– Rakfisk er god mat som er utviklet gjennom hundrevis av år for å få et godt resultat. Det er et produkt som smaker godt, og som sammen med tilbehør og godt drikke kan skape himmelske tilstander rundt bordet! Det er norsk, kortreist mat som er en del av den norske identiteten, særlig hvis du har laget den selv. Det er en hel kultur knyttet opp til rakfisken, sier rakfiskentusiast Hallgrim Berg fra Ål.

Rakfiskrullade
Skal du introdusere noen for rakfisk? Prøv disse lekre lefserullene, med rakfisk, løk, smør, sennep og rømme. Deilige munnfuller som er enkle å spise og lett å like.
