© Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Slik lager du sild fra grunnen av

Lag din egen sild på glass. Enkelt, godt, og en perfekt vertinnegave!

1. desember 2015 av Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vakker og smart av sjømat

* Dette er julegaven som gjør deg både vakker og smart. Sild er en veldig god kilde til vitamin A, D og B12. Fiskefettet er rikt på omega-3-fettsyrer som gir vakker hud i tillegg til at det er bra for hjerne, hjerte og skjelett.

* Hjernen din liker sild og annen fet fisk fordi de marine omega-3-fettsyrene gjør koblingene mellom hjernecellene bedre. Slik kan du unngå depresjon og lettere lære nye ting.

* Sild og annen fet fisk er viktig for hjertet fordi de marine omega-3-fettsyrene får blodet til å flyte lettere i årene. Derfor forebygger du hjerteinfarkt ved å spise mer fisk. Fisk er med på å senke både blodtrykket og kolesterolet i blodet, som igjen er bra for hjertet.

* Skjelettet ditt liker fisk fordi vitamin D bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet. Kroppen din bygger sterke bein av kalsium, men ikke uten hjelp fra vitamin D. Du kan få det viktige vitaminet gjennom kosten, og da spesielt fete fiskearter som sild, laks, ørret og makrell.

* Riktig kosthold gir deg vakker hud og sunt hår. Det er gjennomført flere studier som tyder på at sjømat bevarer hudens fuktighet og beskytter mot eksem og aldring. I tillegg får du bedre immunforsvar og stoffskifte og reduserer samtidig risikoen for kreft og diabetes.

 

Lag sild fra grunnen av

Kjøp inn vanlige saltsildfileter eller kryddersildfileter. Du kan spørre i butikken eller smake deg frem om de er passe salte. Vanligvis bør de vannes ut 2–3 timer i kaldt vann. Noen brukes melk, det bevarer smak og konsistens noe bedre. Lag en eddikmarinade og legg filetene i denne over natten. Disse sildefiletene kan brukes i stedet for glass med kryddersild. Det aller enkleste er imidlertid sursild. Da kan du tilsette en pakke sursildkrydder og en løk i skiver.

Denne eddikmarinaden brukes som grunnlag for mange gode silderettene. Smak på silden først om den trenger utvanning. Legg den i vann eller melk et par timer hvis den er for salt.

Dette trenger du:
Sild på glass med tilbehør
Glass med gode, tette lokk
Klistremerker
Pyntebånd, garn, hyssing eller lignende
Kort
Grankvist eller lignende som pynt

 

Eddikmarinade

Dette trenger du til 4–6 salt- eller kryddersildefileter

1 dl hvitvinseddik 7 %

1,5 dl eplecidereddik 5 %

3,5 dl vann

3,5 dl sukker

 

Slik gjør du:

Kok opp vann og sukker og avkjøl. Tilsett eddik.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...