4 smakfulle, hjemmelagde julegaver
Gi gaver mye kjærlighet - og smak! Her er fire superenkle oppskrifter som garantert vil gjøre suksess.
Tytterbærsaft
En god saft som passer til både store og små til julematen. Holder seg ca. 2 uker i kjøleskapet.
Vanskelightesgrad: 1
Tid: 20 min.
Mengde: ca. 1½ liter
1 liter vann
1 kg tyttebær (friske eller fryste)
5 dl sukker
Slik gjør du:
1. Kok sammen vann, tyttebær og sukker. La alt småkoke i ca. 15 min.
2. Mos tyttebærene mot kanten av kasserollen slik at saften får mye smak og farge.
3. Sil saften gjennom kjøkkenhåndkle, finmasket dørslag eller saftsil.
4. Fyll på rene glassflasker. Oppbevar kaldt.
Tips!
Den som sparer den har! Hvis du bruker godt rengjorte glass og flasker forlenger du holdbarheten på godsakene vesentlig. Det aller beste er først å vaske dem i oppvaskmaskin eller for hånd, og deretter plassere glassene og flaskene i en 100° varm stekeovn i ca. 15 min. Saften, som har kortest holdbarhetstid, kan også fryses ned i plastbokser hvis du vil gjøre den ferdig i god tid før jul.


Fiken- og gløggmarmelade
Kok sammen fiken og gløgg, kjør det til en glatt masse og julegaven din er klar til å pakkes inn. Vingløgg får du kjøpt på Vinmonopolet, to norske...
Vanskelighetsgrad: 1
Tid: 15 min.
Mengde: ca. 3 dl
250 g tørket fiken
5 dl vingløgg
Slik gjør du:
1. Kok sammen fiken og gløgg under lokk i ca. 5 min.
2. Miks til en glatt marmelade med stavmikser. Fyll på rene glasskrukker. Oppbevar dem kjølig.
Tips!
Pene glasskrukker fås kjøpt i de fleste kjøkkenbutikker og møbelvarehus. Eller finn frem noen fine, gamle du har stående hjemme.

Sterk julesennep Denne sennepen er så sterk at det svir i nesen! Altså ikke noe for feiginger!
Denne sennepen er så sterk at det svir i nesen! Altså ikke noe for feiginger!
Julesennep:
Vanskelighetsgrad: 1
Tid: 10 min. + bløtlegging
Mengde: ca. 3 dl
1 dl gule sennepsfrø
1 dl brune sennepsfrø
4½ dl kokende vann
½ dl hvitvinseddik
1 dl Colman's sennepspulver
3 ss flytende honning
1 appelsin
salt
Slik gjør du:
1. Bland sennepsfrø med kokende vann og eddik. La det svelle i 1 time. Skrubb appelsinen ren i lunkent vann og finriv skallet.
2. Miks de bløtlagte sennepsfrøene grovt med vannet i kjøkkenmaskin eller med en stavmikser. Ha i sennepspulver, ½ ts salt, honning og appelsinskall.
3. Spe med litt mer vann hvis sennepen blir for tørr. Den sveller mer opp etter en tid, slik at sennepen bør være ganske løs i konsistensen til å begynne med.
4. Fyll i en flaske med vid åpning eller på glass og la stå natten over i kjøleskapet.
Du finner flere smakfulle oppskrifter på spiselige julegaver i Tara Smak nr.7 som er ute nå!
