Blir det mye ribbe og pølse i julen? Da er surkål helt supert som tilbehør. Den inneholder mye fiber og har lav glykemisk indeks (påvirkning på blodsukekret). Fibrene holder tarmene i gang, og i tillegg inneholder kål mye kalium som kan ha blodtrykksnedsettende virkning. Surkål er proppfull av melkesyrebakterier, som er sunt for fordøyelsen og tarmsystemet.

I Norge får du kjøpt syrnet kål av merket Helios, som produserer glass med økologisk surkål med smak av einerbær, som selges i helsekostbutikker
(ca. kr 43 for 680 g).
Nedlagte, sure grønnsaker virker som et probiotikum, det vil si at de inneholder sunne bakterier som beskytter mot sykdomsfremkallende organismer. Probiotika er godt for tarmbakteriene og immunforsvaret, og beskytter også slimhinnene i munn og tarmer. Surkål anses også for å være antioksiderende fordi den inneholder stoffer som motvirker kreft.
Syrningen gjør kål og andre grønnsaker mer lettfordøyelige for magen, og under gjæringsprosessen dannes også B-vitaminer. Til og med B12-vitamin, som er så viktig for veganer og vegetarianere. B12 har blant annet betydning for produksjonen av røde blodlegemer og for nervesystemets funksjoner.
Årsaken til at stadig flere barn blir allergiske kan skyldes at vi i dag ikke spiser sunne probiotiske bakterier i samme utstrekning som før. Kunnskapen om syrning av grønnsaker forsvant etterhvert som kjøleskap ble vanlig i husholdningene. Da forsvant også sunne og nyttige bakterier fra kostholdet vårt.
Det er slett ikke vanskelig å lage surkålen selv. Da unngår du sukkeret som er tilsatt i den butikkjøpte surkålen. Husk at kålen ikke er ferdig før etter to uker på kjøkkenbenken, da det er bare å sette i gang nå.

Slik syrner du kål
Når man hakker eller strimler grønnsaker som inneholder sukkertyper, og blander dem med salt, begynner det å gjære. Etter to uker i romtemperatur blir resultatet et naturlig gjæret produkt som har dannet naturlige melkesyrebakterier. Du har fått en syrlig, syrnet grønnsak!
For å lykkes med melkesyreprosessen så må hodekålen inneholde en stor mengde melkesyrebakterier, noe som økologisk hodekål har mest av. Når du blander i riktig mengde salt, oppbevarer det i riktig temperatur og har et lufttett lokk, spiser melkesyrebakteriene opp sukkeret i grønnsakene. Konservert melkesyre dannes, og pH-verdien synker.
1. Skjær hodekålen i tynne strimler, bruk en skarp kniv, en kjøkkenmaskin eller ostehøvel.
2. Tilsett den mengde salt og krydder som trengs for den mengde kål du vil syrne.
3. ”Stump” eller bank hodekålen blank og myk ved hjelp av en treklubbe eller lignende. Dette hjelper til med å gni inn saltet i kålen.
4. Pakk kålen tett ned i et rent hermetisk glass og skru lokket tett på. Oppbevar i romtemperatur i 2 uker.
Synes du at det er for surt å spise surkålen direkte som den er, så press ut så mye lake du kan, eller eventuelt skyll surkålen lett før du spiser den.
(Kilde: www.syrat.se pluss Karin Bojs bok ”Syra själv”, Max Ström.)