Tara har smakt på julens beste viner og akevitter med Hellstrøm
Tara-redaksjonen fikk gode tips til nye måter å servere mat og drikke på til jul, fra selveste mesterkokk Eyvind Hellstrøm.
Jul à la Hellstrøm
Akevitt, gløgg, musserende, rød- eller hvitvin?
Etter en smaking med Eyvind Hellstrøm, med deilig julemat på menyen, kan vi trygt si ja takk til alt.
Smake på alt
Etter flere sesonger med oppfordringer om å variere øl og akevitt med vin og musserende til julematen, er vi nå i mål. «Ja takk» til alt. Ja til akevitt, ja til musserende, ja til både røde og hvite viner.
Hva har skjedd? Vi har tillatt oss å innta frihetens tidsalder og smake på litt forskjellig.

Ølmarinert karrisild
Jul symboliserer tradisjon samtidig som vi nå har en annen livsstil enn da de gode, gamle skikkene oppsto. Vi har reist og lært andre kjøkken å kjenne. Vi sitter mer stille og trenger ikke like mye fett og enorme porsjoner mat.
Så hva med å servere de kjente rettene i mindre porsjoner? Gjerne med nytt og variert tilbehør. Inspirert av andre kulturer. Mindre poteter og saus. La hovedingrediensen skinne.

Vinøs akevitt
En frisk, fruktig og aromatisk akevitt med en myk, kremet og rund smak. Harmonisk, rik, kompleks og fyldig med moden sitrusfrukt, anis, havsalt og tørr sherry som munner ut i en lang, elegant og konsentrert ettersmak med toner av karve og sitrus.
Passer til julemat som lutefisk, svineribbe og pinnekjøtt, samt rakfisk og koldtbord med røkelaks og sild.

Norsk tradisjonsakevitt
Årets juleakevitt fra Arcus feirer 30 år. Den inneholder noen dråper fra den første akevitten og alle tidligere årganger. Årets utgave har gode kryddersmaker og lang ettersmak av eikefat og sherry.
Det er en smaksrik og velkomponert akevitt, moderne i stilen, og passer utmerket til tradisjonell julemat.

Taffelakevitt
Taffelakevitt er lys akevitt og denne er laget på norsk potetsprit med karve, kardemomme, mandarinskall, peppermynte, vanilje og lakrisrot. En sval og myk akevitt med god fylde og tydelig preg av karve og innslag av anis og florale toner.
Et godt alternativ til all julemat som du liker akevitt til.

Ren riesling
Biodynamisk riesling med ren, konsentrert duft. Syrefrisk og fruktig smak, preget av sitrus, eple og mineraler. Energisk vin med flott lengde.
Kan nytes alene, og til julemat. Takler også utmerket asiatisk mat, selv med chili.

Juleburgunder
Ungdommelig og saftig bur-gunder med duft av røde bær og integrert fatbruk. Tett og fin fruktig smak av bringebær og kirsebær. God syrestruktur og myke tanniner gjør vinen delikat til julemat.
Passer også til lyst kjøtt, lam, fugl og lettere viltretter, samt forretter og terriner. Tips: Server vinen avkjølt for å ta vare på vinens saftighet og finesse.

Til desserten
Som en sval avslutning etter et langt måltid, prøv en perlende, lett dessertvin med kun 5,5 % alkohol. Vinen har fruktig aroma og smak av drue, blomster, sitrus, fersken og litt urter.
Flott syre og friskhet gjør at den står utmerket til frukt- og bær-desserter. Serveres godt avkjølt.

God gløgg
Gløggen er laget av økologisk Montepulciano-rødvin fra Italia, som er tilsatt Hellstrøms egen økologiske krydderblanding, som kardemomme, kanel og nellik. For ekstra friskhet er det tilsatt appelsinskall og ingefær, samt hetvin og akasiehonning for å justere sødmegraden. Gløggen dufter jul med flotte rødvinsaromaer og eksotiske krydder. Smaker fyldig og rikt med balansert sødme. Friskt sitrusinnslag i midtpartiet og lang ettersmak.
Nytes som varm aperitiff, gjerne tilsatt rosiner og skåldede mandler. Anbefales også til pepperkaker med blåmuggost, julens snacks, kaker og desserter.
