Setter du frem både øl, vin og akevitt til jul?
Hva vi spiser i julen er sterkt preget av hva vi verdsetter som vår kultur. Det samme gjelder for drikke. Men kanskje du har lyst til å prøve noe nytt i år?
Har du lyst til å prøve noe annet enn øl, vin eller akevitt til jul? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti forklarer hvorfor drikkevalget kan ha mye å si for festen din:
Endelig er høytiden her! For en herlig tid vi er inne i. God mat, godt drikke. Sammenkomster med dem vi er glad i.
Med spesielle dager som vi har sett frem til lenge, og god til til å nyte tiden med familie, venner og legge ekstra vekt på måltidene. Dekke fine bord, finne frem juleduken, sette frem de beste glassene og tillate barnslig forventning. Det er så mye glede i å pynte hjemme og skape en spesiell stemning med å hente frem gjenstander som kun brukes på denne tiden av året. Og lys! Masse lys. Så det virkelig skinner inne når det er som mørkest ute.
Tradisjoner er viktig
Tradisjoner skaper forbindelseslinjer til tidligere høytider og skaper nye minner. Hva vi spiser i julen er sterkt preget av hva vi verdsetter som vår kultur. Det samme gjelder for drikke. Nordmenn har reist mye og har tatt med seg skikker fra andre land hjem. Det preger både hva vi spiser og drikker. I tillegg har mange stillesittende jobber, så vi trenger ikke å fylle på med like mye kraftig kost som da de fleste hadde kroppsarbeid. Denne utviklingen påvirker høytiden slik at vi tar med oss det beste fra tradisjonene og det vi liker fra vår egen tid.

Når det gjelder drikke til julen, så har tradisjonen hos mange vært øl og akevitt.
I moderne tid har vin kommet inn som den drikken mange nyter, og derfor foretrekker stadig flere å servere vin også til kjente og kjære juleretter. Hvis man er mange sammen – med ulike smaksprofiler – gjør det enkelt. Server ulikt drikke. Det går helt fint. Sett frem både øl, vin og akevitt. Så kan gjestene prøve det de har lyst til.
Kanskje noen blir fristet til å prøve noe nytt?
Vinelskeren får kanskje lyst til å smake litt juleakevitt igjen, og andre nipper vin til ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk for første gang. Ved å servere forskjellig drikke, får man garantert mye å snakke om. Det er jo i seg selv hyggelig.

Etter måltider med kraftig kost, kan det smake med en kaffe avec. Hva med å prøve calvados?
Det er en nydelig drikk laget på eplesider som gir fin friskhet i tillegg til fylde. Calvados har en smak som mange kvinner setter pris på, og passer både alene eller til en god kopp sterk kaffe.
I romjulen nyter vi fritiden i fulle drag. Går på tur på dagen, besøker venner og familie, leser bøkene vi fikk til jul og koser oss som best vi kan. Da kan det passe med en varm drikk. Irish coffee er en klassiker som fortsatt er populær. Whiskykulturen brer om seg, og også det å brygge en god kopp kaffe. Nylaget kaffe med en skvett irsk whiskey og luftig, pisket krem, smaker virkelig godt når det er kaldt ute.

En sikker vinner er etter maten er Irish coffee!
Dette trenger du;
- 2 dl rykende varm kaffe
- 1 ts brunt sukker
- 4 cl whiskey
- ½ dl fløte
Slik gjør du:
1. Lag kaffe.
2. Pisk fløten lett uten at den blir for stiv. Sett den til side.
3. Bland brunt sukker og whiskey i en fin kopp eller glass med hank. Rør ut sukkeret i whiskeyen og tilsett kaffe.
4. Server straks med lettpisket fløte på toppen. Nam, nam. Høres det ikke godt ut?
Så har vi selvfølgelig musserende vin som mesteren til å skape fest og god stemning. Musserende vin er den perfekte aperitiff og får alle gjestene i godt humør. Til nyttår er også bobler det vi skal feire med. God syrlighet gjør også champagne og musserende varianter til perfekt følge til mat. Det er bare å prøve seg frem – følge tradisjoner og skape nye tradisjoner.
Riktig god jul og et ekstra godt nytt år til alle sammen!

Perfekt festdrikk
Når man hører lyden av korker som spretter, er festen allerede i gang. Champagne er kultur og passer alltid. Server som aperitiff eller til jule- og nyttårsmat. Stadig flere liker bobler til mat. Denne utgaven har deilig duft av modne epler og sitrus med fint preg av nøtter og mineraler. Smaken er fint utviklet, med mykt og saftig preg. Frisk og god – akkurat slik som vi liker champagne. Lang ettersmak. Laget på pinot noir- og chardonnay-druer.

Calvados som avec
Masterblender Jon Bertelsen hos Det Norske Brenneri har skapt en flott calvados (på 100 prosent eplesider), helt tørr i stilen, med kun 1 gram sukker per liter. Denne kan vi nyte med god samvittighet etter et langt måltid, gjerne som avec til kaffen. Den har fokusert og sval aroma av eple, sitrus og tørket frukt over innslag av krydder og fat. Fint utviklet smak, duft med eplepreg, noe tørket frukt, krydder og urter, innslag av fat, god fylde.

Rosa bobler
André Delorme i Burgund lager utmerket musserende vin på champagnemetoden. Roséutgaven på pinot noir er et elegant alternativ i høytiden. Med rosa bobler blir det garantert god stemning, og den harmonerer fantastisk bra til mye mat. På duft avgir vinen aroma av røde epler og bær, samt sitrus og lett note av kjeks. Smaken er ung, saftig og kremet, med røde epler og bær og diskré hint av brøddeig i ettersmaken. Passer som aperitiff og til kalkun, kylling, ribbe, pinnekjøtt, fisk og skalldyr.

Juleakevitt
Det er forventninger til årets juleakevitt, og Gildes utgave har nyansert aroma preget av karve og krydder, med innslag av sitrus, vanilje og fat. På smak er den fint krydret med god fylde, lett antydning til sødme (kun 5 gram per liter) og fint integrerte fat-toner. Smaker fortreffelig til julemat. Kan også nytes som et glass alene på lille julaften når de siste forberedelsene skal på plass, og for å komme i julestemning.

Whisky til Irish coffee
Her er en populær whisky som fint kan brukes til varme drikker, som Irish coffee (selv om den er skotsk). Den er lagret i 60 måneder på fat. Dufter av malt og eikefat med innslag av sherry og sitrus. Smaken preges av moden frukt, malt og lynghonning med snev av crème brûlée.

Gammel Opland Edel Madeira
Opland Edel Madeira har en ekstra balansert og fyldig smak. Fire års dobbel modning på sherryfat, etterfulgt av minst ett år på madeirafat har integrert krydderne bedre i det ferdige produktet. Dette gir spennende fataromer av vanilje og tre, som virkelig kommer frem og blander seg herlig med hint av porter i Opland Edel Port eller madeira i Opland Edel Madeira.
Dette er raffinerte akevitter enhver akevittelsker vil like!

Lysholm No 52. – Botanical Aquavit
Lysholm No52, en ulagret akevitt som er spesielt komponert for å fungere godt i cocktails og drinker. Designet har også vunnet mange priser. Fin som pynt, og i glasset.
Lysholm No52 er en frisk og kompleks akevitt, med en sitruspreget duft og smak. Den er laget med 11 forskjellige botaniske elementer, inkludert karve fra Inderøy, stjerneanis, koriander, pomerans og ingefær. Sistnevnte er ikke så vanlig å bruke i akevitt, men gir Lysholm No52 det ordentlige friske og lette sitruspreget som passer utmerket når man blander cocktails.
Passer for eksempel ypperlig i en AT (Aqyavit & Tonic) eller med Grapefruit Soda.

Plantation 20th Anniversary X.O. - Rom
Denne ekstraordinære Vintage ble produsert for å markere 20-årsdagen for Maison Ferrand. En samling av de fineste rom med en 12 - 20 års lagring, alle med opprinnelse i Barbados, er dette en fantastisk refleksjon av selve øya. Deretter modnet i små franske eikefat i ytterligere 12 til 18 måneder. Double aging gir denne rommen en usammenlignbar rund og kremet smak.
