© Getty Images

Problemer i forholdet? Her er parterapeutens beste råd

Det skal ikke så mye til for å få det bedre sammen!

29. januar 2019 av Karen Greve

Alle som har vært i et langvarig forhold, vet at det krever innsats fra begge parter for at forholdet skal fungere bra.

Etter hvert som årene går, har forholdet gått over til å bli en rutine – og det er fort gjort å glemme at et godt forhold er noe som trenger pleie og vedlikehold. 

Forfatter og parterapeut Sara Skaarup deler sine beste tips til hvordan du og partneren din kan løse problemene sammen.

1. Ny inspirasjon

Helt siden barndommen har mange av oss 40+ kvinner vært vant til å ta ansvar for både egne og andres følelser. Vi kjenner oss selv og etter en del år så kjenner vi partneren vår. Vi har vært gjennom alle mulige kriser, diskutert hvor vi skal bo, hvor mange barn vi skal ha og hvordan vi skal oppdra dem. 

Dette danner et sterkt grunnlag for dere som par, og kommer ikke til å bli ustødig – bare fordi du føler behov for ny inspirasjon. Det å gjøre noe nytt, oppleve noe som du kanskje har drømt om lenge, men utsatt for å ta vare på andre, kan være akkurat det forholdet ditt trenger. Du trenger ikke føle hverken angst eller skam over dette.

2. Si farvel til begynnelsen

Det er ikke slik at om vi elsker hverandre, så begjærer vi også automatisk hverandre. Når du får et kick i starten av et forhold og har sex hele tiden, så er det hormonelt betinget.

Kicket kommer ikke igjen og kan heller ikke strekkes ut i det uendelige. Du kan oppleve det i perioder, men jeg anbefaler å ta farvel med den tiden, i stedet for å hele tiden sammenligne nåværende sexliv med de første månedene.

Du kan ikke spole tiden tilbake, men du kan få noe annet.

3. Finn limet i deres forhold

Ektefolk blir ofte beskrevet som bestevenner som legger seg sammen. Hvis du ser bort i fra det siste, hva er det da som binder akkurat dere sammen? Utover adresse, barn og gammel vane. Er det humoren deres? 

Er det noen verdier, opplevelser eller interesser? Det som binder dere sammen skal dere dyrke og ta vare på.

4. Hva lengter du etter?

Hvis du går og drømmer om en annen, må du forstå motivasjonen din for å ha sex med en annen person. Er det fordi du ikke blir tent mer? I så fall er det noe dere må jobbe med sammen.

5. Vær ærlig om dine behov

Da du møtte partneren din var dere kanskje i 20-30 års alderen. Dine behov i forhold til alt – også sex – kan ha endret seg vesentlig siden den tid. Så i første omgang skal du kjenne etter hvordan dine behov har endret seg.

Deretter skal du forsøke å forklare det til mannen din på en måte slik at han ikke føler at han har gjort noe feil i 20 år. Du skal fortelle han at det er sårbart å dele, men at du våger det fordi du ønsker at han skal kjenne ditt innerste.

6. Ta et bevisst valg

Et bevisst parforhold er et interessant forhold. Det er et et forhold hvor begge parter har tatt stilling til seg selv og den andre og til grenser i forholdet. Hvor begge tør å være åpne om nye behov som oppstår med tiden. 

Begge vil gi hverandre plass til å være lykkelige og forventer ikke at kjærlighet automatisk gir lyst – og er innstilt på at et godt parforhold krever en innsats. Det skal være et bevisst valg å gjenvinne erotikken og kjærligheten i et parforhold.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...