– Det er så mye fagkunnskap om krisereaksjoner og prosessen med å reise seg etter å ha blitt forlatt, men hvordan utbryteren har det, har det vært overraskende liten fokus på. Det ville jeg gjøre noe med. Fordi også hos dem som forlater, er hjertet knust, selv om ikke smerten er så akutt som hos dem som blir forlatt. Fordi den som forlater allerede har vært gjennom en lang tanke- og sorgprosess, sier parterapeut og psykolog Sissel Gran (64) som har skrevet boken ”Det er slutt. Historier om løsrivelse”.
Gran har i boken sin presentert samtaler med mange voksne mennesker, de fleste med barn, og med én fellesnevner: De brøt til slutt ut av forholdet. De fleste etter mange år, og med en lang historie bak seg, med håp, fortvilelse, håp igjen – og mer fortvilelse, helt til det sa stopp.
– Når det da til slutt blir brudd, har den som går vært gjennom en lang emosjonell nedbyggingsprosess, ofte en kaotisk og uryddig tid der kommunikasjonen i forholdet er liten eller ikke-eksisterende. Denne prosessen tar ofte mange år, fordi det finnes glimtvis gode stunder der man tenker «kan dette fungere likevel?» Men så er man tilbake i sporet der man fortviler og håpet igjen forsvinner.