© Getty Images

Slik unngår du samlivsfellene

Penger kan være en kilde til krangel i forholdet. Se de økonomiske fellene du bør unngå som gift eller samboer!

20. mai 2015 av Aud-Helen Rasmussen

– Dessverre er det slik at rundt 50 prosent av alle gifte, skiller seg, og samboere med barn har over tre ganger så stor tilbøyelighet til å flytte fra hverandre som gifte med barn, sier Taras økonomiekspert Aud-Helen Rasmussen.

 

© Stig B. FIksdal

 

I en undersøkelse gjennomført for DNB sier 34 prosent at de ikke ville klart seg bra økonomisk ved et samlivsbrudd. 32 prosent av mennene og 35 prosent av kvinnene oppgir dette.

Det er derfor viktig å vite hvilke økonomiske feller man kan falle i som samboer og som gift. En god avtale i bunnen vil rydde av veien mange krangler og skjeve blikk senere.

Samboerfeller

Fra undersøkelser vet vi at kun 1 av 5 har utarbeidet en samboeravtale. Hovedregelen for samboere er at man eier hver sine ting. Skal man kjøpe noe felles, bør det derfor spyttes inn likt.

I tillegg råder jeg alle samboere å skrive samboerkontrakt. Det er langt enklere å bli enige om rammene før man flytter sammen og enda er forelsket. For et brudd kan lett føre til krangler og urettferdige løsninger, slik at du går ut som økonomisk taper.

Som samboer skal du være oppmerksom på at dersom det blir brudd uten at dere har samboerkontrakt, kan det være vanskelig for den som har betalt "kosen” å peke på hvor pengene har blitt av, mens den andre som har betalt regningene på bil, båt og bolig, har opparbeidet seg varige verdier.

 

© Getty

 

En annen typisk kvinnefelle er at du flytter inn til kjærestens bolig og betaler mat, interiør og andre husholdsting, mens mannen betaler ned på boligen.

Du er med på å øke boligens verdi, men ryker forholdet sitter du igjen med null. Pengene er rett og slett spist og brukt opp.

Feller for ektepar

Hovedregelen som gift er at eiendeler eller verdier man hadde med seg inn i ekteskapet, eller som man har arvet eller fått som gave i løpet av ekteskapet, kan man kreve å holde utenfor delingen ved en skilsmisse. Arvepenger som er forduftet kan man ikke kreve å få med seg ut.

Noe vi kvinner skal være oppmerksomme på, er at menn som arver penger, ofte investerer i en båt eller motorsykkel eller andre gjenstander med en varig verdi. Disse verdiene kan altså holdes utenfor en skilsmisse.

 

© Getty

 

Mens kvinner har en tendens til å bruke pengene på felles hygge, som reiser og andre fellesgoder som ikke går an å peke på og ta med ut ved et skilsmisseoppgjør. Spist er spist.

En annen felle vi kvinner kan falle i, er særeiefellen. Ifølge SSB gifter vi oss med eldre menn, i gjennomsnitt 4 år eldre. Menn tjener også i gjennomsnitt mer enn kvinner. I kun i 1 av 4 parforhold tjener vi kvinner mer enn menn.

Noen menn kan altså foreslå at han skal ha særeie på huset hvis du skal flytte inn. Men tenk deg godt om. Særeie betyr at du heller ikke får en krone av verdistigningen. Som oftest er det oss kvinner som står for oppussing og interiør, og det får du altså ingenting igjen for.

Felles konto og budsjett

For å få en rettferdig og ryddig parøkonomi, enten du er samboer eller gift, anbefaler jeg å opprette en felleskonto til fellesutgifter som boliglån, strøm, forsikringer, transport, mat og drikke, interiør, gaver, klær og ting til barna.

Lag et budsjett for å vite hvor mye penger som skal settes inn hver måned, og sett inn penger i forhold til inntekt. Ha gjerne et kort hver til denne kontoen, men husk å betale regningene først, og overhold budsjettet.

I tillegg bør dere ha en felles sparing til en bufferkonto. Bli enige om hvor mye dere trenger å ha i bakhånd til uforutsette utgifter, og sett opp en fast spareavtale fra hver av dere i nettbanken.

 

 

© Getty

Spar gjerne hver for dere også. Men, som ektepar vil dette være felles penger, hvis dere ikke har en ektepakt. For samboere er det mer hensiktsmessig å ha hver sin sparing, for der gjelder regelen mitt og ditt og ikke felles.

I tillegg bør dere ha hver deres lommepengekonto. Når regninger og fellesutgifter er tatt hånd om, kan du med god samvittighet bruke ”lommepengene” dine uten at partneren trenger å blande seg inn i hva pengene går til.

Testamente

Kun 13 prosent av samboere har skrevet testamente. Uten testamente kan du gå i arvefellen. For har dere ingen felles barn sammen, har du ingen arverett.

Her kan du gå på en skikkelig økonomisk smell, særlig hvis dere har kjøpt store verdier sammen, som bolig. Med testamente kan alt testamenteres til samboer. Har dere felles barn vil du ha en begrenset arverett, minimum 4G (340 980 kroner).

Er du samboer og dere skal kjøpe bolig sammen, er det tre ting du må passe på: 

1. Skrive samboerkontrakt
2. Skrive testamente
3. Tegne livsforsikring ved død

Utbetalingen går utenom arv.

Er du gift, så skal du også her se opp for arvefellene. Kun 9 prosent av de som er gift, har skrevet testamente.

Hvis dere ikke har barn sammen, kan halvparten av arven etter mannen din gå til svigermor. Arvereglene er slik at uten felles barn, arver du halvparten, minimum 6G (511 470 kroner). Resten arver foreldre eller søsken.

Du kan riktignok sitte i uskiftet bo, men finner du deg en ny mann, må du på et tidspunkt skifte, og da kan verdiene ha steget. Hvis dere skriver et testamente kan du arve alt. Husk også her at det kan være lurt med livsforsikring. Særlig hvis det er særkullsbarn inne i bildet. De må nemlig betales ut av boet hvis ikke de samtykker.

Formular til samboeravtale finner du her

Formular til testamente finner du her

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...