Par i sengen
© Getty Images

10 myter om sexlivet ditt

Synes du sexlivet har blitt dårligere eller kjedeligere med årene? Vi har bedt en sexolog om å gå gjennom noen utbredte myter om sex etter 40 – og komme med hete tips til forbedringer.

11. juni 2019 av Gitte Høj

Joda, du er kanskje blitt ørlite grann mer makelig. Kanskje ganske doven. For du sitter ofte av vane foran tv-en om kvelden, godt forsynt med godteri og kosemat. Du overveier kanskje et øyeblikk om du heller burde ta deg et bad og gjøre deg litt ekstra lekker slik at du kunne gi ham eller henne du deler seng med en litt frekk overraskelse. 

Det er også mulig at du har begynt å synes det er blitt kjedelig å ha sex med din mann, kone eller kjæreste. Kanskje er det blitt så forutsigbart at det er blitt en vane. Det kan også nesten virke som om det blitt en plikt.

Sara MSkaarup

EKSPERTEN: Sara Skaarup er sexolog og forfatter, blant annet av boken «100 Myter om sex».

© Getty Images

Men det kan jo også være at du akkurat på dette tidspunktet er blitt litt likegyldig og nesten ikke merker noe til underlivet ditt eller lysten på sex. Det er som om årene med småbarn har lagt en stor pute mellom dere, og du har vanskelig for å fantasere om å tumle svett rundt på lakenet og føle deg fri og kåt igjen med partneren din. Men det gjenstår utrolig mye god sex – også for oss som har passert 40! 

For du har jo fremdeles driftene dine, selv om underlivet, sexlivet og samlivet ikke alltid føles like spennende og levende. Løsningen er å gripe fatt i dine egne lyster og selv ta ansvaret for sexlivet ditt. Fordi du kan og vil og må ikke unnvære den delen av livet som gir deg roser i kinnene og bekreftelse langt inn i hjerteroten. 

Og selvfølgelig et sunt underliv! Så ta en nærmere kikk på sexlivet ditt, og finn tilbake til den lidenskapen som kan gjemme seg under et berg av skittentøy og åresvis med dårlig nattesøvn. For du blir aldri for gammel. Faktisk sier noen at sex bare blir bedre med årene! 

Myte 1

«Det er normalt at sexlysten avtar med alderen.» 

NEI! – Libidoen forsvinner ikke fordi vi blir eldre. Det er noe mange tror, men i virkeligheten skjer det at seksualiteten forandrer karakter. Den beveger seg fra å ha et primært fysisk fokus over til å ha en mer parmessig dimensjon. Kanskje opplever du å bli mer åpen rundt det erotiske. Både når det gjelder hva erotikk betyr for deg og hva du kunne tenke deg å prøve ut. 

Generelt finnes det en ny åpenhet hos voksne og modne kvinner som kanskje skyldes at vi nå endelig har innsett at det også er sunt med et aktivt sexliv som holder oss både friske og glade. 

SLIK ØKER DU LYSTEN: 

– Hvis du opplever at lysten avtar, må du først og fremst avstå fra å tro at dette nødvendigvis er et problem. Det er ikke noe riktig eller galt når det handler om sexlysten din. Det finnes jo også andre ting i livet som kan gi deg stor tilfredsstillelse. Hvis du derimot føler at det er et problem og at du faktisk har for lite sex, kan løsningen være at du prøver å finne deg selv igjen med den innsikten du har akkurat nå. 

Kanskje bør du gå på oppdagelsesferd i det sensuelle universet og for eksempel søke inspirasjon i indisk tantrasex og på den måten finne en ny intimitet i tosomheten. Du kan også trekke deg litt tilbake og eksperimentere alene for å finne ut hva som egentlig tenner deg – nå. 

Myte 2

«Kvinner er på topp seksuelt etter 40. Menn når de er i 20-årene.» 

BÅDE OG – Vi må spørre oss selv hva det egentlig vil si å være på topp? Hvis vi betrakter det som noe biologisk eller mekanisk, så er det riktig at mannens potens er på topp i midten av 20-årene. Men fordi seksualitet handler om så mye mer, så blir svaret også mer nyansert. 

Flere kvinner opplever først å få orgasme – eller få flere typer orgasmer – senere i livet, og mange kvinner rapporterer å ha større glede av sex i 40-årene enn da de var unge, sier sexolog Sara Skaarup. 

SLIK ØKER DU LYSTEN: 

– Hvis du ikke føler at du nå står i full blomst seksuelt, så husk at du selv kan påvirke at du gjør det. Det er aldri for sent! Er du singel kan du f.eks. kaste deg ut i et forhold til en yngre mann og være mer nysgjerrig på hva det vekker i deg. Har du en fast partner er det viktig at du selv tar ansvar for deg selv og finner ut hva du gjerne skulle ønske du opplevde litt mer av. Gjør litt research og inviter både deg selv og partneren din til nye samtaler om deres felles sexliv, foreslår Sara Skaarup. 

Myte 3

«Etter fylte 40 er det slutt med å eksperimentere.» 

NEI! – Mange kvinner opplever at livet blir roligere og at det blir mer overskudd til å ta seg en seksuell runde nummer to når barna er blitt store og har flyttet hjemmefra. Den nye epoken som kvinner som er mødre går inn i etter fylte 40, er derfor potensielt gunstig seksuelt. Da kan du oppleve at du har mer tid til å leve ut dine egne lyster. Kanskje er du også mer åpen for å prøve ut nye ting. Mange kvinner blir mer tolerante med alderen og får større trang til å slå seg løs

SLIK ØKER DU LYSTEN: 

– Føler du deg litt uforløst og har trang til å eksperimentere, må du være nysgjerrig og undersøke mulighetene. Hold sansene åpne, og les, se og hør på alt som kan være nytt og spennende. Snakk gjerne om det med partneren din, eller med venninner. Vær undersøkende og prøv deg frem. 

Les også: Dette er samlivets regel nr 1!

Føtter
© Getty Images

Myte 4

«40+-kvinner er mindre attraktive enn yngre.» 

BÅDE OG – Menn er genetisk disponert for å falle for fruktbare kvinner. Det er en biologisk respons og handler om forplantning. Omvendt er det også flere ting som gjør at menn faller for eldre kvinner. De færreste kvinner velges bare på grunn av sin alder. Menn faller, akkurat som kvinner, ofte for dem som er selvsikre, noe eldre kvinner som regel i høyere grad er enn yngre kvinner.

Med alderen tør kvinner også stå ved sin seksualitet på en annen måte og å vise begjær. Som kvinne over 40 er du ofte både varmere, mer åpen og aksepterer deg selv mye mer enn en ung, litt usikker kvinne. 

SLIK ØKER DU LYSTEN: – Vær klar over signalene du sender ut. Å være sexy er i bunn og grunn hvordan du føler deg. Det er veldig attraktivt å møte en kvinne som utstråler at hun føler seg bra. Ler du lett og har glimt i øyet, er velpleiet og leken, gir det også en god selvfølelse og dermed en erotisk utstråling. 

Myte 5

«Det holder deg ung å ha mye sex.» 

JA! –Også i sexlivet gjelder «use it or loose it»! Det er vitaliserende å bruke kroppen. Pulsen stiger, og du stimulerer sansene dine, og det forsterker livslysten. Det gjør deg glad, og du får glød i kinnene og en åpenhet i blikket. 

SLIK ØKER DU LYSTEN: –Prøv endelig også å ha sex med deg selv. Ingenting står i veien for at du har stunder hvor du gjør noe for deg selv i ditt helt private erotiske univers. Det har på mange måter den samme effekten som å ha sex med en partner. Det gjør deg full av liv. 

Myte 6

«Det er naturlig at sexlivet går i stå etter å ha vært gift med samme mann i flere tiår.» 

BÅDE OG – Det er helt naturlig at det skjer en viss nedgang i spontan tenning når vi kjenner den andre ut og inn. På den måten skjer det en forandring med årene. Omvendt er det ingenting som hindrer at et par kan gjenfinne seg selv igjen og igjen. Men det avhenger av egen vilje. Et årelangt forhold gir til gjengjeld nye muligheter for å ha den tryggeste lekekameraten. Årene skaper ofte en dybde og en stor tillit som dere kan bruke til å utforske nye dimensjoner. 

SÅNN ØKER DU LYSTEN: 

– Hvis du gjerne vil sette fart på sexlivet igjen, må du starte med deg selv. Zoom ut av selve samleiet, se innover og still deg selv noen spørsmål rundt selvoppfatningen og lysten din: Hva ville få meg til å føle meg erotisk og full av liv igjen? Det er viktig at man ikke fordeler skyld i et sexliv. Innby heller til å snakke om dine egne drømmer og lengsler. 

Myte 7

«Når jeg har fylt 40 er det endelig slutt på kroppskomplekser.» 

BÅDE OG – Det er riktig at 40+-kvinner ikke lenger er så opptatt av utseendet. Vi begynner å slappe mer av og akseptere at kroppen ser ut som den gjør. Men samtidig er det også en del kvinner som fremdeles har vanskelig for å slutte fred med kroppen sin. Som for eksempel er opptatt av vekten, rynkene eller at brystene er blitt slappe. Det er tabu ikke å like kroppen sin som voksen kvinne, men det er dessverre veldig normalt, sier sexolog Sara Skaarup. 

SLIK ØKER DU LYSTEN: 

– Gjør deg selv den tjenesten å ta opp kampen med ditt eget selvbilde. Det er både å kaste bort tid og slitsomt ikke å være fornøyd med seg selv. Finn ut hva som trengs slik at du kan slutte fred med kroppen din og bli kvitt kompleksene! Kanskje kan du få profesjonell hjelp til å like deg selv. Du kan også prøve å få hjelp av venninner og være åpen rundt dine komplekser sammen med dem, foreslår Skaarup.

Glad, selvsikker kvinne
© Getty Images

Myte 8

«Jo mer sex du har, jo mer lyst får du .» 

JA! – Det kan være vanskelig å komme opp på hesten igjen hvis det har gått lang tid siden du har hatt sex med partneren din. Også selv om du er fornøyd med det. Det utgjør en forskjell å være i en seksuell tilstand, fordi sex nå oftere popper opp i bevisstheten. 

En kropp som er åpen for sex, vil ha mer sex. På den måten skaper en høyere frekvens også mer lyst. I tillegg holder du slimhinnene dine sunne ved å danne mer sekret, sier sexolog Sara Skaarup. 

SLIK ØKER DU LYSTEN:

 – Sørg for nærhet og fysisk kontakt også i hverdagen. Det er viktig å ha et erotisk bånd og litt flørting også da. Husk også at sex kan være mer enn samleie. Så utvid gjerne repertoaret. 

Myte 9

«Kvinner i overgangsalderen mister lysten på sex.» 

BÅDE OG – Mange kvinner gjør det, mens andre kvinner ikke merker noen større forandring når det gjelder lyst. De fleste opplever likevel fysiske forandringer i overgangsalderen i form av tørrhet i skjeden, søvnproblemer og hetetokter, og det kan påvirke sexlysten fordi det tærer på overskuddet. 

Det finnes også kvinner som samtidig blomstrer opp fordi de – på grunn av disse fysiske forandringene – blir tvunget til å forandre på måten de har sex på. Derfor kan det også være en oppdagelse av nye muligheter. 

SLIK ØKER DU LYSTEN: 

– Finn ut selv hvor stort problem overgangsalderen og din kanskje synkende sexlyst er for deg selv. Vær oppmerksom på ikke å presse deg selv. Vær også åpen for å snakke om dette med partneren: Hvordan du har det og hvordan du opplever forandringene. Kanskje kan dette faktisk bli startskuddet for å finne en ny måte for dere å være sammen erotisk på, en måte som passer deg bedre slik som du har det nå? 

Myte 10

«Det er umulig å ha et tilfredsstillende sexliv når jeg lider av vaginal tørrhet.» 

NEI! – Men det er et stort problem og en reell utfordring for mange kvinner – på samme måte som mannen kan oppleve problemer med å få reisning. Tørre slimhinner kan være veldig sjenerende, fordi friksjonen i skjeden mangler på grunn av tørrhet. Det kan føles som om kroppen svikter deg, og du vil kanskje prøve å finne en forklaring i parforholdet. Men i virkeligheten er det et rent fysisk problem fordi kroppen forandrer seg. 

SLIK ØKER DU LYSTEN: 

– Ikke føl deg presset til å ha et normalt sexnivå for enhver pris, for det er helt greit at hyppigheten går ned i en periode. Du kan prøve å få tenning igjen med en vibrator, erotiske noveller eller porno for å få saftene til å flomme igjen.

Eller prøve et langt, lekent forspill med partneren. Du kan også stikke innom apoteket og kjøpe hormonfrie stikkpiller, og på den måten forebygge at tørrheten nedentil ikke ødelegger for sexlysten. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...