© Getty Images

Slik får du tid til å trene i hverdagen

Hektisk hverdag og lite overskudd? Her er ekspertens beste tips!

7. februar 2017 av Katrine Ellefsen

Å få tid til trening i hverdagen kan ofte være en stor utfordring. Vi har mye annet på agendaen, som å kjøre barna på trening, avtaler med venninner eller date med sofaen. Igjen og igjen kommer trening nederst på prioritetslista.

Personlig trener og kostholdsveileder, Natalie Totland, mener at det ikke er så mye som skal til for å tid til litt mosjon hver dag.

– Vi har en tendens til å tro at trening er mye vanskeligere enn det egentlig er. Vi setter terskelen for høyt og tenker at vi må være på treningsstudio i flere timer. Vi legger et feil press på oss selv. Treninger behøver altså ikke å ta så lang tid, sier Totland.

Se Totlands smarte tips for å komme i gang med treningen – nederst i artikkelen!


Hjemmetreningsprogram: Hjemmetrening uten utstyr

Natalie Totland er utdannet personlig trener og kostholdsveileder. Hun har spesialisert seg på trening for muskelvekst og fettforbrenning, samt trening under og etter graviditet.

© Gøril Hernes

Slutt med unnskyldninger og finn løsninger

Den personlige treneren mener prioritering og planlegging er det aller viktigste når det kommer til trening.

– Gjør trening til en vane på lik linje som å pusse tenner. Sett av faste tidspunkter å trene på, og ha en plan på hva du skal gjøre, sier hun.

Det kan være lett å tenke at om man ikke rekker treningsstudio en dag, så dropper man heller bare treningen. Totland er streng når det kommer til slike unnskyldninger.

– Rekker du ikke treningsstudio en dag, så ta en kjapp økt hjemme. Eller flytt den til neste dag, ikke neste mandag. Slutt med unnskyldninger, og finn løsninger, sier hun.

Hjemmetrening er perfekt på dager hvor man har dårlig tid! Totland forteller at det er mange øvelser du fint kan gjøre hjemme i stua, som trening i sofaen, sirkeltrening på gulvet og trening med utstyr du har liggende hjemme. Du kan for eksempel bruke grytekluter på gulvet som sklimatter.

– Er du innstilt på å trene, og virkelig gir jernet når du holder på, er 20-30 minutter tre ganger i uken mer enn nok, sier hun.

Belønn deg selv!

Det kan være lurt å sette seg mål, og lage seg et treningsprogram. Du kan spare masse tid om du har en plan du skal følge.

– Det er lettere å komme seg på trening når du har en klar plan på hva du skal gjøre. Det er også viktig å vite hvorfor du gjør det gjør, sier Totland.

For mange kan det være lurt å ha en gulrot å se frem til. I stedet for å skeie ut med alt for mye godteri, kan du heller unne deg en ekstra god middag eller nye treningsklær som belønning.

Den personlige treneren understreker at trening handler om kvalitet og ikke kvantitet. Det hjelper lite å være flere timer på treningsstudio om du ikke gir jernet når du er der.

– Tren i 30 minutter og gjør en ordentlig innsats. Vær effektiv, stå på og tren når du trener. Det kan du spare masse tid på.

Øk hverdagsaktiviteten

En annen ting Totland mener er svært viktig er å øke hverdagsaktiviteten. Det er uendelige måter man kan lure inn trening i hverdagen.

Rydd og vask huset mens du setter på høy musikk. Ta inn en og en handlepose fra bilen, og ta noen utfall mens du gjør det. Gjør noen øvelser på stuegulvet mens det er reklamepause på TV og lek masse med barna. Listen er lang, sier hun.

Andre ting man kan gjøre er å sykle eller gå til jobb. Gå av bussen et par stopp tidligere enn du egentlig skal. Velg alltid trappene overfor heisen. Stå ved kontorpulten, og ha gående møter med kollegaer. Jogg mens barna er på fritidsaktiviteter. Ta knebøy mens du lager mat og pusser tennene.

Totland legger spesielt trykk på at det er viktig at vi går mer.

– Gå så mye som mulig. Gå til kollegaene dine istedenfor å ringe eller sende mail. Gå til butikken. Skal du møte ei venninne, så gå en tur. Da blir det sosialt, og du trener i tillegg. Ta gjerne en fjelltur der du kan unne deg en belønning på toppen. Og husk å få opp pulsen, da blir utbyttet mye bedre, sier hun.

TOTLANDS BESTE TIPS FOR Å KOMME I GANG:

  • Lag en avtale med en personlig trener eller venninner. Det er vanskeligere å avlyse om du vet du har en avtale klokken syv.
  • Loggfør treningen, slik at du senere kan merke fremgangen og progresjonen. Da får du en mestringsfølelse, og motivasjon til å fortsette.
  • Ta med treningstøy på jobb og dra rett på trening når arbeidsdagen er over. Da slipper du å vurdere sofaen i stedet for trening.

  • Fortell andre at du skal trene! Skriv f.eks. en Facebook-status eller fortell det til en kollega. Når du dagen etter blir spurt om hvordan treningen var har du kanskje ikke så lyst til å si at du avlyste det.

  • Finn en treningsmetode du liker. Det er mye lettere å komme seg på trening når du ser på treningen som en hobby og noe du gleder deg til.

  • Prøv noe nytt! Det finnes utallige treningsformer – og det er garantert noe du ikke har prøvd. Hva med svømming, yoga, løping eller klatring? Crossfit, styrketrening hjemme eller på senter, HIT-trening eller dans?

Og husk:

– Trening skal være effektivt, moro og givende. Tren gjerne for prestasjon og fordi du synes det er gøy, i stedet for å kun ha fokus på det kroppslige, sier Totland

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...