tips til famlieferien
Tips til ferien:

Vær tålmodig og forståelsesfull, råder coachen.

© Getty Images

Slik blir familieferien harmonisk

Unngå krangling og irritasjon. Få coachens beste tips til en harmonisk familieferie!

10. mai 2018 av Marthe Reienes

Det er endelig ferie, og du skal tilbringe tid med dine nære og kjære – og sære? For mange kan det være utfordrende å være tett på familien i flere uker i strekk. Og for deg som er singel kan det være utfordrende å se på at andre er tett på sine familier – mens du kanskje sitter igjen alene.

barn som krangler
Utfordringer på tur:

Det kan raskt oppstå både krangling og kaos når man er på tur med barn. Hold hodet kaldt, så løser det seg lettere.

© Getty Images

Vær tålmodig og forståelsesfull

Uansett hvilken situasjon du er i, så er det mye du selv kan gjøre for å øke sjansene for en best mulig ferie.

– Det viktigste er å legge godviljen til, sier coach Sophia Lea Kielland.

– Vær innstilt på at nå er det ferie, nå går du i feriemodus. Det er lett å bli stresset når det er ferie – vi skal pakke, vi skal rekke flyet, det er mye å huske. Vær tålmodig og forståelsesfull.

Sophia minner om at det slett ikke er sikkert at alle i familien har de samme forventningene og de samme preferansene.

– Selv om du reiser sammen med mannen du har vært gift med i 30 år og barna som du har kjent så lenge de har levd, så kjenner du dem ikke så godt at du vet hva de VIRKELIG føler. Vi er alle forskjellige, så vær forståelsesfull og raus. 

hvordan takle krangling i ferien
Raus og tålmodig:

Er dere flere på tur, har dere garantert ulike forventninger og preferanser. Vær tålmodig med hverandre!

© Getty Images

De viktigste menneskene i livet ditt

Husk at de menneskene du reiser med, er de viktigste menneskene i livet ditt, det er de menneskene du elsker høyest. Så vær bevisst på dine egne følelser samtidig som du viser respekt og forståelse for andres følelser og forventninger.

Å uttrykke hva du selv ønsker og har lyst til, og samtidig spørre hva de andre vil, er derfor lurt, mener Sophia. Dermed kan dere gjøre litt av det ene og litt av det andre.

– Vær tilpasningsdyktig. Og hvis det oppstår en konflikt, tenk ”hva oppnår jeg egentlig med å sette meg på bakbena?” Hva koster det deg mentalt å være med på dette her? Kanskje det er noe å lære der? Kanskje du kan finne ut at det du trodde du ikke likte, er morsomt likevel? Vær nysgjerrig, åpen og raus. Bruk humor, og ikke ta deg selv for høytidelig.

kjærlighet familie
De viktigste menneskene:

Når hodet koker kan det være fint å minne seg selv på at reisefølget faktisk er de menneskene du er aller mest glad i. Ha respekt og forståelse for andres følelser og forventninger, råder coachen.

© Getty Images

Prøv å tenke fellesskap

Det er ingen hemmelighet at mange par krangler i ferien, og for noen ender det i brudd. Ro deg ned, pust med magen og tenk over hensikten med det du sier, anbefaler coachen.

– Kommer du i en konflikt, så prøv å hente deg ut av situasjonen, observer hva som har skjedd, hvorfor er dere uenige, er det like før dere begynner å krangle? Hvis du sier det og det, hva skjer da? Kan du pakke det litt penere inn og presentere det annerledes? Prøv å tenke fellesskap – hvordan kan vi få alle til å være fornøyd? Går du foran med et godt eksempel, vil resten av familien eller vennegjengen mest sannsynlig følge etter. Å bidra til at alle skal ha det bra, er en veldig god følelse.

parforhold krangling
Krangling i ferien:

Mange par krangler i ferien. Ulike forventninger eller sjalusi er vanlige årsaker. 

© Getty Images

Hvordan takle sjalusi?

For noen kan ferien bli en stor sjalusiprøve. Ifølge Sophia er det mange damer som blir sure på partneren fordi han kikker på andre damer. Hun minner om at sjalusi er uttrykk for et ubevisst ønske om å lide og gi andre skylden for vår smerte og usikkerhet. Da er det viktig å formidle det på riktig måte, uten å anklage eller bruke partneren som et dårlig eksempel ovenfor barna eller andre dere er sammen med.

– Hvordan kan jeg få ham til å forstå at jeg blir lei meg? Det er kanskje det viktigste – at du viser at du blir lei deg, usikker og redd. Det er stor forskjell på å si noe og å anklage. Bruk alltid jeg-form: ”Jeg føler meg usikker og lite tiltrekkende når du snur deg etter hver eneste dame som går forbi.” Men husk også at det at han SER på en dame betyr ikke nødvendigvis at han har LYST på henne. Det kan være at han observerer – sånn som vi damer også gjør. Det er viktig at ikke sjalusien ødelegger ferien.

Sophia anbefaler å hente frem de gamle, gode, kjærlige følelsene – og minne deg selv på hva det var du falt for ved partneren din og hvorfor du har blitt glad i ham. Hent frem gløden som førte dere sammen.

Singel på ferie

Er du singel, gjelder det også her å legge godviljen til og fokusere på det positive.

– Tenk at du har muligheten til å gjøre akkurat hva du vil! Du kan reise dit du alltid har drømt om, du kan stå opp når du vil, spise hvor du vil, se på tv hele ettermiddagen om du vil.

Og her kommer det beste av alt: Du kan behandle deg selv som du ønsker at en kjæreste skal behandle deg. Gå på gode restauranter, ta på deg fine klær, smil til verden! Vær god mot deg selv, elsk deg selv, ha respekt for deg selv. Husk at du er den viktigste personen i ditt eget liv.

singel på ferie
Singel på ferie:

Vær god mot deg selv, tenk positivt og tenk at du har muligheten til å gjøre akkurat hva du vil!

© Getty Images

Vær bevisst på øyeblikkene 

Uansett om du nyter ferien alene, sammen med familien eller med en vennegjeng, så er det viktig å være bevisst på å nyte øyeblikket, mener Sophia.

– Kos deg og nyt å være her og nå. Vær bevisst på ”hvor er jeg nå?” Kom i kontakt med din kjerne – se på ferien som en anledning til å bli kjent med deg selv, en oppdagelsesreise inn i deg selv. 

Vær god mot andre og deg selv – da kan jeg love deg en god ferie!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...