Oslo-guide: Her må du spise, shoppe, bo og oppleve i Oslo.
Opplev Oslo:

Opplev Oslos uteliv på Ling Ling eller nyt sommersolen på Sørenga.

© Ling Ling / VisitOslo

Oslo-guide: Dette må du se og oppleve i hovedstaden

Spise, oppleve, shoppe og bo best mulig? Her er perlene du må oppleve i Oslo!

3. juni 2018 av Lisbeth Skøelv og Merethe Hommelsgård

For deg som har lyst på en mini-ferie til hovedstaden har Tara samlet sine beste Oslo-tips:

Slik kommer du deg rundt

Kom deg raskt rundt i byen med Bysykkel! Tjenesten kan du kjøpe via din mobiltelefon og det finnes stativer over hele byen, du finner nærmeste ledige sykkel gjennom appen. Tjenesten koster 49 kroner for 24 timers bruk.

Kollektivtilbudet i Oslo er blant Europas beste. Last ned appene Ruter Reise og Ruter billett for å komme deg enkelt rundt i byen med både buss, trikk, båt og t-bane.

Taxier finnes mange av i Oslo, og prisene varierer etter ukedag og tid på døgnet. Er du smart laster du ned appen til Oslo Taxi, der du kan se prisen på reisen din, samt betale for turen gjennom appen. Raskt og enkelt!

Gå! Avstandene er ikke så lange, og det er ofte mye fint å se på veien. Husk gode sko!

Typisk Oslo

– Det karakteristiske Opera-bygget er siden åpningen i 2008 blitt et av Norges mest kjente landemerker, og både turister og lokalbefolkningen elsker å gå tur på det kritthvite skråtaket som går rett ned i sjøen. Gratis og sentralt er det også, sier Taras journalist Lisbeth Skøelv.

Operahuset i Oslo
Populært:

Operata-bygget har blitt en folkemagnet siden åpningen i 2008.

© VisitOslo / Tord Baklund

Aker Brygge og Tjuvholmen

De nyeste byområdene i Oslo er spennende å utforske, det gjelder både Sørenga, Bjørvika (der Oslos flotte skyline Barcode ligger) og ikke minst Tjuvholmen

Hvis du kjenner til Aker Brygge er det bare å vandre litt videre, så kommer du til Tjuvholmen, et av byens hippeste områder med gode restauranter, barer og ikke minst det populære Astrup Fearnley Museet.

Stikk også innom Vingen Museumsbar som ligger i samme bygget. På dagtid serverer de kaffe og lunsj, og er matbar med gode cocktails på kveldstid.

Astrup Fearnley Museet.
Astrup Fearnley Museet

Astrup Fearnley Museet på Aker Brygge mot Tjuvholmen, er populært både blant Oslos innbyggere og turistene. Bare den moderne bygningen i seg selv er verdt turen. Det er i tillegg laget badeplass ytterst på holmen til både innbyggeres og tilreisendes forlystelse.

© VisitOslo

Oslofjorden og Gressholmen

– Jeg elsker også å ta båtturer ut i Oslofjorden om sommeren. Lokalbåtene, som koster det samme som en vanlig bussbillett, tar deg til flere koselige øyer utenfor byen, der du kan bade og hygge deg borte fra storbymaset, eller bare nyte selve båtturen, som går i sirkel og tar deg tilbake til Aker Brygge i løpet av en time, forklarer Lisbeth.

Gressholmen kro
Idyllisk:

På en av øyene bare en kort båttur unna Oslo sentrum finner du denne perlen!

© Gressholmen Kro

Her spiser du fantastisk

– Selv om Maemo har tre Michelin-stjerner, vil jeg heller trekke frem restauranten Arakataka, som også er anbefalt i Michelin-guiden, sier Lisbeth. 

Her får du gourmetmat til en overkommelig pris, en 5-retter koster bare 575 kroner. Både maten, vinen og servicen her er helt upåklagelig.

Thairestauranten Plah, med BiB i Michelin-guiden, er et sikkert valg for god mat, fancy drinker og hyggelig stemning. Avleggeren deres med autentisk thai street food, Ahaan, anbefales også.

Les også vår guide til de beste restaurantene i Oslo

  arakataka restaurant oslo
  Nyt god mat og service:

  Skal du ut å spise i hovedstaden er Arakata (bildet til venstre) og Plah (til høyre) to gode alternativer.

  © Julia Norlander

  Oslo på en sommerdag

  – Satser du på en sen middag på en fin sommerdag, får du både rimelig mat og vakker solnedgang fra havnerestauranten Skur 33 på Festnings­kaien. Vippa er også en favoritt, med street-food fra forskjellige hjørner av verden.

  Vietnamesiske Xích Lô på Eger har i mange år vært min foretrukne restaurant i middelpris-sjiktet. Min favoritt er forretten kyllingsalat med mango og papaya til 140 kr. Ofte bestiller jeg to slike salater i stedet for en hovedrett, sier Lisbeth.

  Er du ikke sulten på middag kan en kopp kaffe hos Tim Wendelboe eller kanskje en frisk cocktail hos Fuglen friste? Kjøl deg ned med en is i Oslo-varmen, softisen fra Gutta på Haugen ble mye omtalt for deres noe unike tilbehør som bacon og olivenolje.

  Vippa uteservering
  Perfekt på en sommerdag:

  Vippa ligger langs havnepromenaden kun en kort spasertur fra Aker Brygge.

  © Vippa Oslo Instagram

  Teknisk museum og minigolf

  Reiser du med barn til Oslo, er Teknisk museum en kilde til lekende læring gjennom 80 prøv-selv-installasjoner og mer enn 25 temautstillinger om teknikk og medisin. Moro for både store og små! Inngang er 150 kr for voksne og 100 for barn.

  Oslo Camping er det ikke telt og karavaner, men innendørs minigolf med 18 hull! Perfekt hvis du trenger en liten pause fra sola eller en et sted å være en regnværsdag. Ellers kan Odeon Kino friste med å være Norges største kinosenter, som eneste IMAX kino i landet, og vi kan absolutt anbefale å ta turen dit på en regnværsdag.

  Teknisk museum barn
  Noe for store og små:

  Barna vil elske teknisk museum, og det vil nok de voksne også gjøre!

  © Teknisk Museum

  En park utenom det vanlige

  – Oslo betyr kultur, og den flotte Ekebergparken skulpturpark er en måte å kombinere parkliv med kunstopplevelser på. Skulpturene er ment som en hyllest til kvinnen, og parken i seg selv er et deilig avbrekk fra bylivet. Det går både buss og trikk til parken.

  Hoppbakken i Holmenkollen er et kjent landemerke i Oslo, berømt utenfor landets grenser og et must for turistene. Den fantastiske utsikten over Oslo du får med på kjøpet, er alene verdt den 25 minutter lange t-baneturen opp i høyden. Kjæresten og jeg drar av og til opp etter jobb og får med oss solnedgangen derfra, og vandrer rundt i skianlegget blant turister og idrettsutøvere, forteller Taras journalist.

  Ekebergparken
  Magisk:

  Parken er vakkert dekorert med skulpturer og installasjoner.

  © Ivar Kvaal / Ekebergparken

  Her shopper du

  – For norsk design, vil jeg anbefale Paleet shoppingsenter i Karl Johans gate. Der finner du merker som byTiMo og Aphru, i tillegg til den tre etasjer store designbutikken YME. Også motehusene Eger og Steen & Strøm litt lenger ned i gaten kan by på mye bra og eksklusiv shopping. I gatene rundt Egertorget ligger dessuten de store designbutikkene, som Michael Kors, Louis Vuitton, Gucci, ­Mulberry, Isabel Marant, Ganni osv, sier Lisbeth.

  Dersom du er på budsjett og er mer opptatt av kjedebutikker, finner du dem i ethvert kjøpesenter i sentrum, som Oslo City, Arkaden og Byporten, men hvorfor ikke heller ta trikken til handlegaten Bogstadveien på Majorstuen og vandre utendørs i det (forhåpentligvis) fine været? Der finner du kjente kjedebutikker som H&M, Zara, Match og Lindex. Selv om kjedebutikkene også er i ferd med å ta over kunstnerbydelen Grünerløkka, kan du fortsatt finne hyggelige spesialbutikker der. Og de mange kafeene kan by på en kjærkommen pause når shoppingføttene begynner å bli såre.

  • Paleet, Karl Johans gate 37.
  • Eger, Karl Johans gate 23B.
  • Steen & Strøm, Nedre Slottsgate 8.
  • Oslo City, Stenersgata 1.
  • Arkaden, Karl Johans gate 5.
  • Byporten, Jernbanetorget 6.
  by timo kjole til bryllup
  Delikat:

  Lekre kjoler fra byTiMo.

  © Produsenten

  Her bor du bra

  – Kunne du tenke deg å sove i samme seng som Justin Bieber, Pink, Steven Van Zandt, Bill Gates, Jared Leto og Rihanna? Da kan du sjekke inn på det åtte etasjer høye Petter Stordalen-hotellet The Thief på Tjuvholmen. Luksushotellet med 116 rom og suiter ble i 2016 kåret til Nord-Europas beste hotell, og spaet deres ble i år kåret til Norges beste. De har også en populær takbar der vi ofte har tatt et glass etter jobb. Pris per dobbeltrom fra 3600 kroner.

  En annen super takterrasse finner du på hotellet Grims Grenka rett ved Akershus festning. Det er virkelig et bra sted å være når sola skinner og du vil opp og bort fra asfaltens varme. En natt i dobbeltrom koster fra 2300 kroner.

  Takterrasse oslo
  En liten oase i sentrum:

  Visste du at Q Lounge på toppen av Grims Grenka ble kåret av CNN til en av verdens 20 beste takterrasser?

  © First Hotels

  Her bor du litt rimeligere

  – Hvis budsjettet ikke rekker til så standsmessig overnatting, er et godt valg Comfort Hotel Xpress Central Station, 50 meter fra Oslo Sentralstasjon. Der pleier søsteren min å bo når hun er i byen. Hun skryter av sengene, beliggenheten og servicen – og ikke minst prisen. Rundt 900 kr for et dobbeltrom i gangavstand fra nesten alt i Oslo, er absolutt overkommelig. Det serveres ikke frokost, men du kan kjøpe matpakke i resepsjonen, sier Lisbeth.

  Guldsmeden hotell er for deg som er miljøbevisst! Hotellet er økologisk til fingerspissene, alt fra sengetøy til frokost - bra for deg og for planeten! Pris for dobbeltrom ligger på 1400 kroner.

  Comfort Hotel Xpress Central Station
  Budsjett og luksus:

  Comfort Hotel Xpress Central Station er et godt valg for lommeboka, mens luksushotellet The Thief har vunnet flere kåringer.

  © Scanpix

  Her går du ut på byen

  – Et deilig sted å ta en drink, er i Summit Bar i 21. etasje på Radisson Blu Scandinavia Hotel med flott utsikt over Oslo. Panoramavinduer, gode drinker og herlig fingermat er et godt utgangspunkt for en hyggelig kveld på byen.

  Kanskje drar dere videre til Grünerløkka, Oslos mest kunstneriske og hippe bydel, med barer og kafeer liggende tett i tett. Oslo sentrum har også mange bra barer som Himkok, med sine "taptails" (cocktails på tappekran), Torggata Botaniske, en flott liten bar med gode drinker og grønne planter som dekker hele taket.

  Radisson Blu Plaza Hotel
  34 Restaurant:

  I samme bygget som Summit Bar finner du Oslos høyeste restaurant med en utsikt du ikke får noe annet sted i byen!

  © Radisson Blu Plaza Hotel

  "Oslos tak"

  Youngstorget er en sikker vinner med barer som Kulturhuset, Gunnars Generasjonsbar og Stratos, eller "Oslos tak" som mange kaller det. Ta heisen opp for utsikt fra 11 etasje mens du nyter god drikke og musikk ut i sommernatten.

  Et av Aker Brygges hotteste tilskudd er Ling Ling fra Hakkasan gruppen. Konseptet har tidligere inntatt Mykonos og Marrakech, og i i fjor åpnet de dørene også i Oslo. I selve restauranten finnes det også en bar og en «hidden lounge», mens det om sommeren er utendørsservering og takterrasse med utsikt.

  ling ling oslo
  Hot spot:

  Nyeste tilskuddet i Oslos uteliv, Ling Ling på Aker Brygge, er absolutt verdt et besøk.

  © Ling Ling

  Ta en timeout

  – Jeg elsker naturen i Oslo, og under en spasertur langs Akerselva får jeg en skikkelig timeout fra hverdagens stress. Elva går fra Mari­dalsvannet helt ned til fjorden, en strekning på i underkant av 10 km. Jeg vil anbefale å ta buss nr. 54 til Kjelsås stasjon og gå fra Teknisk museum, som du kan kombinere med et besøk (se lengre opp i artikkelen), eller gå for den kortere varianten, ta t-banen til Nydalen og gå ned til sentrum, sier Tara-journalist Lisbeth. 

  - Du vil oppleve vakkert kulturlandskap som bringer deg gjennom den norske industrihistorien. Et tips: Legg inn et stopp på Mathallen underveis, der du kan sette deg og spise lunsj eller ta med maten videre på turen. Mine favoritter er andeconfit-sandwichen til Ma Poule eller pulled chicken-sandwichen fra Stangeriet. Koster rundt en hundrelapp og er både nydelig, godt og raskt servert, sier hun.

  Ellers kan Oslo skilte med flere flotte parker. Oversikt på de forskjellige parkene finner du her.

  Akerselva
  Koble av:

  Koble av fra hverdagens stress med en tur langs Akerselva og nyt en deilig lunsj på Mathallen.

  © VisitOslo/Tord Baklund

  En fornøyd Oslo-borger

  Taras journalist Lisbeth Skøelv har i mange år bodd i - og like utenfor Oslo. Lisbeth flyttet fra Nord-Norge til hovedstaden for å slippe unna de tøffe og lange vintrene i nord, og for å kunne jobbe i riksmedia – hun har ikke angret et sekund på det.

  Hva er det beste med å bo i Oslo?

  – Jeg liker at Oslo er en overkommelig stor by, det er lett å bli kjent her, og byen er ikke større enn at du kan slumpe til å treffe noen du kjenner.

  Kulturmulighetene er også størst i Oslo, så det er perfekt dersom man liker konserter og teater. Og så elsker jeg at vi har naturen så nært. 15 minutter med t-banen i de fleste retninger vil kunne ta deg ut i marka. Selv har jeg bodd rett ved Mærradalen, et flott turområde i Oslo vest. Jeg kunne ta på løpeskoene, og så var jeg bare et par hundre meter fra en løpesti i en skogskledd dal. Slikt gir høy livskvalitet.

  Tara journalist Lisbeth Skøelv
  Anbefaler:

  Taras journalist Lisbeth Skøelv har bodd i Oslo i mange år og funnet de flotteste stedene du bør besøke!

  © Svein Finneide

  Du vil (garantert) også like

  Kanskje er du også interessert i...