havna i stockholm
Reise til Stockholm:

Den svenske hovedstaden er kun en svipptur med tog unna Oslo – vi gir deg de beste tipsene til en vellykket helg i Stockholm!

© Fotolia

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Stockholm

Oppleve, shoppe og spise best mulig i Stockholm? Få med deg våre beste reisetips!

22. februar 2019 av Maggan Hägglund Foto: Fotolia/IBL/AO

Etter 28 år i Stockholm har Maggan Hägglund funnet sine favorittsteder. Hun har jobbet i svenske Tara i mange år og er innflytter i Stockholm. 

Maggan deler sine beste Stockholm-tips for deg som virkelig vil oppleve den svenske hovedstaden: 

Tog Oslo - Stockholm

Det kan faktisk lønne seg å ta tog til Stockholm fremfor å fly til Arlanda, du kan ta med deg mer bagasje på toget, noe som kan være lurt hvis du har tenkt til å få med deg litt shopping i Stockholm. Tog til Stockholm tar faktisk bare 5,5 timer, mens å kjøre til Stockholm fra Oslo tar 6,5 timer. Tar du buss vil det derimot ta rundt 7 timer.

Bruk kollektivtransport i Stockholm, den er ganske bra!

Tips

 • Sats på et reisekort som gjelder lokaltrafikk med SL. Hvis du kommer med tog til Centralstationen, så gå innom SL-informasjonen i nederste etasje og kjøp et kort. For å komme deg rundt start med å ta blå buss nr. 2 (SL) til Tjärhovsplan. 

Sightseeing i Stockholm

Begynn gjerne med en luksuriøs kopp kaffe med noe til på Chokladfabriken! Deretter går du Katarinavägen nedover mot byen.

Du har fantastisk utsikt over vannet, ut over Djurgården med Gröna Lund – du passerer Slussen, fortsett bortover Skeppsbron langs Gamla Stan og gå forbi slottet, ta senere direkte til høyre etter Strömbron og fortsett oppover den lille gaten ved siden av Grand Hotel, den heter Stallgatan.

Da kommer du ut ved Nybroviken og går langs Strandvägen helt ut til Djurgården. Der kan du sette deg på et av alle utestedene, puste ut og være fornøyd med deg selv.

Du har fått mosjon, og fått med deg mye vakker utsikt og en følelse av Stockholm ved vannet som du kan leve på i lang tid fremover.

Skeppsbron med utsikt over Strandvägen
STASELIG:

Skeppsbron med utsikt over Strandvägen, hvor kaien har fått en ansiktsløftning. Et herlig sted for en spasertur!

Unike opplevelser i Stockholm

La øynene fylles med skjønnhet ved å ta en sving innom butikken Oscar & Clothilde i Birger Jarlsgatan og titt på innredning og ting og tang. Herfra kommer mine favorittglass, og her fant jeg tulipanvasen min for 119 kroner.

Men vær forberedt – her blandes billig og dyrt!

 • Oscar & Clothilde, Birger Jarlsgatan 27.

Shopping i Gamla Stan

Jeg liker å sjekke ut COS, som er Hennes & Mauritz’ «fine» butikk midt i byen. De rene linjene i klærne du finner her, liker jeg godt. Det siste funnet var en myk, lang frakk i silke som jeg bare vil stryke hendene over.

Jacobssons i Kungsgatan er en skjult perle. Utenfra ser den ut som en litt gammeldags kjerringbutikk. Men inne finner du et hyggelig og kunnskapsrikt personale og vakre kjoler som koster rundt tusenlappen.

I Gamla Stan finner du butikken Redningsplankan med fantasifulle klær, selv for dem som bruker størrelser over 40.

Selv har jeg blitt litt lei av linkjoler, men har du ikke det, så burde du gå direkte til den flotte K&Us-butikken på Söder.

Og er du på jakt etter lekre sko i størrelser opp til 44–45, så er Great Shoes et paradis!

 • COS, Biblioteksgatan 3.
 • Jacobssons, Kungsgatan 53.
 • Räddningsplankan, Köpmanstorget 10.
 • K&Us, Hornsgatan 1.
 • Great Shoes, Sankt Göransgatan 63.
Shopping i Stockholm
SHOPPING:

I Biblioteksgatan ligger blant annet butikken COS.

Våre shopping-favoritter

Parfymeriet Cow midt i byen er som en godtebutikk for kvinner og har veldig kyndig personale. Hvis du trenger råd om sminke, så spør her!

Det er ikke akkurat billig, mitt kredittkort har gitt fra seg mange dype sukk her, men jeg føler meg veldig lykkelig når jeg går hjem med min lille godtepose (og jeg har brukt alt jeg har kjøpt, det er jo ikke alltid man gjør det).

Det franske parfymeriet Sephora ligger ikke langt unna, og har et utrolig utvalg. Det vekker minner fra da jeg bodde i Nice.

I nærheten av Cow ligger Antikt Gammalt & Nytt som også fører smykker. Bare å gå inn i den stappfulle lille butikken er en opplevelse. Her kan du kjøpe et par klipsøreringer fra 60-tallet, en tiara eller en liten snerten hatt.

Zanslöza Zmycken, som nå ligger i galleriet i PK-huset ved Hamngatan, er også en kilde til mye glede! Her må det advares mot akutt «jeg-vil-ha»-begjær.

 • Cow, Mäster Samuelsgatan 9.
 • Sephora, Biblioteksgatan 2–4.
 • Antikt Gammalt & Nytt, Mäster Samuelsgatan 11.
 • Zanzlöza Zmycken, Hamngatan 10.

Gratis aktiviteter i Stockholm

Gjør som en ekte stockholmer og begynn med å sjekke ut Parkteaterns program de dagene du er i byen. (Gå inn på kulturhusetstadsteatern.se og klikk deretter på Parkteatern).

Finner du en kul forestilling? Kjøp med deg litt piknikmat og -drikke, ta med noe å sitte på og gå ganske tidlig til parken der forestillingen foregår.

Mange er der minst en time i forveien. Sitt i gresset, spis og nyt. Ofte er det fantastiske forestillinger. Og de er gratis!

Oppleve Parkteatern Stockholm
UNDERHOLDNING:

 Storbyen er dyr, men Parkteatern er gratis – og veldig bra!

Kaffe i Stockholm

Jeg elsker Snickarbacken 7, en bortgjemt liten kafé (det føles som man har fått vite om en hemmelighet når man har funnet frem dit). Stedet ligger i en gammel stall! Og god kaffe har de også.

Eller så slår du på stortrommen og slentrer inn på den überherlige Wienercaféen, med masse gulldekor og så stor takhøyde at du kan bli svimmel. Her baker de wienerbrød tre ganger om dagen (kl. 7.30, kl. 11.00 og kl. 14.30), så pass på å komme rundt den tiden. Et nybakt wienerbrød koster 42 kroner, en kanne kaffe 44. Men her får du mye smak og masse miljø for pengene.

Vil du snuse inn atmosfæren på de ekstra eksklusive stedene, bør du prøve tesalongen på Svenskt Tenn. Estrids sukkerkake og en kanne te koster rundt 90 kroner.

Hvis det er vakkert vær, så er bakgården til Vetekatten et godt tips. Du får spørre deg frem og gå i sikksakk gjennom hele kafeen for å finne frem dit.

 • Snickarbacken 7 ligger i Snickarbacken 7 (joda, kafeen heter det samme som adressen).
 • Wienercaféet, Biblioteksgatan 8.
 • Svenskt Tenn, Strandvägen 5.
 • Vetekatten, Kungsgatan 55.
Koselig kafé Stockholm, Svenskt Tenns tesalong
STIL:

Finn frem til Svenskt Tenns tesalong, hvor du kanskje kan møte Maggan Hägglund.

Under Kastanjen

Det lille torget Brända tomten, med det store kastanjetreet, er kanskje det vakreste i hele Stockholm. Du kan ta en kopp kaffe eller spise lunsj eller middag på restauranten Under Kastanjen, som har rimelige priser.

 • Under Kastanjen, Kindstugatan 1.
Brända tomten i Stockholm
MALERISK:

Gå litt vekk fra de travle gatene i Gamla Stan og bare nyt på Brända tomten.

© Fotolia

Hotell Stockholm

Hvis du går forbi Grand Hotel og fortsetter utover på Skeppsholmen og holder deg til venstre, så kommer du til Hotel Skeppsholmen. Det går utmerket an bare å ta en kopp kaffe på hotellets restaurant Långa Raden. Sitt og bare nyt på terrassen, det er nesten utrolig å tenke på at man faktisk bare er noen minutter unna storbybråket.

 • Hotel Skeppsholmen, Långa Raden, Gröna gangen 1.

Bydelen Kungsholmen er trendy og trivelig. Her kan du spise lunsj ute på den gyngende flåten Mälarpaviljongen. Maten er fersk og god, men regn med å måtte betale nesten 200 kroner for en cæsarsalat – men du kan også nøye deg med bare en kopp kaffe eller kanskje et glass vin.

 • Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 64.
Utservering på Mälarpaviljongen ved Norra Mälarstrand i Stockholm
Populært:

På solfylte kvelder er det smekkfullt på Mälarpaviljongen ved Norra Mälarstrand.

Stockholm museum

Fotografiska er et museum som ligger bare et lite kameraklikk fra Slussen. Om sommeren har de en fantastisk uteservering, du sitter nesten i vannet og kan se på båtene som seiler forbi.

Restauranten inne i museet er også bra, men da må du betale inngangspenger til museet også.

 • Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22.
Fotografiska museet i Stockholm.
FAVORITT:

Fotografiska museet med sjenerøse åpningstider er en favoritt.

Utesteder i Stockholm

Det finnes hippe barer hvor man står og trenger seg tre i bredden ved disken og skriker til hverandre for å høres over den høye musikken. Sånne steder går ikke jeg på.

Men så finnes det barer hvor man kan sitte å slappe av i et herlig miljø og bare ta et glass og nyte stemningen. Sånne steder går jeg på. Og for tiden bestiller jeg gjerne noe alkoholfritt i glasset.

Mine forslag er:

KB, en liten bar og et historisk kunstnersted med veggmalerier (alle malerier symboliserer noe man kan drikke, og man kan more seg med å gjette på hva mens man selv drikker noe godt). Her er det trivelig med mange kulturpersonligheter og helt vanlige mennesker i alle aldre.

 • KB, Smålandsgatan 7.

Guldbaren på Nobis Hotel ved Norrmalmstorg. Gå gjennom resepsjonen og ta til venstre opp trappen. Her kan det av og til være trangt om plassen, men da kan man sitte ute i loungen, som føles som et utendørs torg inne.

 • Nobis Hotel, Norrmalms torg 2–4.

Cadierbaren på Grand Hotel. Gå gjennom det staselige inngangspartiet hvor du blir hilst velkommen av stilige herrer i uniform. En liten trapp opp, og du tar til høyre inn i baren. Her har du flott utsikt mot slottet, og det føles luksuriøst og herlig.

Det er nok å bestille et glass vin (regn med å betale minst en hundrelapp for det!) eller nyt en Ramlösa mens du synker ned i myke lenestoler eller sitter ved bardisken. Nipp til glasset og bare nyt miljøet. Du kan drikke billigere vin andre steder, men da får du ikke denne atmosfæren.

 • Grand Hotel, Södra Blasieholmshamnen 8.
Drink i Guldbaren på Nobis Hotel ved Norrmalmstorg
GULL:

Bli blendet av både innredning og drinker i Guldbaren.

Kultur i Stockholm

En solrik dag i området rundt Nytorget på Söder kan du sjekke ut hvilke trender som gjelder i Stockholm akkurat nå. Hva slags skjegg bør hipsterne anlegge, hva serverer det eksotiske gatekjøkkenet, hvilken barnevognmodell er in i år.

 • Urban Deli, Nytorget 4.
 • Nytorget 6 ligger i, ja, Nytorget 6.
kjøpesenter stockholm
Kjøpesenter i Stockholm:

Kan med fordel tilbringes i M.O.O.D.-galleriet. Mitt favorittkjøpesenter med morsomme kaffebarer, hyggelige butikker og koselig stemning, som ligger i Regeringsgatan 40.

Beste restaurant i Stockholm

Og så var det middag! Jeg elsker å gå ut å spise middag i en time eller to bytte miljø, spise godt og bare være til.

Er det en vakker sommerkveld, så forsøk å få bord på Sturehof ved Stureplan. Hvis du sitter på deres uteservering kan du sjekke ut alt som rører på seg på byen. Ikke billig, men morsomt og med god mat.

Hvis du bestiller bord på Café Facile, så kan du oppleve både Paris og Stockholm samtidig. En liten urfransk restaurant med kjempegod mat og rimelige priser.

Jeg er den typen som liker oppgradert svensk husmannskost. Konstnärsbaren er veldig hyggelig og maten veldig god. Kveldens husmannsrett ligger rundt 160 kroner. Her spiser jeg og min samboer Anders middag hver mandag kveld, sittende ved det runde bordet med den lille sofaen.

Eller dra ut på Djurgården og spis middag på de klassiske vertshuset Ulla Winbladhs uteservering. Sjekk «Alltid på Ulla» på menyen, så finner du for eksempel Bellmanns stekte strömning for 155 kroner.

 • Sturehof, Stureplan 2.
 • Café Facile, Luntmakargatan 99.
 • Konstnärsbaren, Smålandsgatan 2.
 • Wärdshuset Ulla Winbladh, Rosendalsvägen 8. 

GODE TIPS

 • Ta med deg gode sko. Du kommer til å gå mye.
 • Sjekk prisene før du bestiller mat og drikke. Så slipper du å bruke opp reisepengene på kaffe latte til 47 kroner eller en slapp salat til 125. Mange steder i Stockholm er dyre. Velg riktig restaurant som du blir i godt humør av, mett og har penger igjen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...