© Getty

Tør du reise på voksen-språkreise?

Drømmer du om en litt annerledes ferie? Språkreiser for voksne blir stadig mer populære.

29. mars 2016 av Victoria Wæthing og Kathrine Gram Ellingsen

Språkreise, sier du? Er ikke det bare for ungdom? Nei, langt fra. Slik var det kanskje før, men ikke nå lenger.

Mange nordmenn ønsker seg noe mer enn late dager på stranden og derfor blir språkreiser for voksne stadig mer populært, og folk reiser tilbake – og ikke bare for språkets skyld, men for vennskap og kjærlighet til land og kultur.

– Jeg arrangerte en tur til Martinique i Karibien for et eldre par som ville lære fransk, men som ikke syntes Frankrike var eksotisk nok. Mange vil utenfor Europa, de vil se land som er eksotiske. Latin Amerika, Cuba og Mexico er populære reisemål, forteller Janne Myrhaug, som er leder i Language Abroad, et selskap som retter seg særlig mot en voksen målgruppe.

Etter flere år i reiselivsbransjen så hun behovet for kurs tilrettelagt for studenter og voksne som ønsket å lære et nytt språk. Spansk, fransk og italiensk er fortsatt favorittene hos nordmenn som etterspør språkreiser, mens engelsk dominerer businesskursene. Språkkurs for voksne tilbys imidlertid over hele verden, og du møter mennesker fra alle land i klassen din.

Flere voksne vil ha språkkurs

– Folk reiser mer, og er godt vant. Derfor forventer de også mye, voksne mennesker som melder seg på språkreise. De vil ha det eksotisk, og de vil ha høy standard. Samtidig ser vi at det er et større behov for karriereutvikling, og mange trenger å lære et nytt språk, sier Myrhaug.

Hun forteller at bransjen har derfor en stigende etterspørsel etter såkalt «smart-ferie» der man kombinerer språkkurs med for eksempel kulturelle eller sportslige ferieaktiviteter.

– Det er gøy, og det hjelper deg også til å bli bedre kjent med en ny kultur, for på den måten får du brukt det nye språket andre steder enn i klasserommet og i butikken.

© Language Abroad

Så virker det også ganske fristende: Yoga på stranden i Mexico der du kan gjøre solhilsen i morgendis med sjøen til utsikt, eller lunsj med pasta og en nydelig Chianti-vin i romantiske omgivelser på den italiensk landsbygda.

Kanskje har du lyst på kiting i Frankrike sammen med erfarne surfere, eller fortape deg i en sensuell tango i de nedslitte tangobarene i Buenos Aires - akkurat slik man gjorde på Evitas tid. Eller hva med en ridetur i flott natur? Mulighetene er utallige!

Språkreisene som tilbys voksne i dag er noe ganske annet enn det som tidligere var foreldres store skrekkscenarier. Mange vil likevel forsikre seg mot å havne i en gruppe med festgale tenåringer, og derfor er det mange reisebyråer som arrangerer spesielle kurs for 40 og 50 pluss. Mange klasser har elever fra 25 til 60 -70 år.

Bo i private hjem

Reisevante voksne er ofte skeptiske til å bo hos en vertsfamilie, men reisebyråene anbefaler nettopp det.

– Privat innkvartering er en unik mulighet til å komme tett innpå en ny kultur og til å praktisere språket, mener Janne Myrhaug.

Som voksen språkreisedeltager står du imidlertid helt fritt til å velge hvor du vil bo. Språkbyråene har et variert tilbud når det gjelder innkvartering. Ofte har du valget mellom vertsfamilie eller hotell, og noen tilbyr også muligheten til å bo hos læreren din og få språklig individuell oppfølgning.

– Vi tilbyr blant annet såkalt International Learning Home Stays, forteller Ludmilla Gauslaa i Språkreisebyrået, som er en av Norges største arrangører av språkreiser for voksne med turer over hele verden.

Også hun bekrefter at språkreiser for voksne er blitt mye mer etterspurt de siste årene.

– I slike International Learning Home Stays har du minimum tre timer og opp til seks timer undervisning hver dag, og bor med eget rom og bad. Noen kurs, som Business engelsk, tilbys ofte med opphold på lekre hoteller. Byrået kan finne alt fra rimelige alternativer – som å bo hos en vertsfamilie, til luksushoteller, forklarer Gauslaa.

© Getty

Nye vennskap er også en av hovedgrunnene til at mange drar tilbake til samme by på språkreiser, i følge Ludmilla Gauslaa. Mange ønsker å utvide oppholdet med noen uker, og det lar seg som regel ordne når du er der.

Språkkurs tilbys året rundt på de fleste nivåer. Som oftest skal du ta en språktest før kurset begynner slik at du kommer på riktig nivå. Kursene begynner kontinuerlig gjennom året.

Gjennomsnittlig kurslengde er seks uker, men svært få reiser akkurat så lenge. Det er typisk at de som reiser om sommeren, tar kurs på to, tre eller fire uker, mens de som reiser ellers i året, ofte blir i 12 uker eller lengre.

Uansett hvor lenge du velger å bli, får du stort utbytte av en språkreise. Du lærer et nytt språk og stifter samtidig bekjentskap med mennesker fra hele verden. Du lærer masse og får nye venner samtidig som du har ferie – kan det bli bedre?

 

Reidun reiste til Valencia

Reidun Marina Dybwad (52) hadde ikke planlagt noen språkreise, men var så heldig å vinne en slik reise da hun besøkte Reiselivsmessen sist vinter.

– Og så jeg som aldri vinner noen ting! Dette var jo midt i blinken for meg som er ekstremt språkinteressert, forteller Reidun.

Reidun snakker helt eller delvis syv språk, og har jobbet i Utenriksdepartementet i 12 år, der hun har bodd i byer som Houston, Geneve og Brüssel. Så dette var en drømmepremie for en reiseglad kvinne. Premien var en ukes opphold og undervisning i vakre Valencia sist juni, og Reidun var strålende fornøyd med oppholdet.

– Jeg var eldst med mine 52 år, men det spilte ingen rolle. Jeg hørte om andre klasser som hadde elever opp til 70 år! Vi var åtte i klassen, med dedikerte og entusiastiske lærer og undervisning fra kl 09 – 13 hver dag. Etterpå var det et stort tilbud av utflukter, og vi dro sammen på paella-kurs, sightseeing, museer og på stranden. Vi ble gode venner i klassen min, og flere har jeg fortsatt kontakt med. Valencia er jo selve kunst- og kulturbyen, så det var så mye å se og gjøre!

– Jeg bodde en uke hos en trivelig dame som heter Lola Benloch, hun kunne kun spansk, så det var en utfordring med min gymnas-spansk, men her var det bare å kaste seg uti det! Men jeg lærer fort, og i løpet av oppholdet ble jeg veldig mye flinkere. Lola hadde også en tysk student boende hos seg, og vi hadde flere deilige middager sammen der hun serverte oss typiske spanske retter.

Reidun forstår at voksne mennesker kanskje kan være litt skeptiske til å bo privat, men selv mener hun det er en kjempefordel når det gjelder å lære språket.

– Dessuten får du eget rom og ofte eget bad, og er ellers så mye på farten at det er lite du ser til vertskapet. Men du står fritt til å velge hotell også, om du heller vil bo slik. Jeg ble i Valencia i fire dager etter at skoleuken var over, da bodde jeg på hotell, og det var deilig da bare å rusle rundt alene i den byen jeg var blitt kjent i – og kunne snakke med de innfødte. For det er de færreste av dem som kan engelsk!

Reidun har ett godt råd til slutt:

– Jeg anbefaler på det sterkeste at du reiser alene, da lærer du språket mye fortere og får mye lettere nye venner. Bare gled deg – du får det helt topp! Jeg skal på en slik reise igjen – neste gang tror jeg turen går til Mallorca!

© Language Abroad

Disse tilbyr språkreiser for voksne

Language Abroad tilbyr engelskkurs i Storbritannia, spanskkurs i Spania, franskkurs i Frankrike, italienskkurs i Italia,tyskkurs i Tyskland, portugisiskkurs i Portugal og kinesiskkurs i Kina.

BLTS Språk og Studier tilrettelegger for kurs i engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk og portugisisk.

Språkreisebyrået tilrettelegger for kurs i engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, portugisisk, russisk, kinesisk og japansk.

EF Internasjonale Språkskoler tilbyr kurs i engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk og kinesisk. Har også spesifikke kurs rettet mot personer fra 25 år og oppover, der du kan kombinere språk med blant annet markedsføring, IT eller internship-program.

LISA! Språkreiser har kurs i engelsk, spansk, fransk, italiensk, russisk, polsk, tysk, kinesisk, japansk, thailandsk og arabisk.

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...