© Tore Fjeld

Se hva som skjedde da mor og sønn testet Berit Nordstrands Omstart 30 diett

Fra å spise 10 brødskiver til lunsj, har 17 år gamle Nils Harloff begynt å ta med salat som skolemat. Sammen med moren har han lagt om kostholdet. En av effektene er at diabetikeren trenger mindre insulin.

19. mars 2020 av Bjørnhild Fjeld

Tidligere kunne jeg våkne flere ganger hver natt med lavt blodsukker, og jeg gikk bare amok i kjøleskapet. Og så ble blodsukkeret kjempehøyt, og jeg måtte ta insulin, forteller Nils, som fikk diabetes type 1 da han var 10 måneder gammel. 

Sammen med resten av familien har han testet ut Berit Nordstrands kostholdsprogram Omstart 30 – som er en 30-dagers plan hvor du eliminerer råvarer som kan bidra til lekk tarm og inflammasjon, og introduserer flere råvarer som kan bidra til vedlikehold og gjenoppbygging av tarmslimhinnen. 

– Siden diabetes er en autoimmun sykdom, er det ofte betennelser i kroppen. Etter at jeg begynte å spise annerledes har jeg mye jevnere blodsukker, huden er blitt finere og jeg våkner ikke lenger om natta og må spise, sier Nils. 

– Og så er du blitt mye mer stabil i humøret, du er i et jevnt godt humør, sier mor Nina.

 Nina er svært glad for den positive forandringen hos sønnen. 

© Tore Fjeld

I 30 hele dager fulgte Nils, mor Nina (45) og far Eilif (48) en ganske streng diett der de kuttet ut alle matvarer som inneholder blant annet gluten, melk, sukker og belgfrukter. Til gjengjeld spiste de masse grønnsaker, spiste mer fisk, tok tran og drakk kimchi og kombucha for å gi næring til de gode tarmbakteriene. 

– Jeg hadde aldri klart å gjøre dette alene uten at familien var med på det, sier Nils. 

De to småsøsknene på 11 og 14 var ikke med på omstarten, men de fikk jo mye av den samme maten de også. 

– Alle tre er veldig glad i grønnsaker, heldigvis, sier mor Nina. Den første uka av omstarten var tung. Da var humøret dårlig, og det var uvant å ikke kunne spise det de var vant til. Nils tok med to salater på skolen for å bli mett, og Nina følte at hun sto på kjøkkenet og laget mat hele tiden.

– Etter halvannen uke begynte vi å merke positive endringer, og da gikk det lettere, sier moren. Men – det er likevel noen ting som er vanskelig for en tenåring å leve uten. Spesielt i sosiale sammenhenger.

– Jeg er veldig fotballinteressert, og når Liverpool spiller kamp, pleier vi å samles i kjellerstua og spise popkorn. Det må jeg innrømme at jeg syntes var litt vanskelig å unnvære. Men så oppdaget jeg grønnkålchips, som er kjempegodt. Mens de andre spiste popkorn, satt jeg der med grønnkålchips og dip, forteller Nils. 

Berit Nordstrands glutenfrie vafler uten egg og melk har også vært bortimot «livsnødvendige» mener han. Familien setter gjerne vaffelrøren i kjøleskapet kvelden i forveien, noe som Berit Nordstrand også anbefaler. Da brytes nemlig fytinsyren som er i kornet ned, og vaflene blir enda mer mage-tarm-vennlige. Mørk sjokolade er en annen godsak Nordstrand anbefaler, det å få «lov» til å spise 40 gram av den om dagen synes Nils er helt topp. 

– Den er kjempegod, sier han 

Prøv 3 av "Omstart-30"-oppskriftene:

Blomkålpizza med spekeskinke

Gresk salat med smilende egg

Glutenfrie vafler uten egg og melk

Nils, moren Nina og faren Eilif takker Berit Nordstrand for hjelpen de har fått gjennom omstartsprogrammet hennes

© Tore Fjeld

I løpet av de 30 dagene som omstarten varte, fulgte Nils sammen med moren og faren kostholdsrådene til Berit Nordstrand veldig strengt. 

– Jeg ble for eksempel ikke med ut på restaurant, jeg syntes det ble for komplisert, sier 17-åringen. Rett etter at omstarten var ferdig, var det jul, og da skeiet de ut. Men da julefeiringen var over, begynte de å følge Nordstrands råd, og det har de fortsatt med siden. 

– Jeg har ikke spist brødskiver siden november, men det gjør ingen ting, for nå har jeg de diggeste lunsjene som de andre på skolen er misunnelige på. Nils har merket mange positive effekter av å endre kostholdet. – Jeg får mer energi, jeg sover bedre og jeg får bedre konsentrasjon. I tillegg har jeg blitt sterkere, jeg klarer å løfte tyngre vekter når jeg trener, forteller han. Også mor Nina merker godt forandringen, både på seg selv og sønnen. 

Les også: Helsetallene du bør følge ekstra med på!

– Jeg gråt da vi var ferdig med de 30 dagene, for jeg var så redd for at Nils skulle begynne med 10 brødskiver igjen, sier trebarnsmoren. Men det viste seg å ikke være noen fare for det, 17-åringen ser at det nye kostholdet er bra for ham. 

– Brødskiver av kneippbrød er jo egentlig ikke så godt. Da jeg var liten fikk jeg de beste matpakkene med frukt og grønt på grunn av at jeg har diabetes. Men jeg ville gjerne være som de andre, og da jeg kunne begynne å spise brødskiver ble jeg veldig glad i det, forteller Nils.

Som diabetiker er han nødt til å følge nøye med på blodsukkernivået, og sette insulinsprøyter når blodsukkeret er for høyt. Etter kostholdsomleggingen er behovet for insulinsprøyter blitt betraktelig mye mindre. 

– Noen mener jo at det bare er å spise hva du vil, og sette insulin for å regulere, men vi tror ikke at det er bra for kroppen hans på sikt å bruke for mye insulin. Jeg har veldig stor sans for Berit Nordstrands filosofi om mat som medisin, sier Nina.

Les også: Derfor er det sunt å spise nøtter

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...