Klar for keto av Martina Johansson, lavkarbo, keto-diet
© Tore Fjeld // Lille Måne Forlag

Keto-dietten: Den ekstreme lavkarbo-dietten

80 prosent av næringen er fra fett, og helst mettet fett. Martina Johansson (35) har ingen problemer med å innrømme at hennes diett er ekstrem, men hun mener at mange mennesker vil ha store helsefordeler ved å bytte til keto-kosthold.

22. januar 2020 av Bjørnhild Fjeld

Martina Johansson

Alder: 35 år. Bor: I Gøteborg. Yrke: Sivilingeniør, jobber med doktorgrad i medisin. Blogger, foredragsholder og forfatter av flere bøker om biohacking og ketogent kosthold. Aktuell med: Bøkene «Klar for keto – den komplette boken om ketogen kost» og «Betennelsesfri – en ny forståelse av årsaken til sykdom». 

Keto-diett, Martina Johansson, lavkarbo, ketodiett,

KETO-MÅLTID: En slik tallerken kunne Martina Johansson godt spise. Avokadoen inneholder godt med fett, riktignok ikke så mye mettet fett, men med en fet dressing vil dette være et godt keto-måltid. 

© Tore Fjeld

Fra å være vegetarianer i 10 år, har Martina Johansson de siste 10 årene spist etter et strengt keto-kosthold. Det vil si: Ikke brød, ikke sukker, ikke nøtter og frø, ikke frukt, ikke belgfrukter, ikke alkohol – kun kjøtt, grønnsaker, fett og litt fisk og egg. 

Hun har i flere år vært en av Sveriges mest populære kostholdsbloggere, og har gitt ut en rekke bøker. Nå i høst kommer to av bøkene på norsk.

– I de årene jeg var vegetarianer var jeg ofte syk, kroppen fungerte dårlig og jeg var mye hos legen. Jeg slet med mageproblemer, irritabel tarm og søvnproblemer, jeg var deprimert og hadde det rett og slett ikke bra. Jeg var også undervektig, forteller Martina.

Det tok imidlertid mange år før hun konkluderte med at det var kostholdet som var skyld i helseproblemene.

– Jeg studerte til å bli sivilingeniør, og ble kjent med professor Göran Petersson ved Chalmers-universitetet, som er ekspert på kjemisk miljøvitenskap. Da han begynte å snakke om sammenhengen mellom kosthold og helse, fanget han interessen min, forteller hun. 

For selv om Martina var vegetarianer spiste hun ikke spesielt sunt. Hele kostholdet var tvert imot basert på karbohydrater, og det gikk i bagetter, yoghurt, frokostblandinger, nudler, boller, godteri og halvfabrikata.

Det professor Göran anbefalte, var å spise så naturlig som mulig. Sukker og raske karbohydrater er ikke naturlig, mens kjøtt med høyt innhold av mettet fett er det mennesker har spist siden tidenes morgen.

– Det var veldig fremmed for meg å akseptere at fett skulle kunne være sunt, sier Martina, som nå jobber med en doktorgrad i medisin. 

Les også: Lavkarbo-pannekaker med kremfløte

Keto diett, "Klar for Keto", lavkarbo, ketodiett.

TILGJENGELIGE RÅVARER: I keto-dietten er alle råvarene lette å få tak i. Ingrediensene er kjente og kan handles inn over alt. 

© Tore Fjeld

Men etter at hun sakte, men sikkert aksepterte fett som sin nye, primære energikilde, opplevde hun at kroppen fungerte bedre og helsa kom tilbake.

– Ulike matvarer kan gi betennelsesreaksjoner i kroppen. Derfor er nettopp det å dempe betennelser nøkkelen til å føle seg bra og å bli så frisk som mulig, mener Martina.

Og det er nettopp her Martina skiller lag med de fleste andre ketoforfattere. Hun mener for eksempel at vi bør unngå nøtter og frø, fordi det skaper betennelser. Og naturligvis skal vi holde oss unna sukker og gluten fra korn. 

Det verste kostholdet vi kan ha er en kost basert på pasta, nudler og brødskiver, i selskap med smågodt, brus og andre søtsaker, samt sukkerholdig yoghurt som mellommåltid.

På den motsatte enden av skalaen er villfanget fisk, kjøtt fra gressbeitende dyr, naturlig fett fra smør eller kokosolje og grønnsaker som spinat, brokkoli og blomkål det beste.

Keto og ketogent kosthold er ikke noe nytt, det har hatt sin trofaste fanskare i mange år. Det som skiller Martinas filosofi fra andre ketoforfattere er hennes strikte fokus på fett som energikilde.

– Jeg spiser slik at 80 prosent av kaloriene kommer fra fett. Og da først og fremst mettet fett. Det umettede fettet er også bra, men det er mettet fett vi har på kroppen. Det mettede fettet er fast, det umettede fettet er mer dissete. Sånn blir det også i kroppen, forklarer hun.

Grunntanken bak keto-kosthold er at du ved å kutte ut karbohydrater, vil lære kroppen å bruke fett som energikilde, såkalt ketose. 

Keto-diett, Martina Johansson, lavkarbo, keto-diett

IKKE FANATISK: – Hvis jeg får lyst på pizza, så vil jeg naturligvis spise det, sier Martina. 

© Tore Fjeld

Det høres unektelig merkelig ut å spise fett for å bli kvitt fett, men Martina og andre keto-entusiaster er standhaftige på at det fungerer.

– Dersom du er overvektig vil du høyst sannsynlig gå ned i vekt med keto, men det er ingen gratisbillett til vektnedgang. Du kan snarere kalle ketogen kost en vektnormaliserende kost fordi du sjelden eller aldri får underskudd på kalorier, hvis du ikke vil, forklarer forfatteren. Selv gikk hun opp 15 kilo etter å ha begynt med keto, noe som var ønsket for å få en fastere og mer muskuløs kropp.

Nå er det ikke sånn at Martina sitter og spiser kremfløte med skje – hun spiser rene, naturlige råvarer som inneholder mye fett i utgangspunktet. I stedet for å skjære vekk fettranden på koteletten, spiser hun den med glede. Og hun spiser alle deler av dyret, også innmat, talg og andre råvarer som ofte blir kastet.

– Spiser du et rent kjøttstykke er du langt på vei med å få inn mesteparten av energien fra fett. Og det er jo fettet som gjør at maten smaker godt, mener hun.

De få karbohydratene hun får i seg, kommer fra grønnsaker som vokser over jorden.

– Jeg er ikke fanatisk. Hvis jeg skulle få lyst på en pizza, så vil jeg naturligvis spise det. Men jeg får ikke lyst på det lenger, fordi jeg har det så utrolig bra med dette kostholdet, sier hun.

Martina mener også at det er ganske ukomplisert å følge hennes ketogene kostholdsråd. Det er råvarer du får tak i overalt, som ikke er tilberedt på noen spesielt komplisert måte.

– På en typisk dag starter jeg kanskje med litt egg, bacon og kaffe til frokost. I løpet av dagen spiser jeg en kjøttbit, smør, spinat og brokkoli. Jeg har ikke noen spesiell plan over måltidene, jeg spiser når jeg er sulten og spiser til jeg blir mett. Det mener jeg er den naturlige måten å spise på.

Martina har naturligvis fått med seg debatten om kjøtt og klima, men mener denne er helt på villspor. 

– I begynnelsen fikk jeg dødstrusler fra vegetarianere fordi jeg snakket om å spise kjøtt. Det har heldigvis gitt seg. Jeg er opptatt av at vi skal spise mat som er produsert lokalt. Vi bor i Norden, hva kan vi dyrke her om vinteren? Det å spise lokalprodusert kjøtt fra dyr som har det bra, mener jeg er et bra valg.

Eks-vegetarianeren kjøper helst kjøtt direkte fra bonden, for eksempel kjøpte hun nylig 40 kilo oksekjøtt fra en lokal gård.

– Når du handler på den måten trenger det ikke å bli så dyrt å spise keto, sier hun. 

Les også: Enkel lavkarbo-kake med ostekrem

"Klar for keto", Keto-diett, lavkarbo, keto-diett

BOKAKTUELL: Martina er aktuell med boken «Klar for Keto». Lille Måne, 349 kr. 

© Lille Måne Forlag

Biohacking:

Handler om at man betrakter kroppen som en programmerbar, biologisk datamaskin der man ved hjelp av ulike «hacks» kan forandre og forbedre sin indre biologi. «Hacks» kan være alt fra kosthold, kosttilskudd, rutiner til spesielle treningsformer.

KETOGENT KOSTHOLD

Kosthold der du spiser svært lite karbohydrater, slik at kroppen lærer seg å bruke fett som energikilde i stedet for karbohydrater. I praksis betyr det å utelukke brød, pasta, poteter, ris, frukt, mel og sukker fullstendig.

Hva betyr 80 prosent fett?

Martina Johansson sier at hun får i seg 80 prosent av energien fra fett, resten er proteiner og veldig lite karbohydrater. For en person med normal forbrenning vil dette si cirka 200 gram fett, siden hvert gram fett inneholder 9 kcal.

Dette kan for eksempel være:

3 speilegg (31 g fett)
100 g stekt bacon (43 g fett)
100 g avokado (20 g fett)
200 g lammekotelett med fettrand (44 g fett)
50 g meierismør (40 g fett)
60 g seterrømme (21 g fett) 

Les også: Keto-dietten: Parmesanbrød

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...