høyt blodtrykk stress og behandling
Roer ned:

Tina har trappet ned. For første gang siden 2004 har hun ikke høyt blodtrykk.

© Gerda Lyngsaa

– Først nå lytter jeg til kroppen min

Etter 10 år har med høyt blodtrykk har Tina Holmgaard (51) endelig forstått sammenhengen mellom livsstil og kroppens reaksjoner.

1. august 2017 av Gitte Høj

Tina Holmgaard var knapt 40 år da hun fikk høyt blodtrykk. ­Årsaken var stress. 

Men det skulle gå mer enn ti år før hun for alvor forsto sammen­hengen mellom livsstil og kroppens reaksjoner. 

Mindre enn en uke etter at Tina Holmgaard (51) skiftet jobb i mars 2016, skjedde det et mirakel. Da hadde hun hatt høyt blodtrykk i 12 år, tatt medisin og forsøkt daglig mosjon, spise grønt, grovt og fettfattig.

– Den dagen måler jeg blodtrykket som jeg pleier, og for første gang siden 2004 har jeg ikke høyt blodtrykk! Jeg er overrasket og blir selvfølgelig veldig glad.

Først da går det for alvor opp for henne at hun har hatt det altfor travelt og lyttet altfor lite til kroppen sin de siste ti årene. Nå kan hun si at hun hadde vent seg til å leve på et for høyt gir samtidig som hun ignorerte kroppens signaler.

Stresset seg syk

I 2004, da Tina ventet familiens attpåklatt, begynte blodtrykket plutselig å endre seg. Inntil da hadde det ligget på 110/60. Hun hadde spenninger i nakken, men ellers ingen symptomer på det som ble et svært høyt blodtrykk på 170/130.

Hun fikk vite at det var stressrelatert. Det ga mening, for hun hadde mange jern i ilden. Hun fikk medisin, men blodtrykket gikk ikke ned. Da sønnen ble født var han litt for liten, og mor og sønn var innlagt på sykehus i fire uker. Med ny medisin falt blodtrykket til 140/90.

– Jeg trodde det var noe forbigående og var mest av alt opptatt av babyen.

Da Tina et halvt år senere begynte å jobbe igjen, fikk hun fortsatt medisin og fikk målt blodtrykket hver tredje måned. Blodtrykket så ut til å leve sitt eget liv.

Når hun følte seg utmattet og hadde hodepine, hadde hun behov for mer medisin. Til gjengjeld kunne hun nøye seg med mindre medisin når hun hadde det bedre. Blodtrykket var konstant for høyt, men hun hadde en forventning om at det ville gå over av seg selv.

– Jeg gjorde det jeg kunne for å leve sunt. Hadde fokus på daglig mosjon og på å holde vekten.

– Sint og frustrert

Men så opplevde Tina en vanskelig periode med skilsmisse, og hun begynte å røyke. 

Sigarettene ble etter hvert lagt bort, men etter et par måneder med ny jobb på en hjertemedisinsk avdeling med lang reisevei, følte hun seg mer trøtt enn normalt. Hun ble forskrekket da legen målte blodtrykket til 160/112.

– Jeg fikk henvisning til en hjertelege på min egen avdeling, og skannet hjertet. Heldigvis var det fint, og jeg fikk justert medisinen og gikk fra tre preparater til ett.

Etter en halv dag forsvant tyngden i hodet. Men noe var forandret:

– Under samtalen med hjertelegen forsto jeg at blodtrykket var kronisk. Det gikk opp for meg at jeg også kunne få blødning i hjernen og bli rammet av blodpropp. Selv om jeg er sykepleier, forsto jeg det først der og da.

Samtidig var Tina lettet over at hun kunne få hjelp. Det verste var å være avhengig av medisin.

– Jeg var sint og frustrert over at jeg ikke hadde kontroll.

Hun kjøpte et blodtrykksapparat og målte morgen og kveld. Hun visste at det slet på kroppen hvis blodtrykket varierte for mye.

Funnet roen

Så fikk hun ny jobb med kortere reisevei. Tina har aldri tatt så lite medisin og hatt så lavt blodtrykk som nå.

Hun tar fiskeolje hver dag, spiser fisk minst en gang i uken og går en tur alene hver eneste dag.

Den største forandringen handler imidlertid om det mentale. Hun tør å kjenne etter hvordan hun har det, og reagerer umiddelbart når det er for mye på programmet.

– Jeg har funnet roen til å ta temperaturen på om jeg har det bra. Jeg får gjerne nakkespenninger når det går for fort. Da vet jeg at det er en risiko for at blodtrykket stiger. Jeg ser hvor mange ganger kroppen har forsøkt å si ifra og i hvor høy grad kroppens reaksjoner henger sammen med psyken. Blodtrykket mitt reagerer på hvordan jeg lever og har det, sier Tina. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...