Overraskende usunt:
Overraskende usunt:

Skjulte sukkerbomber finnes i overveldende mange matvarer, og forbrukerne må trå varsomt for å ikke gå i fella.

© Getty Images

- Ikke la deg lure av de skjulte sukkerbombene!

Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand forklarer hvorfor du alltid bør lese varens innholdsdeklarasjon.

16. mars 2019 av Merethe Hommelsgård

Pleier du å ha sukker til tacoen? Ikke det? Det kan være du helt ubevisst har hatt det likevel! 

Ferdigblandet tacokrydder er nemlig en av mange, overraskende, skjulte sukkerbomber du kan støte på hos matvarekjedene. 

Dersom du er en av dem som slenger med deg en pakke taco-krydder til fredagskosen fra butikkhyllen uten å sjekke noe særlig videre hva den inneholder, kan du i verste fall risikere å få i deg en del unødig sukker.. 

Slike skjulte sukkerbomber finnes i overveldende mange matvarer, og forbrukerne må trå varsomt for å ikke gå i fella. 

Derfor har vi samlet et par gode tips til deg her:

Les alltid varens innholdsliste

Det er ikke noe nytt at ferdigprodukter inneholder store mengder sukker. Likevel er det mange som får seg et stort sjokk når de tar seg tid til å sjekke hva varene faktisk inneholder.

- Lær deg å lese innholdsdeklarasjonen når du handler, oppfordrer lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

- Sukker eller kunstig søtning kan finnes i de mest overraskende matvarer. Kaviar, tacokrydder, majones og dressinger for å nevne noen. Det er derfor du må lese bak på alle matvarer, forklarer hun.

Det tar kanskje litt ekstra tid i butikken når du først begynner med dette, men etterhvert vil du lære deg hvilke varer som inneholder hva, og helsegevinsten er stor i forhold til tiden du bruker på det.

- Jeg mener det viktigste er at du styrer unna hvitt sukker og “lureesøtt” på ingredienslista. Deretter er det viktig å begrense mengden “hvorav sukkerarter” slik at blodsukkeret ditt holder seg stabilt, sier Berit.

© Mats Widen

- Det er dessverre ikke sånn at yoghurten som er ”low fat” virkelig er så sunn. Den kan gi høyere blodsukker enn iskrem, avslører Berit.

- Det er lett å gå seg vill i dagens uryddige og for dårlige merkeordninger av såkalte sunne og matvarer “uten tilsatt sukker”. Matvareindustrien er kreativ når det gjelder å gjemme søtsmak, sier hun.

Men Berit mener hun har sett en antydning til bedring i markedet.

- De store kjedene har blitt bedre til å ta inn sunnere produkter, men det er jo vi forbrukere som langt på vei definerer hva de kan selge.

- Det hjelper ikke at kjedene presenterer all verdens nyttige matvarer hvis vi forbrukere ikke velger dem. Da må vi forbrukere være villige til å betale for kvalitet. Sukker og stivelse er billige ingredienser, og matvarer uten er derfor dyrere, forklarer hun. 

Les også: KETO dietten - Lavkarbo på en enklere måte

Dette sier Mattilsynet:

«-Det er et grunnleggende krav at forbrukerne skal få god informasjon om hva matvaren inneholder ved å lese på pakningen. Produsentene må altså merke produktene slik at forbrukerne får et riktig bilde av innholdet. Søtstoffer er en kategori tilsetningsstoffer som gir næringsmidler søt smak. Lurer du på om produkter du kjøper i butikken inneholder søtstoffer må du sjekke merkingen. Alle ferdigpakkede matvarer skal merkes med opplysninger om de tilsetningsstoffer som er brukt i ingredienslisten. Kategoribetegnelsen, som f.eks. søtstoff, skal angis sammen med enten spesifikt navn eller E-nummer. Søtstoffer krever også spesialmerking. Et eksempel på det er at for ferdigpakkede matvarer, som inneholder ett eller flere søtstoff, skal opplysningen «inneholder søtstoff(er)» ledsage næringsmidlets betegnelse.»

Anne-Pia Lødemel, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet

Hvis det ender med -ose

Du vil jo ikke strø sukker på tacoen din, så hvordan kan du være sikker på å unngå dette?

- En huskeregel når du skal sjekke næringsinnholdet er at som regel alt som ender med –ose, er som sukker for kroppen. Både fruktose, fruktoserik maisstivelse, sukkeralkoholer og kunstig søtt kan ha skapt sødme i matvaren tross “uten tilsatt sukker”, sier Berit.

DE VANLIGSTE ALTERNATIVE NAVN PÅ SUKKER

 • Fruktose og fruktosesirup
 • Glukose og glukosesirup
 • Sukrose
 • Sirup

- Finner du "sukker" på ingredienslista, betyr det at det er tilsatt hvitt sukker/glukose, og jo mer sukker, desto høyere oppe på lista står det. Men punktet “hvorav sukkerarter” under fanen “Næringsinnhold:” betyr ikke “tilsatt sukker”. Se bare på melkekartongen - melkesukkeret i ren melk havner også her, utdyper hun.

TIPS:

Styr unna hvitt sukker og “lureesøtt” på ingredienslista, og begrens mengden “hvorav sukkerarter” slik at blodsukkeret ditt holder seg stabilt.

Det viktigste er å ikke la seg lure. Tilsynelatende kan varer merket ”uten tilsatt sukker” eller ”100% naturlig” fremstå som sunne, mens de i virkeligheten kan være tilsatt både kunstig søtt eller fruktose (fruktsukker).

- Fruktsukkeret er ikke skadelig i små mengder når det blir inntatt som rene og naturlige råvarer, for eksempel frukt og bær. Rene, naturlig fete råvarer, inneholder gjerne både fiber, proteiner, og fett som kan bidra til å dempe blodsukkertoppene fra “hvorav sukkerarter” i råvaren. Kjøper du “sukkerfritt” + “magert” så kan altså blodsukkerkaoset bli ekstra ille, forklarer Berit.

TILSATT SUKKER, ELLER?
TILSATT SUKKER, ELLER?

Punktet “hvorav sukkerarter” under fanen “Næringsinnhold:” betyr ikke “tilsatt sukker”. Se bare på melkekartongen - melkesukkeret i ren melk havner også her.

© Getty Images

Forstyrrer tarmfloraen

- Det er ikke lurt å bruke kunstige søtningsstoffer heller, sier Berit.

I boken sin "En ny start" forklarer hun at studier viser hvordan også de kunstige søtningsstoffene påvirker blodsukkeret og fettforbrenningen.

- Både inntak av hvitt raffinert sukker og kunstig søtstoff kan forstyrre tarmfloraen vår og øke opptak av sukker. Dette fører igjen til økt midjemål inflammasjoner, oksidativt stress.

KJENTE KUNSTIGE SØTNINGSSTOFFER (sukkeralkoholer):

 • Sorbitol (vanlig ingrediens i sukkerfri drikke og mat – brus, syltetøy og mykt godteri
 • Xylitol (i pastiller og tyggegummi)
 • Maltiitol (tilsatt ”sukkerfire” matvarer, men øker blodsukkeret nesten like mye)
 • Erythritol (Sukrin som pulver til matlaging, påvirker ikke blodsukkeret)

Disse er populære fordi de smaker søtt og har færre kalorier enn sukker. Med unntak av sukrin, gir de omtrent samme stigning i blodsukkeret som vanlig sukker. Kunstig søtt vil aldri bli synonymt med sunt!

Visste du at?

 • Studier viser også at kunstig søtt hverken tilfredsstiller hjernens belønningssenter eller dekker vårt søtbehov. Vi higer bare etter enda mer søtt. 
 • Studier viser at det er en sammenheng mellom bruk av kunstig søtt og økt BMI hos både barn og voksne.
 • Kombinasjoner av sukrin og fruktose i studier vist å kunne gi intoleranseplager fra magetarm, som diare, luft og magesmerter.

- Ekstra plagsomt er det at en forstyrret tarmflora påvirker matlysten vår slik at vi higer etter enda mere søtt, sier hun.

- Se heller etter matvarer med uraffinert søtt som for eksempel kaldslynget honning, økologisk lønnesirup, molasse og kokosblomstsukker. Dette er i praksis også “hvorav sukkerarter” men ikke raffinert fritt for de næringsstoffene som forbrukes når kroppen skal forbrenne sødmen. I tillegg er både honning og kokosblomstsukker prebiotisk og bra for tarmfloraen din I fornuftige mengder, forklarer Berit.

Kuttet sukker:
Kuttet sukker:

Berits første steg i den 12 uker lange livsstilsserien Tara Frisk Start, er å kutte hvitt raffinert sukker og kunstig søtt. Deltakere Marita J. Sivertsen og Lena Paus Jensvoll ble overrasket over mengden sukker i dagligdagse varer.

© Vegard Støten

Detox - en ny start

Også Frisk Start deltakerne Lena og Marita reagerte på mengden av matvarer som inneholdt sukker da de fikk som sitt første Frisk Start-oppdrag å kutte ut det hvite raffinerte sukkeret og kunstig søtt.

- Overraskelsen var stor da det gikk opp for meg hvor mange skjulte "sukkerfeller" jeg treffer på i hverdagen, forklarer Lena Paus Jensvoll.

- Noen av matvarene er kanskje mer opplagt tilsatt sukker, slik som enkelte frokostblandinger, men det fantes også helt uopplagte matvarer man aldri kunne ha tenkt seg til skulle behøve å inneholde sukker. Dette gjelder flere av de vanligste matvarene i kostholdet vårt, slik som kaviar og majones for eksempel, sier hun.

Ved å utelukke hvitt sukker fra maten, avtar både søtsuget og midjemålet raskt. Det er nesten for godt til å være sant – og på grensen til ren magi, men det er en god grunn til det!

- Søtsug utløses av blodsukkertopper, etterfulgt av stadige blodsukkeralarmer i kroppen som resulterer i kraftige blodsukkerfall. Det kraftige blodsukkerfallet utløser nye alarmer og kroppen bruker verktøyet ”søtsug” for å sikre organene nødvendige blodsukkerleveranser, forklarer Berit.

- Skyhøye blodsukkertopper bedøver cellereseptorene (antennene) som registrerer søtsmak. Dermed må det stadig mer søtt til for at du skal få tilfredsstilt søtbehovet ditt. Du jages av økt søtbehov og plagsomt søtsug. Jammen ikke rart at kaker, godteri og andre sukkerholdige, næringstomme produkter frister, sier hun.

- Løsningen blir å bytte ut sukkeret med noe så helsebringende, naturlig og smakfullt som naturens egen sødme i fornuftige mengder. Mengden sukkerarter kan halveres med honning fordi den er dobbelt så søt som hvitt sukker. Samtidig hvis du bruker naturens sødme i matretter, sørger du for å holde glykemisk indeks nede. Litt honning på gresk yoghurt er et flott eksempel.

- Slike naturlige karbohydrater må nemlig pakkes ut, kappes og klippes før de gradvis kan entre blodet, og den prosessen tar tid. Naturen kombinerer også gjerne langsomme og raske sukkerarter, slik at kroppen forsynes med en jevn og behagelig blodsukkerdosering over tid. Fordelen med å kutte ned på søtstoffer er dessuten at du får mye mer glede av søtsmaken når du først spiser det. Etter rundt to uker med avvenning får kroppen din dekket behovet for søtt med betydelig mindre mengde sødme, avslutter hun.

Det er altså ikke uten grunn at Berits første steg i den 12 uker lange livsstilsserien Tara Frisk Start, er å kutte hvitt raffinert sukker og kunstig søtt.

Har du lyst til å kutte sukkeret og komme i bedre form til sommeren? 

Her finner du Tara Frisk Strart UKE 1: Erstatt hvitt sukker med naturlig søtning

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...