Få forholdet til å vare:
Få forholdet til å vare:

Kommunikasjon er nøkkelordet for å få forholdet til å være.

© Getty Images

6 tips til god parkommunikasjon

Se hvordan du kommuniserer bedre med kjæresten din.

8. april 2019 av Kristine S. Henningsen

1. Snakk for deg selv  

Snakk om dine egne tanker og følelser fremfor å gjette på hva kjæresten føler og tenker. Utsagn som: «Du er så sur» eller: «Du gjør jo ingenting her hjemme» oppleves gjerne som et angrep, som fører til at den andre enten angriper tilbake eller ender opp med å forsvare seg.


2. Følg XYZ-modellen

Denne modellen har tre elementer: Den beskriver en situasjon (X), den andres handling (Y) og din reaksjon på den handlingen (Z). I stedet for å si: «Du gjør jo ingenting her hjemme», bør du si: «Når du kommer hjem fra jobben, og jeg står og lager middag (x), og du bare setter deg rett ned foran pc-en (y), blir jeg irritert og sint (z). Da føler jeg at jeg er alene om arbeidet her hjemme.»

Visste du? Dette er parforholdets regel nr. 1

3. Vær nysgjerrig på kjæresten

Når man har kjent hverandre en stund, er det lett å tro at man vet nøyaktig hva den andre tenker, mener og føler. I stedet kan man prøve å være nysgjerrig. Still åpne spørsmål og vis at du er interessert. Det kan komme helt andre svar enn du trodde. Det er spennende i seg selv, det endrer måten dere kommuniserer på, og du blir bedre kjent med kjæresten din.


4. Vær tydelig

Mange av oss kommer med tvetydigheter, antydninger, eller ønsker om  at den andre skal gjette hva vi tenker og føler. Ingen av delene fungerer særlig bra. I et forhold er det best å være ærlig og rett frem med sine ønsker og behov. Da unngår dere misforståelser, og hverdagen blir mye enklere. Si klart ifra om hva du trenger av kjæresten og i forholdet. Da er det lettere å få det.

Krangler dere ofte? Slik får du slutt på kranglingen i parforholdet

5. Lag struktur

I arbeidslivet lager vi møter og samtaler med spesielle mål og spilleregler. Det burde man gjøre i samlivet også. Det er ekstra viktig når man er sårbare og snakker om komplekse temaer. Sett av en bestemt tid, bestem gjerne hvor lenge samtalen skal vare - for eksempel en time (ellers er det lett å gå i ring eller havne i gamle mønstre), og sett opp noen spilleregler på forhånd.


6. Finn frem selvironien

Latter tar brodden av det meste, og kan skape varme, nærhet og perspektiv. Ikke ta deg selv så høytidelig! Le av deg selv og forsøk å se deg eller dere utenfra innimellom. Humor hjelper kommunikasjonen i parforholdet og er med på å lage god stemning. Det er nok alvor ellers!

Ta grep, før det er for sent! 6 råd for å unngå skilsmisse

Kilde: Familieverdens foreldreveilederserie

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...