© Getty Images

4 tips til mer meningsfylte samtaler

Savner du å snakke om dypere ting med dem du er glad i? Snik inn litt sjeletrim i hverdagen!

25. desember 2013 av Hanna Nolin og Siri Høstmælingen

Føles samtalen med venninnene altfor overfladiske? Eller drømmer du om å ta opp eksistensielle spørsmål med tenåringen eller partneren din, men er redd for at det skal bli helt feil? Her får du fire nyskapende tips om hvordan du kan snike inn mer ”sjeletrim” i hverdagens sosiale sammenheng. Tipsene tar utgangspunkt i WHOs åtte temaer som er viktige for eksistensiell helse: Håp, forundring, helhet, harmoni, medmenneskelighet, styrke, personlig tro og meningen med livet. 

1. Start en sjelesirkel

Bytt ut lesesirkel med sjelesirkel, og samle venner til å diskutere eksistensielle temaet. Be alle ta med gode tekster ler låter som oppleves som viktige, og les høyt og lytt. Diskuter dem ut fra de åtte aspektene på eksistensiell helse. Og gjør det til en hyggelig stund med god mat og drikke.

2. Eksistensprat i sofaen

Bli kjent med partneren din på en ny måte. Bestem dere for å la alle gjøremål ligge, og sett dere godt til rette i sofaen med det mål å diskutere de store spørsmålene i livet. Gjør det gjerne til en fast kveld i uken.

3. Diskutér med venner i lukkede grupper

Start en lukket Facebook-gruppe eller en What's App-gruppe med dine nærmeste venner. Der skal det være lov til å kaste ut de store spørsmålene, helt fritt. Når opplever dere forundring over livet? Hva gjør dere glad? Hva er det mest meningsfulle du har gjort i dag? Du kommer til å bli bedre kjent med vennene dine, og få flere påminnelser om de viktige tingene i livet.

4. Tetid med tenåringen

Mange ungdommer tenker store, eksistensielle tanker, men har vanskelig for å snakke slik med mamma og pappa. Brygg en stor kanne te og inviter til å snakke om livet og døden med tenåringen din. Noen ganger kan det være nok å si: ”Jeg har hørt at det er viktig å snakke om hva håp er. Hva håper du på - om tre dager, tre uker eller tre år?” Eller snakk om forundring: ”Hva synes dere er fantastisk i hverdagen?” Ungdommer har mye mørke i seg, så vis dine tenåringer at det er helt OK, livet inneholder både mørke og lyse sider. Hvilke låttekster synes de er best, og hvordan kan man koble dem til de store spørsmålene i livet. For den modige - ha låtskriververksted  sammen med tenåringene!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...