Lavt eller høyt stoffskifte
Stoffskifte:

Lavt eller høyt stoffskifte? Ikke alle vet at de er syke. Vær oppmerksom på tidlige symptomer.

© Getty images

Symptomer på høyt og lavt stoffskifte

Tegnene alle kvinner bør være klar over: De to vanligste stoffskiftesykdommene skyldes en snikende sykdom i skjoldbruskkjertelen. Her er symptomene!

25. mai 2018 av Tone Solberg og Merethe Hommelsgård

Høyt og lavt stoffskifte

Det er bare to bokstaver som skiller de to vanligste stoffskiftesykdommene hypertyreose og hypotyreose

Både hypotyreose og hypertyreose skyldes sykdom i skjoldbruskkjertelen. Denne fører enten til svikt i - eller overproduksjon - av stoffskiftehormonet tyroksin.

sliten og trøtt sykdom
Symptomer på stoffskifte:

Mange forstår ikke at det å være sliten hele tiden faktisk kan være et tegn på lavt stoffskifte. 

© Getty Images

Stoffskiftesykdom - en kvinnelidelse

Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose (høyt stoffskifte) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-2 år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte) livslang behandling.

Mange kan oppleve at stoffskifte påvirker vekten deres, slik at det blir vanskeligere å gå ned i vekt, uansett hvor mye de prøver.

For både høyt og lavt stoffskifte gjelder det at problemene med sykdommen påvirker alle kroppens celler, og derfor kan de gi seg utslag i en lang rekke symptomer. Også disse kan være diffuse, men dette er noen eksempler:

Vanlige symptomer på lavt stoffskifte (hypotyreose):

 • Frossenhet
 • Unormal tretthet
 • Vektøkning
 • Hårtap
 • Huden kan bli tørr og kjølig
 • Neglene blir sprø og tynne
 • Smerter i muskler og ledd
 • Nedstemthet og symptomer som minner om depresjon
 • Uten behandling kan sykdommen medføre konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse.

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte (hypertyreose):

 • Hurtig puls eller hjertebank
 • Vekttap til tross for god matlyst
 • Søvnproblemer
 • Svette
 • Trøtthet
forfatter stoffskiftesykdom informasjon
Se stoffskiftesykdom tidlig:

Inger Forbes har skrevet boken Lei av å være sliten? og mener at vi i Skandinavia er alt for sene med å reagere, selv når vi har mulighet til å lese og se symptomene tidligere og ta kontroll over situasjonen.

© Lille Måne forlag

Lei av å være sliten?

Et at kjennetegnene ved stoffskifteproblemer er at hverdagen til dem som rammes preges av lite energi og utmattelse. Forfatter Inger Forbes har skrevet boken Lei av å være sliten? fordi hun ønsker å endre det ensidige fokuset på medisinering og se på hele livssituasjonen til pasientene. 

- Vi må se det store bildet når det kommer til å forstå seg på sykdom som skyldes stoffskifte. Hvordan er kostholdet, næringsstatusen og livsstilen? Ved å se på dette kan man kanskje finne årsaken til slitenheten og stoffskifteproblemer, sier hun i en pressemelding fra Lille Måne.

- I Norden har vi en tendens til å overse dette med slitenhet og energimangel. Mange får stoffskiftesykdom fordi slitenheten ikke er tatt på alvor tidligere, sier Forbes.

Vær oppmerksom på at symptomer som søvnproblemer og hodepine også være tegn på overgangsalder: Alt du trenger å vite om overgangsalderen.

Stoffskifte lavt bok lei av å være sliten
Lei av å være sliten?

Lær deg mer om ditt stoffskifte, hvordan man tester for ubalanser i kroppen og hvordan man kan finne årsakene til at man ikke har det bra.

© Lille Måne forlag

Dette gjør skjoldbruskkjertelen:

Skjoldbruskkjertelen, thyreoidea på latin og thyroid gland på engelsk, er en av kroppens største hormonproduserende kjertler. Den ligger som to lapper på hver side av luftrøret og spiserøret, like nedenfor strupehodet, med en smal gang mellom. 

Skjoldbruskkjertelen inneholder rundt 3 millioner hormondannende blærer med et tett nettverk av blodårer mellom. De viktigste hormonene er tyroksin (T4) og trijodthyronin (T3).

I det vi kaller ”stoffskiftet” blir T4 omdannet i kroppens celler til T3 som aktiverer mottagere i cellekjernen. Forstørret skjoldbruskkjertel kalles struma, og skyldes mangel på jod i kosten (fisk, skalldyr, melk og salt).

skjoldbrusk kjertelen
Skjoldbruskkjertelen:

En av kroppens største hormonprodusenter sitter i halsen.

© Getty Images

Noen ganger er symptomer vage og vanskelige å forstå. Visste du at føttene dine kan avsløre helseproblemer?

For lavt jod-inntak i Skandinavia

Ta derfor symptomene dine på stoffskifte på alvor tidlig, få verdiene dine målt, se hvordan du kan endre kostholdet for å hindre videre utvikling.

Stoffskiftesykdom har et langt sykdomsforløp, og det er i denne fasen Forbes mener flere kan bli fanget opp dersom helsemyndighetene blir flinkere til å reagere tidligere.

Lederen for Thyroidea Norge, Anne Marie Rosenvold, er enda mer tydelig:

- Folkehelseinstituttet påpekte i 2016 at det var et faretruende lavt jodinntak hos gravide og unge kvinner. Jod er helt essensielt for produksjon av stoffskiftehormonene, men likevel finnes det ikke regime for å teste for jodmangel i befolkningen i dag.

- Hvorfor er helsemyndighetene så tafatte når det gjelder tiltak som kan hjelpe de som allerede er rammet og de som er i faresonen? sier hun i en pressemelding Lille Måne, som er forlaget bak boken "Lei av å være sliten?". 

Kosthold ved stoffskiftesykdom

Noen kostholdsmessige grep som kan være til nytte for pasienter med stoffskiftesykdom:

Selen

- Det er i de senere årene gjort mye forskning på mineralet selen og betennelsestilstand i skjoldbruskkjertelen, forteller dr. Omdal. Mange av pasientene kan ha et lavere nivå av selen enn optimalt. Ved å gi en solid dose på 200 mikrogram, kan den autoimmune prosessen trolig bremses.
Selen finnes i blant annet fisk og skalldyr, sopp, egg, fullkornsprodukter og løk.

Jod

Jod er fra gammelt av kjent som en viktig byggesten for stoffskiftehormonene, og finnes særlig i fisk og skalldyr. Sjømat er god næring for alle (ikke minst på grunn av innholdet av omega 3-fettsyren), og særlig for dem som vil unngå stoffskifteproblemer. NB: For mye jod kan øke den autoimmune reaksjonen i skjoldbruskkjertelen.

B-vitamin og folat

Eldre med stoffskifteproblemer bør også få målt nivået av homocystein i blodet. Særlig er B-vitaminene B12 og folat viktig for hukommelse og kognitive ferdigheter. Endel pasienter med hypotyreose kan få demenslignende symptomer.

Saken er oppdatert 25.mai 2018, på Verdens Stoffskiftedag.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...