Lavt eller høyt Stoffskifte
Stoffskifte:

Lavt eller høyt stoffskifte? Ikke alle vet at de er syke. Vær oppmerksom på tidlige symptomer.

© Getty images

Symptomer på høyt og lavt stoffskifte

Tegnene alle kvinner bør være klar over: De to vanligste stoffskiftesykdommene skyldes en snikende sykdom i skjoldbruskkjertelen. Her er symptomene!

25. mai 2018 av Tone Solberg og Merethe Hommelsgård

Høyt og lavt stoffskifte

Det er bare to bokstaver som skiller de to vanligste stoffskiftesykdommene hypertyreose og hypotyreose

Både hypotyreose og hypertyreose skyldes sykdom i skjoldbruskkjertelen. Denne fører enten til svikt i - eller overproduksjon - av stoffskiftehormonet tyroksin. Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes.

Symptomer på stoffskifte
Symptomer på stoffskifte:

Mange forstår ikke at det å være sliten hele tiden faktisk kan være et tegn på lavt stoffskifte. 

© Getty Images

Stoffskiftesykdom - en kvinnelidelse

En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose (høyt stoffskifte) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-2 år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte) livslang behandling.

Mange kan oppleve at stoffskifte påvirker vekten deres, slik at det blir vanskeligere å gå ned i vekt, uansett hvor mye de prøver.

For både høyt og lavt stoffskifte gjelder det at problemene med sykdommen påvirker alle kroppens celler, og derfor kan de gi seg utslag i en lang rekke symptomer. Også disse kan være diffuse, men dette er noen eksempler:

Vanlige symptomer på lavt stoffskifte (hypotyreose):

 • Frossenhet
 • Unormal tretthet
 • Vektøkning
 • Hårtap
 • Huden kan bli tørr og kjølig
 • Neglene blir sprø og tynne
 • Smerter i muskler og ledd
 • Nedstemthet og symptomer som minner om depresjon
 • Uten behandling kan sykdommen medføre konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse.

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte (hypertyreose):

 • Hurtig puls eller hjertebank
 • Vekttap til tross for god matlyst
 • Søvnproblemer
 • Svette
 • Trøtthet
Symptomer stoffskifte
Se stoffskiftesykdom tidlig:

Inger Forbes har skrevet boken Lei av å være sliten? og mener at vi i Skandinavia er alt for sene med å reagere, selv når vi har mulighet til å lese og se symptomene tidligere og ta kontroll over situasjonen.

© Lille Måne forlag

Lei av å være sliten?

Et at kjennetegnene ved stoffskifteproblemer er at hverdagen til dem som rammes preges av lite energi og utmattelse. Forfatter Inger Forbes har skrevet boken Lei av å være sliten? fordi hun ønsker å endre det ensidige fokuset på medisinering og se på hele livssituasjonen til pasientene. 

- Vi må se det store bildet når det kommer til å forstå seg på sykdom som skyldes stoffskifte. Hvordan er kostholdet, næringsstatusen og livsstilen? Ved å se på dette kan man kanskje finne årsaken til slitenheten og stoffskifteproblemer, sier hun i en pressemelding fra Lille Måne.

- I Norden har vi en tendens til å overse dette med slitenhet og energimangel. Mange får stoffskiftesykdom fordi slitenheten ikke er tatt på alvor tidligere, sier Forbes.

Stoffskifte lavt bok lei av å være sliten
Lei av å være sliten?

Lær deg mer om ditt stoffskifte, hvordan man tester for ubalanser i kroppen og hvordan man kan finne årsakene til at man ikke har det bra.

© Lille Måne forlag

For lavt jod-inntak i Skandinavia

Ta derfor symptomene dine på stoffskifte på alvor tidlig, få verdiene dine målt, se hvordan du kan endre kostholdet for å hindre videre utvikling.

Stoffskiftesykdom har et langt sykdomsforløp, og det er i denne fasen Forbes mener flere kan bli fanget opp dersom helsemyndighetene blir flinkere til å reagere tidligere.

Lederen for Thyroidea Norge, Anne Marie Rosenvold, er enda mer tydelig:

- Folkehelseinstituttet påpekte i 2016 at det var et faretruende lavt jodinntak hos gravide og unge kvinner. Jod er helt essensielt for produksjon av stoffskiftehormonene, men likevel finnes det ikke regime for å teste for jodmangel i befolkningen i dag.

- Hvorfor er helsemyndighetene så tafatte når det gjelder tiltak som kan hjelpe de som allerede er rammet og de som er i faresonen? sier hun i en pressemelding Lille Måne, som er forlaget bak boken "Lei av å være sliten?". 

Saken er oppdatert 25.mai 2018, på Verdens Stoffskiftedag.

Kanskje er du også interessert i...