Får du i deg nok jod?
– Jod-mangel er et større problem i det norske samfunnet enn mange vet om, sier lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand. Sjekk om du er i faresonen!
Visste du at jodmangel er et stort problem i det norske samfunnet? Ifølge lege og foredragsholder Berit Nordstrand viser undersøkelser fra helsedirektoratet 2016-2018 at man kan påvise jodmangel hos hele 8 av 10 norske gravide.
– Jodmangel brer om seg i hele Europa. Folk må få øynene opp for problemet, forklarer hun.
Ikke bare gravide i faresonen
Målinger av jod i morsmelk viser for lave verdier i hele 76% av målingene. Og det norske ernæringsrådet har tidligere gått ut med anbefalinger om å tilsette jod i bordsalt for å få bukt med problemet.
– Men man behøver altså ikke være gravid for å ha jod-mangel, sier Nordstrand.
Jod-mangel fører til sykdom
Nordstrand er svært engasjert i jod-mangel problematikken, spesielt fordi nok jod er avgjørende for hjernen og nervesystemets utvikling, og ikke bare for forbrenningen.
– Jod-mangel kan blant annet påvirke fosterets utvikling under graviditet. Men kan også forårsake sykdom hos voksne individer, forklarer hun.
Nordstrand forteller at sykdommer som for eksempel lavt stoffskifte, (sykdom i skjoldbruskkjertelen) kan forårsakes av jod-mangel.
– Folk må bli klar over at jod-mangel påvirker hele livet, ikke bare under svangerskapet. For lite jod i småbarnsalderen kan svekke barnets kognitive utvikling, så med andre ord; Det haster med tiltak, vi må handle nå, sier Nordstrand.
Les hele artikkelen
Slik sikrer du deg og familien nok jod
I påvente av at myndighetene får tilsatt betydelig mer jod i saltet vårt, (dette er vanlig i utlandet, men ikke i Norge), må vi sikre både liten og stor nok jod gjennom:
- 3 porsjoner meieriprodukter daglig (syrnet melk/yoghurt/ost)
- 3 fiskemiddager i uken (2 porsjoner mager fisk + 1 porsjon fet fisk)
– Især hyse er rik på jod, og hyse brukes gjerne i fiskekaker på grunn av sin gode bindeevne, så derfor har vi innført en fast fiskekaketirsdag I vår familie, forklarer Berit.
Tips: La småspiste barn få sjømat og grønnsaker på tallerkenen, slik at de ikke fyller opp små mager med poteter, pasta og ris, eller lag smoothies med syrnet melk/yoghurt, frukt og bær.
Ikke glad i fisk? Laktoseintolerant?
– Hvis du av ulike årsaker hverken spiser meierivarer eller sjømat, eller er småspist slik at du vanskelig sikrer deg nok jod, så bør du ta daglig jodttilskudd, forklarer Nordstrand.
– Alger inneholder mye jod, men konsentrasjonene varierer såpass mye at du også lett kan få for mye, sier Berit.
– Det er derfor ikke optimalt å skaffe seg jod gjennom tang og tareprodukter, men både søl (en tang-type) og nori (sushiark) er imidlertid ikke veldig jodrike og det er derfor trygt å spise, forklarer kostholdseksperten.
Så mye jod trenger du
– Du trenger 150 mikrogram jod hver eneste dag og litt mer om du er gravid (175) eller ammer (200).
– Overdriver du inntaket kan du bli jodforgiftet. Man bør ikke overskride den maksimale dagsdosen på 225 µg fra kosttilskudd. Tang- og tareprodukter med ukjent eller svært høyt innhold av jod frarådes derfor!
Les hele artikkelen
Vil du lese mer om forskning og tiltak med jod-mangel? Beøsk gjerne Berits hjemmeside eller sjekk hennes bok "Tarmens medisin" for metode og oppskrift for deg som vil legge om kosten til et mer jod-rikt kosthold.