Hva er skjoldbruskkjertelen?
Skjoldbruskkjertelen er en liten sommerfuglformet kjertel som sitter nedenfor strupehodet, veier ca. 20 gram, og styrer veldig mye av livet ditt. Den fremstiller livsviktige hormoner som innvirker på nesten alle funksjoner i kroppen.

Hvis skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som den skal, kan du:
- gå uforklarlig opp eller ned i vekt
- være konstant rastløs og andpusten
- være trett selv om du sover mye
- miste mer hår enn vanlig
- føle deg deprimert eller oppspilt uten grunn
- miste lysten på sex
- fryse selv om det er varmt
- få kort lunte og bli utålmodig
Hva gjør skjoldbruskkjertelen for din kropp?
I Norge er minst 2% av alle kvinner rammet av en skjoldbruskkjertel-sykdom. Plagene begynner som oftest i alderen 20 til 40, og er 4-5 ganger vanligere hos kvinner enn hos menn. Hver 10. kvinne over 50 må hver dag ta tyroksin (et kunstig fremstilt hormon).

Hvis skjoldbruskkjertelen produserer for lite
For lite hormoner gjør at kroppen går på sparebluss. Resultatet er at stoffskiftet ditt blir lavt. Du føler deg trett, frossen, deprimert og nedfor, og du får sprøtt hår og går opp i vekt.Denne tilstanden kalles hypotyreose, og blir behandlet med et tilskudd av tyroksin (jodholdig hormon).

Hvis skjoldbruskkjertelen produserer for mye
For mye hormoner gjør at alt i kroppen akselererer og går på høygir. Dette gir deg hjerteklapp, høy puls og økt stoffskifte. Du blir nervøs, skjelver og sover dårlig.Denne tilstanden kalles hypertyreose, og kan behandles med radioaktiv jod, eller man kan operere bort hele eller deler av kjertelen.
Struma
Problemer med skjoldbruskkjertelen blir ofte forvekslet med struma, men struma er bare betegnelsen på en forstørret skjoldbruskkjertel. Forstørret skjoldbruskkjertel er et symptom på sykdommen.

Hvordan rammes man av sykdom i skjoldbruskkjertelen?
Det behøves en genetisk disposisjon for å få sykdom i skjoldbruskkjertelen. Studier har vist at slik sykdom ofte utløses av traumatiske opplevelser; at noen du kjenner dør, en skilsmisse, en krevende jobb, eller lignende situasjoner.Det finnes også legemidler som kan ha negativ innvirkning på skjoldbruskkjertelen, og mangel på jod i maten kan føre til underproduksjon (hypotyreose).
Man kan også være født med lavt stoffskifte, ha betennelse i kjertelen, eller den kan ha blitt påvirket dersom man har gjennomgått strålebehandling.
Knuter på kjertelen og betennelse kan også føre til overproduksjon (hypertyreose).
Sykdom i skjoldbruskkjertelen kan enkelt diagnostiseres med en blodprøve.