"Søtsuget er borte og energien bare øker"

Ina Djuv Søfting og moren Hanne Gro Djuv Fingann ble trukket ut ut blant alle som ønsket å vinne personlig oppfølging med lege Berit Nordstrand. – Veldig interessant og nyttig, sier mor og datter, og sender en stor takk til både Tara og Berit

Ina Djuv Søfting (44)

Jeg har nok alltid vært av den typen som ikke planlegger så godt når det gjelder mat. Det ble gjerne det samme hver dag, og jeg måtte kanskje innom butikken på vei hjem for å handle middag. Ofte resulterte det i at jeg hadde spist altfor lite og fikk cravings og spiste mye lettvinte løsninger på kvelden.

Det har alltid vært en del matvarer som jeg ikke tåler så godt, men jeg har ikke alltid tatt hensyn til det. Når det noen ganger går fint når jeg spiser mel, men andre ganger jeg blir dårlig, er det ikke alltid så lett å vite. Det jeg har lært av Berit, er at selv om ikke magen er vond, kan leddverk og slapphet også komme av at en spiser mat som ikke passer for en.

– Jeg er 44 år snart, og hadde lyst til å vite hva jeg kunne gjøre for å forebygge og gjøre overgangsalderen god og med lite plager. Jeg opplevde diverse plager som både svimmelhet og tåkesyn, noe som resulterte i at jeg begynte å se nærmere på ulike endringer. Når en begynner å se på egen helse og opplevde plager, prøver en ofte ut ulike ting. For meg var det å melde meg på en konkurranse, en omstart. Da hadde jeg hatt noen legebesøk uten at de helt fant årsaken til plagene mine. Etter at jeg har startet omstarten, har jeg funnet ut at synet var dårlig og trengte endret brillestyrke, i tillegg var tårekanalene tette. Det er ofte slik at det ikke bare er en ting som gjør en bedre, men en sammensetning av flere faktorer. Og et endret kosthold har definitivt vært med på å gjøre en stor endring for meg.

LES OGSÅ: Her kan du også bli motivert av rådene Berit Nordstrand ga mor og datter.

PÅ TUR SAMMEN: Ina og Hanne Gro er del av en sporty familie. De elsker den vakre naturen rundt Sauda og oppsøker gjerne vakker natur andre steder også, som i sommer, da de reiste til Dolomittene sammen.

Dette var Inas erfaringer

Hvorfor ønsket du å ta en Omstart30?
– Jeg hadde lyst til å ta en Omstart30 fordi jeg opplevde en periode med lavere energi samt at jeg hadde problemer med visse matvarer som blant annet hvetemel. Jeg ville sjekke ut hvordan det å nullstille kroppen for så å tilføre slike matvarer, kunne virke inn på helsen. Jeg er glad i å trene og lever et aktivt liv, og ville sørge for at jeg fikk best mulig uttelling av treningen. Jeg ble veldig glad da jeg og min mamma vant en omstart gjennom konkurransen med Tara.

Hva gjorde du før du startet med Berits metode?
Forberedelser: – Jeg leste boken «Omstart 30», og handlet inn matvarene som jeg skulle bruke. Jeg prøvde meg på fermentering av kombucha, men første forsøk gikk heller dårlig. I tilegg var jeg så heldig å få en Teams-samtale med Berit Nordstrand. Hun motiverte, forklarte og ga ulike tips før oppstart. Blant annet å skrive ned egne mål og utfordringer før start.

Kan du kort beskrive hvordan du syntes disse fire ukene gikk?
– Den første uken var alt litt overveldende. Det var litt stress å tenke så mye på mat, og jobbe med litt ukjente oppskrifter kombinert med jobb og familieliv. Magen spilte ikke helt på lag, og jeg var egentlig ganske lav på energi. Utover i uke to gikk organiseringen bedre. Det var en fordel å være to som deltok på omstarten, slik at vi kunne hjelpe hverandre. I tillegg kom energien gradvis, og jeg greide å få inn mer grønnsaker og nok mat. Jeg har også kunnet kose meg med nøtter og energibarer som utrolig nok gjør at søtsuget har vært lite. Det krevde litt planlegging i starten å komme inn i en rytme i matpreppingen. Jeg har ikke preppet så mye langt frem i tid, men har prøvd å lage en plan for dagen. Å lage for eksempel havregrøt med chiafrø og egg om kvelden, gjorde at frokosten var enkel og god. Toppet med bær og nøtter er det noe jeg absolutt kommer til å fortsette med. Å lage grønnsakssmothier har blitt redningen til å få i seg nok grønnsaker. Å lage opp en del dressinger og pestoer som står i kjøleskapet er også en redning. I tilegg har jeg kjøpt meg ut av en del ting, som kombucha og nøttesmør. Fermenteringen består av en neve oliven, så her har jeg et forbedringspotensial.

ISBADING: Ina er ikke redd for å utfordre seg selv, og isbading er en kjærkommen aktivitet.

Har du en favorittrett fra Omstart30?
– Min favoritt er grønn smothie og GØT smothiebowl, i tilegg har det vært greit å ha vaffel-/pannekakerøre klart i kjøleskapet og en kaldgrøt klar til bruk.

Hvilke endringer har du merket?
Jeg har merket at energien er bedre. Jeg slet med leddverk, og hadde et veldig stort sug etter sjokolade og søtt. Dette er så å si helt borte. Jeg merket vekttap allerede etter ca. 1 uke. Jeg har gått ned 4 kilo, har mer energi og føler meg i mye bedre form. Jeg kommer til å fortsette å minimere bruken av mel i kostholdet. Selv om jeg ikke har påvist cøliaki, er det tydelig at det er noe som ikke passer min kropp så bra.

Vil du anbefale Omstart30?
– Jeg vil anbefale en Omstart 30 til absolutt alle. Det er en veldig fin anledning til å reflektere over hvilke matvarer en spiser, og hvilken mat som gjør kroppen godt. Metoden gir deg mulighet til å spise deg god og mett, og gir deg en metthetsfølelse som varer lenge. Du spiser mat som bygger kroppen din, og som gjør at du føler deg friskere.

Hva har det betydd at moren din og du har gjort dette sammen?
– Min erfaring er at det er veldig nyttig å være flere om å starte en endring. Det gjelder jo også om en skal i gang med treningeller en ny hobby. Det er lettere å gjennomføre når en kan motivere, inspirere og dele erfaringer og mislykkede matprosjekter med hverandre. Det er jo alltid slik at en endring krever at en forsaker noe, og noen dager kan endringer være vanskelig, da er det ekstra fint med en som jobber med det samme. I tilegg var det jo en ekstra motivasjon for oss å ha Berit på laget med flere møter som vi kunne bruke til å stille spørsmål.

Hanne Gro Djuv Fingann (66)

Hvorfor ønsket du å ta en omstart 30?
– Jeg var veldig skeptisk i begynnelsen av omstart 30, men nå er jeg veldig glad for at jeg har gjennomført. Det var ikke vanskelig i det hele tatt. Jeg trodde at søtbehovet kom til å bli et problem, men en daddel eller Berit-sjokolade var nok. Læringskurven har vært bratt, men med god hjelp av Berit, har jeg lært utrolig mye. Allergien har vært mye bedre denne våren, og alt i alt har mat som medisin blitt noe som har festet seg hos meg. Jeg har ikke vært sulten en eneste dag, og det har vært spennende å lage mat.

Hva gjorde du før du startet Omstart30?
– Jeg leste i bøkene til Berit (som jeg lånte på biblioteket) og handlet inn litt forskjellig. Min mann ble heldigvis også litt interessert, og det hjalp.

Kan du kort beskrive hvordan disse fire ukene gikk?
– Utfordringen har kanskje vært å finne ingrediensene. Det var mat jeg aldri hadde hørt om før. Vi gikk for et ganske fast opplegg. Det var grøt på morgenen, lunsjen var stort sett knekkebrød med enten hjemmelaget syltetøy, makrell i tomat, skinke, egg og topping som tomater, avokado, agurk o.l. Søtbehovet forsvant etterhvert, utrolig nok. Middagen besto av fisk eller kjøtt med mye grønnsaker.

ELSKER NATUREN: Hanne Gro elsker naturen rundt Sauda. Her med ektemann Hallgeir Djuv.

Har du en favorittrett fra Omstart30?
– Det må bli kaldgrøten om morgenen. Fort gjort og med masse bær og litt lønnesirup.

Hvilke endringer har du merket etter Omstart30?
– Jeg kommer til å fortsette med et forbedret kosthold, og merker at energien er mye bedre. Snop og hvetemel har jeg sluttet helt med, men det er veldig mange gode oppskrifter som både er salte og søte i bøkene til Berit Nordstrand. Nå har jeg kjøpt alle, og koser meg med dem.

Vil du anbefale Omstart 30?
– Ja, absolutt. Det har vært så utrolig lærerikt. Jeg vil til slutt takke datteren min som meldte oss på, og takker Berit for god oppfølging.